Vonia arba dušas, klozetas, kriauklė ir ištiestos rankos atstumu pasiekiama lova – toks yra mikrobūstų įrengimas bene daugiausiai patirties mažų butų statybose turinčioje Japonijoje. Tokijuje esančius keisčiausius būstus apžiūrintis ir laidas apie juos ruošiantis Normas platformoje „Youtube“ dalinasi tikrai neįprastais mažų būstų vaizdais. Jis lankosi nedideliame daugiabutyje, kuris anksčiau buvo naudojamas kaip nuosavas namas, jame galėjo gyventi draugai ar šeima, kurie turėdavo savo asmenines erdves. Vėliau, bėgant laikui ir esant poreikiui, namas virto tarsi daugiabučiu ir jame esančios patalpos imtos nuomoti atskiriems žmonėms.

Maži būstai

Šiame pastate esantys būstai – rekordiškai maži. Normas savo apžiūrą pradėjo nuo pirmojo būsto. Vis tik pravėrus jo duris, prieš akis stovi nedidelė lova, šalia jos – sienelė, už kurios yra dušas, kriauklė, o priekyje – klozetas. Šiame būste-kambaryje yra didelis langas ir galimybė patekti į labai nedidelį vidinį kiemelį, kuriame yra galimybė pasistatyti skalbimo mašiną.

Maži būstai

Kitas būstas, esantis tame pačiame name, toks pat mažas, tik kitaip suplanuotas. Laidos vedėjui Normui klausimų kelia būste esančio klozeto vieta – iki jo veda labai siauras praėjimas. Taip pat, kaip šiame būste maudytis duše, mat, dušas arba pusvonė yra tiesiai prieš panoraminius langus. Lova šiame būste yra antresolėje, tiksliau, ten galima pasitiesti čiužinį. Čia taip pat yra oro kondicionierius, tad erdvė yra pritaikyta miegui.

Maži būstai

Šiuose dviejuose būstuose šiuo metu nėra gyventojų, tačiau trečiame ir ketvirtame butuose Normas rado šeimininkus. Tokius būstus nuomoja studentai. Jie abu pasakoja, kad gyvenimas mikrobute yra įdomus, tačiau jiems pavyko prisitaikyti. Pavyzdžiui, pritaikyti tam tikras erdves savo poreikiams. Tas, kuris namuose negamina, stalą išnaudoja darbui ir mokslams. Tam, kuriam svarbiau ilgos maudynės vonioje, rinkosi būstą su didele vonia (nepaisant to, kad ji yra vidury gyvenamosios erdvės).

Maži būstai

Užėję į kitus, dar tuščius butus, studentai Normui iškart ėmė pasakoti, kaip jie čia įsikurtų, kokie išmanūs sprendimai čia gali būti pritaikyti.

„Jau matau, kad šią erdvę galima įsirengti patogiai, pasinaudojant kūrybiškumu“, – apie vieną iš būstų į jį užėjusi sakė mikrobūsto gyventoja.

Maži būstai

Išties, mums, gyvenantiems palyginus erdviuose butuose, atrodo keista ir nepatogu gyventi tokiuose mažuose būstuose, tačiau šalių, kuriose tai įprasta, gyventojai, vos tik įžengia į tokius būstus, jau mato, kaip būtų galima patogiai ir funkcionaliai juos įsirengti.

O dabar pasidairykime po mikrobūstus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)