Pastatai neturi būti sudėtingi. Pasak „Studio Bark“ architektų, mes aklai įtikėję prielaida, kad architektai, inžinieriai, dizaineriai ir kiti turi būti šalia, kad galėtų atlikti statybų darbus. Anksčiau šių pareigybių pavadinimų nebuvo, bet procesai vystėsi ir tapo tokiais, kokie yra šiandien. Statybų esmė vis dar ta pati – kaip ir prieš tūkstančius metų, mums reikia pastogės. „U-Build“ projektavimo principai atsirado dėl noro padaryti statybas tikrai prieinamas, aiškias ir atliekamas savarankiškai, atveriant nesudėtingų pastatų statybos praktiką platesnei visuomenei. „U-Build“ sistema yra daugkartinio naudojimo, ekologiška ir neįtikėtinai ekonomiška, tačiau neaukojanti kokybės.

Kaip tai veikia?

„U-Build“ iš esmės yra milžiniškų statybinių blokų sistema. Jie pristatomi supakuoti atskirai ir tuomet yra surenkami taip, kad sudarytų sienas, stogus ir grindis – pagrindinius kiekvieno pastato elementus. „U-Build“ sukurta naudojant parametrinę kompiuterinę programinę įrangą, leidžiančią sudėtingus projektus padalyti į paprastus komponentus.

Itin tiksliems skydiniams elementams pagaminti naudojamas CNC apdirbimas, kuris leidžia sukurti tokį dalių rinkinį, kuriam surinkti reikės minimalių įgūdžių su visiškai paprastais rankiniais įrankiais. „U-Build“ tikslas – padaryti statybas paprastas ir prieinamas daug platesniam žmonių ratui.

Savarankiškos statybos galimybės su „U-Build“

„Siekiame pakeisti žmonių požiūrį į pastatus ir jų statybos būdus, supaprastindami statybos procesą ir suteikdami galimybę jame dalyvauti bet kam. Įperkamo būsto terminas dažnai vartojamas apibūdinti tam tikrą būsto tipą, bet ką mes iš tikrųjų norime sukurti, tai – pastogės suteikimas už realiai prieinamą kainą. Mes nesiekiame gauti didžiulio pelno iš šios sistemos finansine prasme, tačiau norėtume manyti, kad ateityje ji pasitarnaus tiek individualiems žmonėms, tiek bendruomenėms“, – pasakoja „Studio Bark“ architektai.

Kai pagrindinės sudedamosios sistemos dalys jau bus pagamintos naudojant specialias mašinas, tikrasis statybų procesas priklausys nuo kiekvieno ją įsigijusio žmogaus, kuriam jau nereikės sudėtingų mašinų, įrankių ar įgūdžių, kuriuos įgyti užtrunka ne vienus metus. Žinoma, sudėjus „U-Build“ dalis, kai pastatas įgauna formą, gali prireikti tam tikrų specialistų, kad atliktų specializuotas užduotis, tokias kaip elektros instaliacija, vandentiekis, šildymas ir kt. Tačiau 80 proc. darbų galima atlikti be jokių specialistų. Tai reiškia, kad sistema „U-Build“ yra itin ekonomiškas pasirinkimas, nes nereikalauja papildomų darbo sąnaudų. Nors kai kurie žmonės vis dar samdo statybininkus, rangovus, projektų vadovus, kurie padeda paprasčiau įgyvendinti pastato surinkimo procesą, tačiau tai visai nebūtina, kadangi „Studio Bark“ komanda siūlo išsamias instrukcijas ir gaires.

Nuolatinė, bet išardoma konstrukcija

Būdamas modulinis, bet koks „U-Build“ pastatas yra visiškai išardomas, išplečiamas, todėl gali augti ir judėti kartu su savininku. Nesvarbu, ar tai sodo namelis, didelis pastatas, ar priestatas, sistema „U-Build“ leidžia be jokių apribojimų, paprastai išrinkti konstrukciją ir net pasiimti ją su savimi, jei kraustotės.

Pasak „U-Build“ gamybos vadovo Beno Bakerio, struktūrinė elementų sistema daugiausia priklauso nuo užsakovo pageidaujamo tarpatramio. „Paprastai mes naudojame 300 mm storio grindų, sienų ir stogo elementų sistemą namams ir 150 mm versiją mažesniems pastatams, pavyzdžiui, sodo nameliams. 300 mm elementai gali būti šiek tiek daugiau nei 6000 mm ilgio, nereikalaujant papildomos atramos, – pasakoja B. Bakeris ir pabrėžia, kad didžiausias iššūkis buvo sukurti sistemos konceptą, o vėlesnis pritaikymas individualiems poreikiams yra gana paprastas: – Privalėjome įrodyti, kad sistema veikia struktūriškai, išspręsti sandarumo problemas, optimizuoti dalis gamybai ir kartu palengvinti jų surinkimą. Daugelį šių problemų išsprendėme naudodami prototipus, parametrinę programinę įrangą ir bendradarbiaudami su novatoriškais konsultantais.“

Savarankiškos statybos galimybės su „U-Build“

Skydiniai elementai, kurie sukuria sienas, stogą ir grindis, yra standartiškai gaminami iš 18 mm eglių faneros, kuri turi FSC sertifikatą ir PEFC reitingą, arba kietesnės (ir sunkesnės) beržų medienos. Medinėms konstrukcijoms taikomi griežtesni gaisro reikalavimai, todėl sienoms ir grindims naudojama speciali ugniai atspari membrana, taip pat idėjos autoriai visuomet rekomenduoja tokiuose projektuose sumontuoti papildomą apsaugą – profesionalią priešgaisrinių purkštuvų sistemą. Jei sistema „U-Build“ projektuojamas priestatas, architektai siūlo priešgaisrines sienas, tačiau prijungimo prie esamos konstrukcijos būdus palieka rinktis klientui.
Pritaikymo galimybės

„U-Build“ konstrukcijos pritaikomos įvairaus dydžio ir paskirties pastatams kurti. Tai gali būti namelis miške, namo priestatas, naujos statybos gyvenamasis namas ar net mažas namas ant ratų. Didesniems sklypams ar pastatams, kuriuose ketinama gyventi nuolat, gali būti surenkami didesni ir ilgesni tūriai, kad atsirastų papildomos erdvės. Kiekvienas projektas individualiai pritaikomas pagal kliento poreikius. „Labai glaudžiai bendradarbiaujame su visais savo klientais, kad įsitikintume, jog atidžiai įsivertinsime visus esminius elementus. Paprastai tai yra durų ir langų padėtis, bet ne mažiau aktualūs ir išoriniai veiksniai, pavyzdžiui, prieiga prie sklypo, žemės tipas, klimatas. Šiuo metu visame pasaulyje kyla problemų dėl medžiagų tiekimo ir nuoseklios projektų kainodaros. Bet kadangi turime modulinę sistemą, galime gana efektyviai prisitaikyti ir keistis prie žmonių poreikių ir norų“, – pasakoja sistemos „U-Build“ gamybos vadovas.

Pasak B. Bakerio, užklausų dėl „U-Build“ įmonė gauna iš viso pasaulio. „Nors kai kuriose klimato zonose neturime daug duomenų, leidžiančių įvertinti, kaip sistema veiks, tikime, kad kompiuterio atliktų skaičiavimų dėl sniego apkrovos, vėjo greičio, kritulių kiekio ir šilumos (UV) poveikio, daugeliu atvejų turėtų pakakti. Be abejo, galime adaptuoti savo sistemą, kad ji labiau atitiktų kliento poreikius ir vietinių medžiagų resursus, kaip, pavyzdžiui, dumblu padengtas ankštis Australijos pakraščiuose, panaudota tam, kad sugertų šilumą, arba dvigubo storio sienų ir stogo elementų sistema, kad būtų galima atlaikyti šaltas žiemas Šiaurės Amerikos kalnuose“, – sako B. Bakeris.

Savarankiškos statybos galimybės su „U-Build“

Aplinkai draugiški sprendimai

„U-Build“ architektai save vadina tvariai mąstančia komanda, kuri tiki, kad geri pastatai turi padaryti laimingus ir žmones, ir planetą. Visos surenkamiesiems konstrukciniams elementams pagaminti naudojamos medžiagos yra parenkamos atsižvelgiant į jų veikimą ir tvarumą, o galutiniai statiniai surenkami taip, kad bet kada galėtų būti išardyti ir būti panaudojami naujai. Tai yra vienas pagrindinių sistemos principų, kurį pritaikius susidaro daug mažiau atliekų, o tai turi didelę įtaką apskaičiuojant anglies dvideginio emisijos kiekį.

Modulinė sistema taip pat suprojektuota taip, kad jai nereikėtų betoninių pamatų ar gipso kartono sienų. „Mums rūpi žmonės ir aplinka. „U-Build“ sukurta žiedinei ekonomikai, kurioje visos dalys yra visiškai išardomos ir perdirbamos. Savo elementų pagrindiniam karkasui naudojame fanerą, taip pat natūralią izoliaciją (avies vilną ar medžio pluoštą), vietinės kilmės apdailos medžiagas“, – pažymi Nickas Newmanas, „U-Build“ direktorius.

Dizaino konfigūracijų galimybės

Kadangi kiekvienas dizainas gali būti pritaikytas pagal klientų poreikius, yra begalė būdų, kaip galima sukonfigūruoti tiek pagrindinius pastatų tūrius, tiek langus, duris ir kt. „U-Build“ konstrukcija leidžia kurti didelio dydžio gyvenamąsias patalpas nekenkiant konstrukciniam vientisumui. Savo dabartinėmis konstrukcijų galimybėmis, „U-Build“ modulinės sistemos gali būti pastatytos iki 3 aukštų. Stogo sistema gali tęstis apie 5 m nenaudojant papildomų sijų arba daugiau nei 6 m, jei sijos yra įmontuotos. Patys moduliai plečiasi su 150 mm prieaugiais, todėl juos galima išdėstyti įvairiomis konfigūracijomis. Daugiausia dėmesio skiriama tiesioms konstrukcijoms, kurias žmonėms lengviausia statyti ir kurios pasižymi maksimaliu medžiagų efektyvumu, bet taip pat gaminami šlaitiniai stogai ir detalės pagal užsakymą, tol, kol galima užtikrinti, kad juos bus lengva surinkti ir išardyti.

Savarankiškos statybos galimybės su „U-Build“

Naudodami specialią programinę įrangą, architektai greitai sugeneruoja vaizdus, suteikdami klientui patirtį, kurią jis gali greitai suprasti ir įvertinti. „Vykdydami įvairius mokslinius tyrimus ir plėtrą glaudžiai bendradarbiaujame su konstrukcijų inžinierių komanda ir kruopščiai išsiaiškiname apribojimus, jei kažkas yra tokio masto, prie kurio anksčiau nedirbome, – pasakoja N. Newmanas. – Kalbant apie statybos kainą, mes siekiame užtikrinti aukštą kokybę už standartinę kainą, o ne standartinę kokybę už biudžetinę kainą. Smagu, kad jau galime tai padaryti, nors ir esame tik pradedantysis verslas, tačiau jau matome būdų, kaip sutaupyti didinant apimtį. Taip pat yra būdų, kaip šią sistemą atpiginti nedideliu mastu, pavyzdžiui, jei bendruomenė turi prieigą prie savo CNC staklių.“

Apibendrinant

Sistemos „U-Build“ tikslas yra įgalinti kiekvieną žmogų. Ji sukurta ir suprojektuota žmonių žmonėms. Po pandemijos atsirado daugiau tuščių biurų patalpų, kurios dabar neišnaudojamos. Laikinų pastatų sprendimai leidžia žmonėms užimti patalpas, kurios galbūt nebūtų įperkamos įprastuose nuolatiniuose biurų pastatuose. Jei klientui priklauso pastato elementai, jie tampa turtu, kurį galima pasiimti su savimi. Tai reiškia, kad pastatai nebėra nuomotojo nuosavybė, jie gali priklausyti nuomininkui.

Savarankiškos statybos galimybės su „U-Build“

„Studio Bark“ siekia atkreipti dėmesį į tradicinės ir dažnai nereikalingos statybos praktikos sutrikdymo idėją. „Technologijos yra labai svarbios renkant duomenis, kad galėtume sužinoti apie mūsų propaguojamus principus. Didelis energijos suvartojimas ir išteklių poreikis pramonėje yra akivaizdus ir kelia susirūpinimą didelei daliai žmonių. Ar jie elgsis atsižvelgdami į tai, jau kitas klausimas“, – sako N. Newmanas.

Nors „U-Build“ idėja yra suteikti klientui vis daugiau savarankiškumo kurti ir statyti projektus, tačiau, „Studio Bark“ komandos nuomone, architekto vaidmens ateityje tai nesumenkins. „Mes nepakeičiame architektų ir dizainerių bendruomenės, mes tiesiog atnaujiname jų statybinius elementus. Jau dirbame su daugybe įmonių, kurios mano, kad „U-Build“ yra būdas įgyvendinti savo klientų projektus užtikrinant tikslesnę kainą, didesnį lankstumą ir aplinkai draugiškesnius sprendimus, – teigia „U-Build“ direktorius. – Manome, kad, padidinus kiekvieno iš mūsų galimybes įsitraukti į kūrimo procesą, žmonės bus labiau linkę suprasti gero dizaino naudą ir daugiau investuoti į dizaino bendruomenę.“