Mažesnis vienkartinių pakuočių naudojimas yra įprotis. Kaip ir įprastų produktų kasdienybėje pakeitimas tvaresniais gaminiais. Štai penketas gaminių, kuriems yra sukurtos kokybiškos bei tvaresnės alternatyvos:

Nerūdijančio plieno šiaudeliai

Mūsų namuose tai buvo bene pirmasis pirkinys dėl tvarumo. Ilgai netruko, kol jie tapo visiškai įprastu buities priedu. Lengvai plaunami. Rinkinyje pridėtas šepetėlis jų priežiūrai. Plaunami indaplovėje. Įvairių ilgių bei formų. Vaikams labai patinka, nes tikrai gražūs. Nebijantiems trapumo, rinkoje siūlomi ir stikliniai šiaudeliai. Šiuos pabijojau įsigyti. Su mažais nuotykių ieškotojais negali žinoti, kaip dar bus sugalvota juos panaudoti.

Tvarūs gaminiai

Bambukiniai dantų šepetėliai

Atrodė tikrai labai neįprastas higienos gaminys. Atsargiai pabandžiau ir „užsikabinau”. Širdies neskauda, kai ateina laikas seną dantų šepetėlį pakeisti nauju. Džiaugiuosi, nes bambukinius dantų šepetėlius galima įsigyti ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Nustebino, kai vieno populiariaus burnos higienos gamintojo logotipą pamačiau ant bambukinio dantų šepetėlio pakuotės. Smagu, kad ir didieji gamintojai juda teisinga kryptimi.

Tvarūs gaminiai

Daugkartiniai produktai menstruacijoms

Tema, kuria ne visada drąsu pasisakyti. Tačiau svarbu žinoti, kad per visą savo gyvenimą moteris sunaudoja daugiau nei 10 000 įklotų ar tamponų. Tai ne menkai prisideda prie aplinkos taršos. Pradžioje tamponų bei įklotų alternatyvos buvo sutinkamos prieštaringai. Laikas bėga ir ne be tik prisiekusios zero waste šalininkės renkasi tvaresnius menstruacijų priemonių sprendimus, bet ir tokios moterys, kaip aš, kurios nėra „namai be atliekų” griežtoje draugijoje, tačiau suka link tvarumo. Rinkoje galima rasti menstruacinių taurelių, daugkartinių įklotų ar menstruacijoms skirtų kelnaičių. Nors menstruacinė taurelė yra populiariųjų sąraše, manęs ji nesužavėjo. Ir vis tik kelnaitės pasirodė saugiausiu ir patogiausiu pasirinkimu. Tačiau šioje srityje – kiekvienai savo.

Tvarūs gaminiai

Daugkartiniai maišeliai

Lietuvoje vienas gyventojas per metus sunaudoja 332 vienkartinius plastikinius maišelius. Ir tai yra vieni aukščiausių rodiklių ES. Tuo tarpu Vokietijoje – 20 vienkartinių plastikinių maišelių per metus. „Eurostat“ duomenimis, vidutiniškai Europos Sąjungoje vienas gyventojas per metus sunaudoja 100 vienkartinių plastikinių maišelių.

Mūsų namuose didžiausia problema yra nepamiršti pasiimti daugkartinių pirkinių maišelių kartu su savimi. Sprendimo būdu tapo daugkartinių maišelių laikymas automobilio bagažinėje. Dažniausiai apsiperkame visai savaitei, gyvename užmiestyje. Todėl su vienu maišeliu, turimu rankinėje ar kuprinėje, neapsieinama. Stengiamės, tikrai stengiamės. Bet ne visuomet pavyksta. Kaip ir buvau minėjusi, daugkartinių maišelių naudojimas yra įprotis, su kuriuo mūsų šeima turėtų rimčiau padirbėti. Sveriamiems produktams naudojame daugkartinius lininius maišelius arba produktus sveriu be vienkartinio plastikinio maišelio.

Tvarūs gaminiai

Natūrali kosmetika

Galiu tik pasidžiaugti, kad mūsų šalyje natūralios kosmetikos stygiumi tikrai negalime skųstis. Turime net kelis gamintojus, kurie itin kruopščiai gamina kosmetiką iš natūralių medžiagų. Be pridėtinių nesaugių medžiagų, kurios kenkia tiek mūsų kūnui, tiek aplinkai. Jau praėjusiais metais išbandžiau kietuosius šampūnus bei kondicionierius, kurių pakuotė kompostuojama. Gaminami Lietuvoje. Kokybiškai išplauna plaukus ir po naudojimo nelieka jokių atliekų į konteinerį. Kiti gamintojai suteikia nuolaidą, jei originalios pakuotės yra grąžinamos atgal į parduotuvę. Taip pat yra galimybė šampūno ar kondicionieriaus įsipilti į savo atsineštą pakuotę. Dekoratyviniai kosmetikai naudojami natūralūs uogų pigmentai, mineralai, aliejai ar eterinių aliejų kvapai. Ir mano pačios nuostabai visa kosmetika sukurta iš gamtos, ne tik saugo aplinką, bet ir iš tiesų veikia.

Tvarūs gaminiai

Esu už kelionę link tvarumo mažais, bet užtikrintais žingsniais. Tada pasiekiamas ilgalaikis ir daugiau naudos tiek žmogui, tiek jo piniginei bei aplinkai teikiantis rezultatas.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)