Pirmaisiais pandemijos mėnesiais 32 metų R. Williamsas savo socialinės žiniasklaidos rinkodaros įmonės „Komi“ reikalus tvarkė prie valgomojo stalo. Tačiau paaiškėjus, kad dirbti iš namų teks kur kas ilgiau, jis suprato, kad jam reikės patogesnės darbo vietos, rašo bbc.com. „Aš iš esmės gyvenau valgomajame. Mūsų valgomasis yra sujungtas su atvira virtuve, todėl kartais šalia žaisdavo vaikai, – pasakojo jis. – Kiekvieną dieną, kai pabaigdavau darbus, turėdavau nukelti monitorių ir nurinkti kroviklius“.

R. Williamsas nusprendė įsigyti jau įrengtą namų biuro kapsulę, pastatomą sode. Jis išsirinko aptakų, visiškai įrengtą kubą, kurį gamina įmonė „SkyPods“. „Jis šiek tiek skiriasi nuo senojo sodo vasarnamio“, – juokėsi jis.

Šios kapsulės kaina – 12,5 tūkst. svarų (14,6 tūkst. eurų) – buvo „šiokia tokia investicija“. Tačiau pastačius ją į vietą, teliko prijungti ją prie elektros tinklo ir ji buvo paruošta naudoti. R. Williamsas sako, kad ši investicija atsipirko: dabar jis gali aiškiau atskirti namus ir darbą. Jis gali dirbti netrukdomas – ir netrukdyti kitiems, o dienos pabaigoje tiesiog palikti darbo vietą ir atsiduoti šeimai.

Žinoma, bet kur atgabenamo ir pastatomo biuro idėja nėra nauja. Įmonės, gaminančios mažas, uždaras kabinas, sako, kad ši sritis klestėjo dar prieš pandemiją, tačiau tuomet pagrindinės jų klientės buvo bendrovės, troškusios įrengti susikaupimo vietas atvirose biurų erdvėse. Prasidėjus COVID-19 pandemijai, į viršų šoktelėjo paklausa tarp privačių, namuose dirbančių pirkėjų, norinčių atskirti darbą nuo šeimos gyvenimo.

Nameliai namų biurui (Sky Pods nuotr.)

Biurų soduose iškilimas

Geresniam susikaupimui skirtų kabinų biuruose nauda buvo juntama jau keletą metų. Įmonės suprato, kad atviros biuro erdvės ne visuomet skatina produktyvią darbo aplinką, taigi jos pradėjo investuoti į daugybę sprendimų, kaip sukurti ramias vietas darbuotojams, kurių užduotims kartais reikia privatumo.

Tačiau pandemija taip pat išaugino sprendimų darbo vietoms namuose paklausą ir, panašu, kad ši tendencija neslopsta ir naujoje – hibridinėje – eroje. Neseniai Didžiojoje Britanijoje surengta apklausa parodė, kad 85 proc. nuotoliniu būdu dirbančių suaugusių žmonių ir toliau norėtų bent dalį laiko dirbti iš namų.

Gamintojai teigia pastebintys ryškiai išaugusį susidomėjimą kabinomis, kurios įrengiamos namų aplinkoje. „Žmonės į savo namų erdvę pradėjo žiūrėti šiek tiek kitaip. Dabar balkonas jiems gali pasirodyti tikrai erdvus, bet svetainė – pernelyg ankšta, - sakė Jonas Lynnas, prieš ketverius metus Londone įsteigęs įmonę „My Office Pods“. – Jie tiesiog galvoja, kaip geriau išnaudoti turimą erdvę“.

Nameliai namų biurui (Ryan Williams nuotr.)

J. Lynn retkarčiais parduoda kabinas naudojimui namuose ir kaip vieną iš jų privalumų įvardija gerą garso izoliaciją. Pavyzdžiui, kartą jis turėjo klientą, kuris troško turėti atskirą erdvę, iš kurios galėtų kalbėti telefonu netrukdomas vaikų. Garsas iš tokios kabinos taip pat neprasimuša į išorę, o tai, pavyzdžiui, itin tiko vienam vyrui, kurio žmona buvo pavargusi nuo jo gitaros repeticijų. Tačiau J. Lynnas pažymi, kad vis dėlto daugumą žmonių atbaido aukšta kaina ir korporacinė biurams skirtų kabinų išvaizda, taip pat tas faktas, kad net mažiausia kabina dominuotų standartinio dydžio svetainėje.

Tai reiškia, kad iš namų dirbantys žmonės labiau domisi kapsulėmis, skirtomis sodui. Tačiau jei anksčiau biuras sode reiškė šiek tiek geresnę pašiūrę, tai dabar kylančios bendrovės žada visas biuro technologijas bei patogumą uždaroje, miniatiūrinėje erdvėje.

Nameliai namų biurui (Ryan Williams nuotr.)

„Prabanga pagal užsakymą“

Markas Currie iš Putney rajono Pietų Londone sako, kad jei jo sodo biuras yra pašiūrė, „tai tuomet tai tikrai brangi pašiūrė“. Jis ir jo žmona Rachel savo sodo biurą įsigijo gegužės mėnesį, kai suprato, kad ir toliau savo vaizdo produkcijos agentūros reikalus nori tvarkyti iš namų.

„Jis turi dideles, stumdomas duris, nedidelį langelį, jame šilta ir jis atrodo izoliuotas“, – sakė vyras. Tokiame biure telpa du darbo stalai ir yra vietos verslo medžiagai susidėti. „Tai mažas, mielas namukas sode“.

M. Currie investavimas į šį namuką buvo „didelis įsipareigojimas“. Prieš tai jis ir jo žmona dirbdavo prie virtuvės stalo, bet žinojo, kad tai nėra ilgalaikis sprendimas. Dabar, pasak jo, jie žino, kad jei kada nors būtų paskelbtas dar vienas karantinas, „jie galėtų patogiai tęsti savo verslą, nes jiems tereikėtų persikelti į kiemo užnugarį ir daryti tai, ką turi daryti“.

Nameliai namų biurui (SkyPods nuotr.)

M. Currie ir jo žmona savojo namuko dėl itin didelės paklausos laukė šešis mėnesius. Ir turint galvoje augančią biurų namuose rinką, nieko keista, kad nuolat atsiranda naujų, inovatyvių dizainų: plūduriuojančios kapsulės, pigios kabinos iš faneros, įmantrūs origamio stiliaus namukai ar šviesios, kampuotos kabinos – jos visos žada užtikrinti atskirtą ir ramią darbo vietą.

Mike`as Hyde`as, vadovaujantis įmonei „SkyPods“ iš Barnslio miesto Šiaurės Anglijoje, sakė, kad 2019 metų lapkritį nusprendė įkurti šią bendrovę, kad tradiciniams sodų namukams pasiūlytų „prabangos pagal užsakymą“ alternatyvą. Be kubo formos kapsulių, kokią įsigijo R. Williamsas, M. Hyde`as taip pat gamina namelius iš senų lėktuvų segmentų – tai reiškia, kad jie yra itin patvarūs, šilti ir pasižymi puikia garso izoliacija.

„Mes imame nurašytų orlaivių fiuzeliažus, iš kurių būna išimtas variklis ir kitos dalys, ir užuot pakišę juos po presu, padarome iš jų kažką kita“, - teigė jis. Tokie namukai netgi būna su uodegos numeriu ir turi originaliojo lėktuvo sertifikatą.

M. Hyde`as pripažįsta, kad tokių namukų kaina daugeliui žmonių yra neįkandama. Tačiau jis pažymi, kad jie gali kainuoti tiek pat, kiek papildomos namo dalies statybos, tačiau pirmuoju atveju „už palyginus nedidelę kainą tu gali tiesiog pasiimti šį namuką su savimi, nutrenkti jį savo sode ir jame įsikurti dar prieš tai, kai bus baigtos namo statybos“.

Tebesitęsiančios tendencijos

Šiuo metu dauguma dizainų orientuojasi į vidutines ir aukštas pajamas gaunančius dirbančiuosius, kurių karjera yra pakankamai lanksti, kad jie galėtų dirbti iš namų, kurie turi pakankamai vietos, kad pasistatytų tokią kapsulę, ir pakankamai pajamų, kad galėtų tai padaryti. Tačiau Melanie Williamson iš Australijos Gold Kosto miesto mano, kad daugiau žmonių mąsto, kaip galėtų perstatyti ar net pakeisti savo gyvenamąją erdvę, kad galėtų dirbti hibridiniu būdu.

Nameliai namų biurui (Backyard Pods nuotr.)

M. Williamson savo bendrovę „Backyard Pods“ įkūrė 2015 metais, kai pamatė, kad rinkoje trūksta įperkamų modulinių sodo biurų ar pagalbinių pastatų. Jos modulinių rinkinių kaina prasideda maždaug nuo 5 tūkst. Australijos dolerių (3,1 tūkst. eurų), ir ji sako, kad pastaraisiais mėnesiais užsakymų skaičius išaugo trigubai.

Ji sako pastebėjusi didelį susidomėjimą tarp miesto gyventojų, kurie keliasi į mažesnius miestelius, kad galėtų įsigyti pigesnio nekilnojamojo turto su didesniais kiemais, kuriuose gali įsirengti darbo vietas. „Kartais jie pradeda su mumis konsultuotis dar prieš tai, kai įsigyja nekilnojamojo turto, nes jie perka namą, jau ketindami tai daryti“, – teigė ji.

Kartais, jos teigimu, žmonės turi vietos biurui ir namų viduje, bet jie trokšta visiškai atskiros erdvės, kad galėtų išsaugoti ribą tarp namų ir darbo. „Egzistuoja kažkokie psichologiniai veiksniai, kurie skatina pabučiuoti savo šeimos narius, pasiimti kavos puodelį ir uždaryti duris sau už nugaros, – teigė M. Williamson. – Šis efektas nesuveikia, jei tu tiesiog nueini į kitą kambarį“.

Pasak ekspertų, šiuo metu dauguma darbo erdvės namuose sprendimų ir toliau fokusuosis ties sodo kapsulėmis. Tokių kapsulių įrengimui gyvenamuosiuose namuose kyla daug kliūčių, sako J. Lynnas, ir įmonės, kurios gamina kabinas biurams, orientuojasi į stiprią korporacinę rinką. Tačiau jis mano, kad kai gamintojai pamatys namų rinkos augimą, jie turėtų sukurti kažką, ką būtų galima sumontuoti ir mažesnėse erdvėse.

Ryanas Williamsas džiaugiasi savo rastu sprendimu. Nors jis sako neturintis „didžiausio kiemo pasaulyje“, sprendimas atriekti 2 kvadratinius metrus savo darbo vietos kapsulei pakeitė jo gyvenimą. Jam itin patinka jos universalumas, ir jis yra nusprendęs, kad jei jam nebereikės šios kapsulės darbui, jis „visuomet galės paversti ją sodo baru“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)