Šaltą žiemos dieną keliaujant į lauką svarbu, kad dėvimų drabužių kiekis nevaržytų judesių. Drabužius sluoksniuoti reikėtų taip, kad galėtume laisvai judėti net ir šalčiausiu oru. Pati svarbiausia sluoksniavimo taisyklė yra rengti drabužius nuo ploniausio iki storiausio. Pirmiausia, aprengiamas pats ploniausias apatinis sluoksnis ir vis keliaujama prie storesnių drabužių.

Apie sluoksniavimą kūno temperatūrai palaikyti prieš dešimtmetį mane supažindino kariškis. Ir tai tapo išsigelbėjimu žvarbiomis bei drėgnomis dienomis. Kas geriausiai žino naujausias tendencijas? Prekybininkai. Juos su naujausiomis technologijomis supažindina gamyklininkai, ieškantys ir randantys geriausius sprendimus mums, vartotojams. Apie kūną šildančias paslaptis pasikalbėti pasitelkiau žiemine apranga prekiaujančius „Open24.lt “ profesionalus.

– Sakykite, kokie sluoksniai žiemai ir ne tik vyrauja šiomis dienomis? Kad nesušaltume, bet ir galėtume judėti laisviau nei sustingusios meškos?

– Pirmasis sluoksnis tas, kuris prigludęs prie kūno. Todėl renkantis termo drabužius, svarbu atkreipti dėmesį, kad jie būtų malonūs ir patogūs. Pirmajam sluoksniui puikiai tinka merino vilnos drabužiai. Ši vilna yra net 7 kartus plonesnė už kitų veislių avių vilną. Patogi bei puikiai šildo.

Antrasis sluoksnis sulaiko šilumą. Tinka marškinėliai ilgomis rankovėmis, džemperiai, megztiniai, patogios sportinės kelnės arba geriausia, jei tai būtų fliso medžiagos drabužiai.

Trečiasis sluoksnis turėtų būti atsparus drėgmei, lietui bei vėjui. Patogu rinktis sniego drabužius. Patiems mažiausiems vaikams patogiausia yra vientisas kombinezonas. Vyresniems ir aktyviai laiką leidžiantiems žmonėms patogiau dviejų dalių deriniai.

Žieminiai drabužiai

Ir nors pagrindiniai sluoksniai yra trys, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į oro temperatūrą lauke. Dažnai pakanka vos dviejų sluoksnių, kad vaikas tikrai nesušaltų. Jei pačiam pirmajam sluoksniui yra pasirenkami merino vilnos drabužiai, didelė tikimybė, kad antrojo sluoksnio gali neprireikti. Sluoksniuojant drabužius nemažiau svarbu pasirinkti ir tinkamas drabužių medžiagas, kurios užtikrintų šilumą ir su mažiau sluoksnių. Reikėtų nepamiršti, kad kuo drabužiai storesni – tuo jie šiltesni. Šiuolaikiniai lauko drabužiai yra kuriami taip, kad būtų ne tik šilti, apsaugotų nuo vėjo bei lietaus, tačiau ir būtų pritaikyti aktyviam judėjimui.

– Kai atradau drabužių sluoksnius, palengvėjo. Bet kojos su įprasta avalyne vis dar šąlo. Kokius batus rinktis, kad būtų šilta?

– Tikriausiai, nei viena lietuviška žiema neapseina be šlapdribos ar lietingų dienų. Pirmiausia ir visų svarbiausia, jog batai būtų praktiški ir tinkami įvairiam orui. Šiuolaikinės avalynės gamintojai naudoja naujausias konstrukcijas ir specialias vandens atsparumo technologijas. Tai užtikrina, kad visi batai yra visiškai nepralaidūs vandeniui. Kitas aspektas – patogumas. Ar ketinate leistis į ilgesnius pasivaikščiojimus, ar tiesiog keliausite į darbą. Svarbu, jog avalynė netrukdytų, o būtų patogi ir ilgaamžiška. Batai turi ne tik šildyti, bet ir būti patogūs. Todėl įsiuvami papildomi įdėklai leidžiantis batus patogiai dėvėti ilgą laiką. Dar renkantis batus svarbu, kad būtų aukštesnis padas su protektoriais. Grublėtas padas sumažina paslydimo ir griuvimo tikimybę. Aukštesnis aulas leis bristi per didesnes pusnis.

Žieminiai drabužiai

– Kaip patariate tinkamai prižiūrėti ir paruošti žieminius batus?

– Pastaruoju metu daugelis avalynės gamintojų naudoja įvairiausias technologijas, kad avalynė reikalautų kuo mažiau specialios priežiūros. Tie laikai, kai batų impregnantai ar valymo putos buvo kasdienybė, jau praeityje. Prieš gaminant šalčiui bei drėgmei atsparius batus oda ir zomšas yra kruopščiai apdirbami raugimo proceso metu. Uždaromos visos odoje esančios poros. Taip sukuriamas papildomas pėdų apsauginis sluoksnis. Vartotojui nebereikia jokių hidroizoliacinių purškiklių ar kondicionierių. Toks hidroizoliacijos procesas batus apsaugo ir nuo dėmių. Tuomet batų priežiūrai pakanka drėgnos šluostės.

Žieminiai drabužiai

– Nors pavasariu dar nekvepia, kaip batus sandėliuoti pasibaigus žiemai?

– Priklausomai nuo galimybių, rekomenduojame išsaugoti originalią dėžutę ir batus laikyti joje. Sezono pabaigoje prieš sandėliuojant batus kruopščiai nuvalyti bei leisti jiems nudžiūti. Patalpinus drėgnus batus ir juos supakavus, drėgmė dar kurį laiką laikysis, tad gali pažeisti patį batą. Jei dėžės išsaugoti nepavyko, galite pasirūpinti medžiaginiais batų maišeliais, kuriuose batai ne tik nenusitrins, bet ir laisvai kvėpuos. Taip pat bus ilgaamžė priemonė ir kitų batų laikymui.

– Kaip žieminių drabužių bei rūbų gamintojai prisideda prie tvarumo?

– Vienas svarbiausių dalykų, kuriais gali pasigirti šiuolaikinių rūbų bei avalynės gamintojai, produktų perdavimas iš kartos į kartą. Gamintojai siekia gaminti taip, kad gaminio naudojimo laikas būtų kuo ilgesnis. Tai reiškia, jog po vieno, dviejų ar net trijų sezonų gaminys dar bus tinkamas naudoti. Gamintojui, greičiausiai, tai nėra naudinga, tačiau tokios kai kurių įmonių vertybės bei politika.
Kitas svarbus dalykas, šiuolaikiniai produktai pasižymi ekologiškomis ir perdirbtomis medžiagomis. Puiku, jei drabužio sluoksniai yra lengvai perdirbami, nereikia nieko atskirti, o, pavyzdžiui, perdirbtas poliesteris toliau naudojamas automobilių kurui ar namų apšiltinimui.

Mes patys manėme, jog medvilnę perdirbti yra lengviau ir paprasčiau, tačiau klydome. Tai žymiai sudėtingesnis procesas. Ir medvilnės užauginimui naudojami dideli resursai.

Gamintojai vis dažniau atsisako tikro kailio. Jį pakeičia vilna ir pūkais, o šie savo ruožtu turi RDS (Responsible Down Standard) ir RWS (Responsible Wool Standard) sertifikatus, kurie užtikrina humanišką elgesį su gyvūnais. Žaliavų kelias nuo žaliavos iki galutinio produkto vartotojo yra matomas bei skaidrus, be jokių paslapčių.

Dar vienas dalykas, kuo gali didžiuotis kai kurie prekiniai ženklai - tai „Bluedesign“ žymėjimas. Šis patvirtina, jog į aplinką, o labiausiai vandenį, nepatektų kenksmingi chemikalai ir būtų galima atsekti medvilnės kelią. Nuo auginimo iki panaudojimo produkte. Tokį ženklinimą gauna tik tokie ženklai ir produktai, kurie užtikrina visiškai saugią viso produkto kelionę nuo žaliavos iki pagaminto bei siunčiamo, jau supakuoto produkto. Tokia sistema prisideda prie saugesnės ir tvaresnės aplinkos. Prekiniai ženklai neketina sustoti. Jie ir toliau sieks aukštesnių tvarumo tikslų.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)