Naujasis kultūros centras ženklina medinės architektūros tradicijos atgimimą Šelefteo mieste. „Sara Cultural Centre“ sujungė tradicines statybos medžiagas su moderniomis technologijomis ir tapo universalia erdve, kurioje įsikūrė meno galerija, muziejus, biblioteka, teatras bei 20-ies aukštų viešbutis su restoranu, SPA ir konferencijų centru. Vietos valdžios inicijuotu kultūros komplekso projektu siekiama paversti Šelefteo regioną patrauklesne vieta gyventojams ir miesto svečiams.

Medinė architektūra Švedijoje (SARA CULTURAL CENTRE nuotr.)

„White Arkitekter“ profesionalų suprojektuotas statinys jau yra pelnęs ne vieną apdovanojimą, sulaukęs tarptautinio pripažinimo „World Architecture Festival“ ir kituose renginiuose. Šis projektas – dar vienas švedų architektų studijos žingsnis link užsibrėžto ambicingo tikslo iki 2030 m. visuose savo projektuose naudojant medines konstrukcijas pasiekti neutralią anglies dvideginio (CO2) emisiją. Tikimasi, kad medinės statybos proveržį naudojant medieną kaip tvarią sudėtingų ir daugiaaukščių pastatų konstrukcinę medžiagą, padės skatinti ir neigiamą CO2 emisiją pasieksiantis naujasis kultūros centras.

Klijuotos medienos konstrukcijos ir alternatyvi energija

Bendradarbiaudami su statybos inžinieriais, architektai sukūrė dvi skirtingas medinės konstrukcijos sistemas kultūros centrui ir viešbučiui. Šių konstrukcijų gamybai buvo naudojama mediena iš vietinių tvarių miškų.

Daugiaaukštis viešbutis pastatytas iš surenkamų 3D modulių, pagamintų iš kryžmai sluoksniuotų medienos plokščių (CLT). Likusiai pastato daliai – kultūros centro konstrukcijai – buvo naudojamos tiek CLT, tiek sluoksniuotos klijuotosios medienos (GLT) plokštės. Inovatyvi klijuotos medienos konstrukcija leido visiškai atsisakyti betono elementų ir sumažino išskiriamą CO2 kiekį, o surenkamieji elementai pagreitino statybos laiką.

Medinė architektūra Švedijoje (SARA CULTURAL CENTRE nuotr.)

Projekto architektai kūrė ilgaamžišką, mažiausiai 100-ą metų tarnausiantį pastatą, kuris jau po 50-ies metų pasiektų neigiamą CO2 emisijų kiekį. Pastato energijos sąnaudas mažina tvarus jo dizainas bei integruoti alternatyvios energijos šaltiniai, pavyzdžiui, ant statinio stogo sumontuotos saulės energijos plokštės.

Atviros erdvės ir skaidrūs tūriai

Mediniai projekto elementai yra pagrindinė architektūrinės raiškos dalis: pastatą sudaro įvairaus masto, aukštingumo ir skaidrumo tūriai. Daugiaaukščio viešbučio dvigubo stiklo fasadas atskleidžia medžio struktūrą ir tampa supančios aplinkos, dangaus mėlio atspindžiu.

‎‎Architektams pavyko naująjį kompleksą paversti viso miesto kultūros centru. Pačiame Šelefteo centre pastatyto statinio architektūra, interjero bei eksterjero sprendimai – skaidrūs fasadai, šilti natūralūs atspalviai, suprojektuoti įėjimai iš visų statinio pusių – kuria atviros ir lankytojams draugiškos erdvės įspūdį.

„Bank of Norrland“: architektūra, kardinaliai keičianti taisykles

Dar vieną originalų atsakymą į klimato kaitos keliamus iššūkius pateikė švedų architektų studija „Anders Berensson Architects“. Tiesa, šįsyk tai ateities architektūros vizija, kuri skirta parodai „Architectures of Transition“. Keliais žingsniais į priekį žengę architektai pasiūlė pastatyti didžiausią pasaulyje medinę konstrukciją-medienos saugyklą „Bank of Norrland“.

Projekto tikslas: saugoti medieną, ją superkant iš vietinių ūkininkų ir taip užtikrinant šalies statybos ir gamybos pramonės tęstinumą. Saugyklos idėja kilo norint sumažinti medienos pramonės išskiriamo CO2 kiekį, kadangi didelė dalis iškirstos, per audras nuvirtusios medienos yra sudeginama arba sunaudojama popieriaus gamybai. „Bank of Norrland“ supirktų ir išsaugotų medieną, kurios ištekliai būtų racionaliai naudojami tvarių pastatų statyboms ir ilgaamžių produktų gamybai.

Medinė architektūra Švedijoje (Bank of Norrland nuotr.)

Saugykla suprojektuota taip, kad galėtų saugoti metinę medienos produkciją – vienas kubinis kilometras saugomų rąstų sudarytų didžiausią pasaulyje medinę konstrukciją. Be to, tai būtų didžiausia iki šiol žmonių pastatyta medienos saugykla.

Architektai savo projekto pristatyme siūlo, esą konstrukcija galėtų būti statoma keliant rąstus vieną ant kito ir juos džiovinant. Rastai sudarytų bazines konstrukcijos sienas, kurios susikirsdamos išlaikytų viso statinio stabilumą.

Su projektu galima susipažinti Švedijoje šiuo metu vykstančioje parodoje „Architectures of Transition“, kurioje pristatomos Šiaurės šalių architektų novatoriškos, aplinkai draugiškos šiuolaikinės architektūrinės idėjos.