Šios dienos svečias yra švediškos buitinės technikos „Electrolux” ekspertas Ignas Bernotas, kuris patars, į ką atkreipti dėmesį renkantis buitinę techniką savo namams, kad buitiniai prietaisai bei tvarumas žingsniuotų viena kryptimi.

– Sakykite, galbūt pastebėjote, į ką atkreipia dėmesį pirkėjai, įsigydami naują buitinę techniką?

– Buitinės technikos pasirinkimą lemia skirtingi aspektai. Pavyzdžiui, pirkėjų pasirinkimas priklausys nuo to, ar perkama buitinė technika savo namams, ar nuomojamam būstui. Kiek asmenų naudosis buitinių prietaisu: didelė šeima su vaikais ar pavieniai asmenys. Svarbus ir būsto erdvės dydis bei interjero dizainas. Žinoma, biudžetas, skiriamas buitinei technikai įsigyti. Pastebėjome, kad vis labiau dominuoja asmeninis žmogaus požiūris, lojalumas vienam ar kitam prekės ženklui. Domimasi nebe tik technologijų pažanga, bet ir prekės ženklų puoselėjamomis vertybėmis, tokiomis kaip ekologiškumas, tvarumas. Buitinė technika, tai – investicija į savo gyvenimą. Pirkinys ne vienai dienai, todėl renkantis buitinę techniką žmonės domisi, kaip vienas ar kitas prietaisas patogiai bei išmaniai atliks kasdienius darbus.

– Minėjote tvarumą, ekologiškumą. Kaip buitinės technikos gamintojai prisideda prie saugios aplinkos išsaugojimo?

– Tvarumas turi būti strategijos dalis. Mes kuriame produktus ir paslaugas, pagrįstus žiediniais verslo modeliais, kurie padeda pakartotinai naudoti ir perdirbti išteklius. Visi prietaisai projektuojami taip, kad būtų tinkami naudoti ilgiau, juos būtų lengva pataisyti ir perdirbti. Ieškoma sprendimų, kaip gaminti buitinę techniką, kad būtų naudojama kuo daugiau perdirbtųjų medžiagų, o ne pirminių žaliavų. Rūpinamės, kad gamybos procesuose nuolat būtų mažinamos energijos ir gamtos resursų sąnaudos. Gamtai žalingos cheminės medžiagos keičiamos saugiomis. Nuolat stengiamės efektyviai sumažinti energijos ir vandens sąnaudas ne tik vartotojams, bet ir prietaisų gamybos procese. Įvairūs technologiniai ir tvarumo sprendimai užtikrina ne tik prietaiso kokybę, bet ir jo funkcionalumą.

Toma Šokelė

– Manau, papildomo svorio bei atsakomybės tvarumo tema jums prideda ir tai, kad „Electrolux” yra švediškas prekinis ženklas. Švedija itin ekologija besidominti ir apie tvarumą garsiai kalbanti valstybė. Kokios konkrečios technologijos ar sprendimai buitinėje technikoje tai atspindi?

– Remdamiesi mūsų atliktais tyrimais, žinome, kad 3 iš 4 vartotojų tiki, kad kompanijos turėtų prisiimti didesnę atsakomybę už tvarumą, net 52 proc. vartotojų laiko save tausojančiais aplinką. Duomenys rodo, kad žmonės nori keisti pasaulį ir noriai priima papildomus įrankius, kurie įgalina mažinti neigiamą poveikį gamtai. Pavyzdžiui, lyginant šiuolaikinius šaldytuvus su šaldytuvų pirmtakais, naujausiuose maistas lieka šviežias savaitėmis. Garinėse orkaitėse su maisto regeneracijos funkcija galima pašildyti ir „atgaivinti“ vakarykščių patiekalų likučius, dėl ko sumažinamas išmetamo maisto kiekis. Tai itin svarbu, nes pasaulyje apie 30 proc. maisto yra išmetama. Tuo tarpu maisto gamybos metu išskiriama bemaž 15 proc. pasaulinės CO2 emisijos. Džiaugiamės, kad pasitelkus inovatyvias technologijas drabužius galima skalbti ir džiovinti žemesnėse temperatūrose. Taupoma ne tik energija, bet tausojami audiniai. Dėka to drabužiai išlieka kaip nauji ir tarnauja ilgą laiką. Skalbyklės turi vandens minkštinimo technologiją. Džiovyklės – sensorius drėgmei matuoti, kad nedžiovinti sausų skalbinių ir džiovinimo ciklą sustabdyti atsižvelgiant į audinių drėgmės lygį.

– Perskaitę straipsnį, dalis žmonių susimąstys apie tvarumą. Užsuks į buitinės technikos parduotuvę ir pamatys gausą pasirinkimo. Kas iš tiesų svarbu buitinės technikos vartotojui, jei norima gyventi tvariau?

– Kaip ir minėta anksčiau, prietaisų technologijų tobulinimas yra svarbi tvarumo sudedamoji dalis. Siekiama, kad produkto vertinimo skalėje atsirastų aplinkosauginis kriterijus, pagal kurį vartotojai galėtų rinktis gaminius. Renkantis svarbu įvertinti, ar planuojamas įsigyti gaminys efektyviai naudoja energiją – vandenį ir elektrą bei skalbimo priemones. Jei tai skalbyklė – ar tausojamas drabužis? Jei džiovyklė – pagalvokite, ar joje galite nesibaimindami išdžiovinti savo sportinius drabužius, pūkines striukes, merino vilną ar net šilką? Tyrimais yra įrodyta, kad naudojant per didelį kiekį skalbimo priemonės, ji nėra pilnai išskalaujama, dėl to medvilniniai drabužiai dyla ir plyšta 3 kartus greičiau. To padės išvengti skalbyklės, automatiškai dozuojančios skalbiklį.

Taip pat dažnai nepagalvojame, kad skalbimas aukštesnėje temperatūroje turi didelį poveikį ne tik tvarumui, bet ir pačiam audiniui. Išskirtinės technologijos šiandien leidžia skalbti žemoje temperatūroje.

Garai – tai funkcija, kuri iš pažiūros atrodo įprasta, tačiau yra didelis postūmis link tvarumo. Pavyzdžiui, skalbimo mašinose naudodami garų programas drabužiams atnaujinti, susiglamžymams mažinti, sutaupysime daugiau kaip 40 l vandens. Šaldytuvai turintys „TwinTech“ technologiją, kurios atskira (šaldiklio ir šaldytuvo) šaldymo sistema užtikrina optimalią šaldytuvo drėgmę, maistą išlaiko šviežesnį ilgesnį laiką, todėl maisto nereikės išmesti. Apibendrinant, domėtis ne tik techniniais parametrais, bet ir ką viena ar kita technologija atlieka. Ar ji patenkina mūsų poreikius? Ar atitinka mūsų požiūrį?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)