Praėjusią savaitę iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje Lietuvos nacionaliniame dramos teatre apdovanoti konkurso „Už darnią plėtrą 2021” nugalėtojai. Jais tapo geriausiai NT ekspertų, architektų ir urbanistų komisijos įvertinti NT projektai. Praūžus šventei ir nuslūgus emocijoms, komisijos nariai sutiko pasidalinti savo vertinimais ir komentarais apie šiemet geriausių vardą pelniusius NT projektus.

„Delfi būstas“ primena, kad šių metų konkurso „Už darnią plėtrą“ komisiją sudarė:

  • Mindaugas Statulevičius, LNTPA prezidentas – komisijos pirmininkas;
  • Dr. Dalia Bardauskienė – ISOCARP tarptautinės urbanistų ir architektų bendruomenės narė;
  • Darius Kvedaravičius – LR Aplinkos ministerijos viceministras;
  • Alvydas Kvedaravičius – Lietuvos statybininkų asociacijos ekspertas, UAB „YIT Lietuva“ NT plėtros skyriaus vadovas;
  • Doc. Linas Naujokaitis – Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus skyriaus valdybos narys, Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto Architektūros fakulteto docentas;
  • Prof. Habil. Dr. Vytautas Martinaitis – Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto pastatų energetikos katedros profesorius;
  • Martynas Trimonis – AB „Swedbank“ Nekilnojamojo turto klientų skyriaus vadovas;
  • Evelina Povilaitytė – „Verslo žinių“ NT rubrikos redaktorė;
  • Justina Maciūnaitė – DELFI Būstas rubrikos redaktorė.

Dėmesys ne tik gyvenamiesiems projektams

Komisijos pirmininkas Mindaugas Statulevičius, kalbėdamas apie šių metų konkursą, pabrėžia, kad šiemet NT rinka vėl parodė savo raumenis – patikimus, tvarius ir ilgam laikui kuriamus projektus, kuriuos, anot jo, tikrai malonu vertinti.

„Labai džiugu, kad išraiškinga ir kalbanti su aplinka architektūra atsiranda net pramonės („SBA Urban“) ir paslaugų („Juta“) projektuose. Už tai reikia pagerbti ir architektus ir užsakovus, kurie negaili papildomos ženklios sumos tokios išraiškingos minties atskleidimui. Pritariu profesoriui Vytautui (Prof. Habil. Dr. Vytautas Martinaitis – Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto pastatų energetikos katedros profesorius – red. past.), kad objektus verta patirti ne tik akimis prie ekrano, bet ir kojomis juos apvaikštant – dauguma vertintų objektų įsileidžia į vidines erdves. Mano nuomone, šiemet verta kalbėti apie naujas objektų funkcijas – co-living, verslo valdomą būstą nuomai, autopaslaugas, kurios ateina į miestus. O gera savijauta bei aukšta pionieriškų objektų kokybė skatins pasitikėjimą tokiais segmentais tiek vartotojų, tiek investuotojų“, – komentuoja LNTPA prezidentas.

Jis tęsia, kad šiemet asociacija lankėsi Dubajuje ir turėjo galimybę palyginti, pavyzdžiui, Zaha Hadid biuro projektuotą pastatą „OPUS“ su aplankytais biurais Lietuvoje. Pasak M. Statulevičiaus, Dubajaus verslo centre akis bado apdailos kokybės trūkumai, kokių Lietuvoje nepamatysi.

„Kalbant apie pažangą, abejonių nekyla – tiek statybos, tiek reparacinę. Juk dabar pagal potencialių pirkėjų apklausas, vystytojo reputacija yra svarbi net 40 proc. klientų“, – pažymi pašnekovas.

Lietuvos statybininkų asociacijos ekspertas Alvydas Kvedaravičius sako, kad šiemet jį nudžiugino tai, jog konkurse dalyvavo projektai net iš kelių Lietuvos miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Neringos.

„Didžioji dalis pateiktų vertinimui projektų yra įgyvendinti kokybiškai, užtikrinama jų saugi ir ekonomiška eksploatacija. Visad dominuoja pateikti vertinimui būsto projektai, tačiau, nemažai sulaukėm paraiškų iš NT vystytojų, kurie įgyvendina ir komercinius, gamybinius bei visuomeninius objektus. Išskirčiau bendrovę „SBA Urban“, kurie pateikė net tris projektus, kurie gražina Vilnių, Kauną ir teritoriją šalia Klaipėdos. Šie projektai ne tik darniai įsiliejo į aplinką, tačiau ir suteikė naujų darbo vietų“, – komentuoja A. Kvedaravičius.

Įžvelgia pozityvių naujienų

Šalia pakilių įspūdžių, dr. Dalia Bardauskienė kelia ir klausimą: kas naujo, pozityvaus NT rinkoje įvyko šiemet?

„Šiemet man daugiausia įstrigo tai, kad pagaliau galėjome nominuoti gamybinės paskirties objektus (autoservisas „Juta“ Vilniuje ir „SBA Urban“ industrinių inovacijų centras Klaipėdoje). Klaipėdos objektas, mano ir kolegų galva, yra tikras „Metų įvykis“, savo koncepcija ir meniškumu nurungęs daugelį kitos paskirties objektų“, – naujas tendencijas komentuoja komisijos narė.

Ji tęsia, kad išskirti reikėtų ir „SBA Urban“ verslo centrą Kaune (BLC), kuris, ekspertės nuomone, šiuolaikiškai ir subtiliai įsiliejo į istorinį Kauno centrą, o čia sukurta viešoji erdvė – viena gražiausių Lietuvoje.

„Dar labiau mane, kaip komisijos narę, įkvepia objektai, gavę „Auksinę darnios plėtros“ žvaigždę už tai, kad bėgant laikui jie išliko tokie pat šiuolaikiški, kontekstualūs ir estetiški. Apdovanoti pastatai ir jų kompleksai pasižymi tuo, kad po daugelio metų jie neprarado savo žavesio, tapo čia gyvenančių ir dirbančių žmonių jaukiais, saugiais, gerai prižiūrimais namais, į kuriuos norisi sugrįžti ir pasikviesti svečius“, – sako D. Bardauskienė.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Pastatų energetikos katedros prof. habil. dr. Vytauto Martinaičio teigimu, dėmesys statybos darbų kokybei ir energiniam efektyvumui sumažėjo, tačiau dėl to, kad šiandien statybų sektoriuje tai jau tavo savaime suprantamais dalykais.

„Sumažėjo dėmesys statybos darbų kokybei ir energiniam efektyvumui. Ne, čia nieko blogo. Tiesiog tai savaime suprantami ir išspręsti dalykai. Nebent diskutuojama dėl vienos ar kitos technologinės naujovės tarp įvairių pasitaikančių. Norisi tikėti arba vertėtų įsitikinti, kad ir konkurse nedalyvaujantys pastatai Lietuvoje kuriami panašiai“, – pažymi mokslininkas.

Tiesa, profesorius akcentuoja, kad šiandien labai svarbu visą pažangą rodyti Lietuvos visuomenei, todėl jis ragina konkurso nugalėtojus kviesti žmones į ekskursijas po, pavyzdžiui, šių metų geriausiais NT projektais pripažintus objektus. Taip visuomenė gautų ne tik naujų žinių apie NT rinką Lietuvoje, architektūrą ir statybas, bet ir būtų kuriamas ryšys tarp verslo ir bendruomenių.

Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus skyriaus valdybos nario, Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto Architektūros fakulteto docento Lino Naujokaičio teigimu, jį stebina ir džiugina vystomų projektų gausa, mastelis ir kompleksiškumas.

„Didžiulė konkurencija tarp konkursui pateiktų objektų. Pavyzdžiui, tarp nominantų nepateko netgi toks reikšmingas kompleksas, kaip „SBA Urban“ verslo centras „Green hall“. Nepakliuvo ir daugiau aukštos urbanistinės architektūrinės kokybės pastatų. Maža valstybė, bet rezultatai dideli“, – įsitikinęs architektas.

AB „Swedbank“ Nekilnojamojo turto klientų skyriaus vadovas Martynas Trimonis akcentuoja, kad šiemet komisijai tikrai nebuvo lengva nuspręsti, kokie projektai verti geriausių vardo.

„Visi šių metų konkurso nugalėtojai – stiprūs ir brandūs projektai. Tačiau norėčiau atkreipti dėmesį, kad šiemet konkursas apskritai pasižymėjo labai aukštos kokybės dalyviais. Ir komisijai tikrai buvo nelengva nuspręsti, kuris tarp vertų apdovanojimo projektų visgi yra vertesnis. Tad noriu pagirti ir, deja, nelaimėjusių projektų plėtotojus už šaunius kūrinius, kurie darniai įsiliejo į aplinką bei teikia džiaugsmą juose dirbantiems ar gyvenantiems žmonėms“, – pažymi M. Trimonis.

„Delfi būstas“ primena, kad konkurso „Už darnią plėtrą“ 2021 metų laimėtojai yra:

Gyvenamųjų namų kvartalai

Vilnelės slėnis, Vilnius. Projekto vystytojas – UAB „Merko statyba“. Architektas dr. Ignas Lukauskas, projekto vadovas Emilis Petkevičius.

Vilnelės slėnis

Sierakausko 25, Vilnius. Projekto vystytojas – UAB „Realinija“. Projektuotojas T. Balčiūno architektūros biuras.

„Sierakausko 25“

Komerciniai/paslaugų projektai

Co-living projektas „Liv_in Vilnius“. Projekto vystytojas – UAB „Eriadas“. Architektė Auksė Garšvaitė, UAB Trys A.M. Projekto vadovas Kazimieras Reimeris.

Co-living projektas „Liv_in Vilnius“

„JUTA“ autocentras, Vilnius. Projekto vystytojas – UAB „YIT Lietuva“. Architektai: Gintaras Čaikauskas, Miroslaw Szejnicki.

„JUTA“, Paslaugų paskirties pastatas, autoservisas

Komercinis/ administracinis projektas

„BLC verslo lyderių centras“, Kaunas. Projekto vystytojas – UAB „SBA Urban“. Architektai: Rimantas Giedraitis ir "Giedraitis & architektai", architektų studija 3 Deluxe. architektų studija 3 Deluxe. Projekto vadovai: Tomas Kučinskas, Loreta Janušaitienė.

BLC verslo centrų kompleksas

Industrinis projektas

„SBA industrinių inovacijų slėnis“, Klaipėda. Projekto vystytojas – SBA grupės įmonė „Notus developers“. Architektas Rolandas Palekas, projektuotojas Miroslaw Buinovski.

SBA industrinių inovacijų slėnis

Ateities projektas

„Marių vėtrungės“, Neringa. Projekto vystytojas – „INREAL grupė”. Architektas Adomas Šablevičius, projektuotojas UAB G.A.L architektai.

„Marių vėtrungės“

Publikos prizas

„BLC verslo lyderių centras“, Kaunas. Projekto vystytojas – UAB „SBA Urban“. Architektai: Rimantas Giedraitis ir "Giedraitis & architektai", architektų studija 3 Deluxe. Projekto vadovai: Tomas Kučinskas, Loreta Janušaitienė.

Kauno biurų centras BLC 2 siekia pirmojo Lietuvoje „Fitwel“ sertifikato

Konkurso „Už darnią plėtrą 2021“ dalyvių vertinimo kriterijai:

  • Objekto koncepcijos atitikimas darnios urbanistinės plėtros, gyvenimo kokybės sūkurimo tikslams (esamų gyvenamųjų vietovių teritorijų ar pastatų atnaujinimas, multifunkcionalumas, prieiga prie visuomeninio transporto ir kitos viešosios infrastruktūros, aplinkosauginių, ekonominių ir socialinių uždavinių suderinimas, ir estetiškas aplinkos sutvarkymas ir apželdinimas);
  • Architektūros kokybė;
  • Pagarba gamtai bei kultūros paveldui;
  • Išmanieji sprendimai projektavime ir statyboje, technologinis inovatyvumas ir išskirtinumas (PropTech); Energinio efektyvumo, išteklių tausojimo sprendiniai;
  • Projekto atitikimas nekilnojamojo turto rinkos poreikiams, ekonominis projekto naudingumas, kuriant pridėtinę vertę vietos ekonomikai;
  • Organizacijos reputacija visuomenėje ir verslo etika (veikla skatinanti darnius santykius su vartotojais ir visuomene).

Apdovanojimų ceremonijos akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)