15
Kitas

„Meno ir amatų sąjūdžio“ įkvėpta architektūra

Prieš jūsų akis - antra ciklo apie pasaulio architektūros stilius dalis. Pirmąją dalį rasite ČIA.

Viktorijos laikų architektūra

Viktorijos stiliui priskiriami anglų architektūros (ir dailės) pavyzdžiai, tiesą sakant, apibūdinami ne tiek akcentuojant specifinę manierą, kiek konkretų laikotarpį – karalienės Viktorijos valdymo laikotarpį, trukusį nuo 1837 iki 1901 metų. Stilius, savaime suprantama, susiformavo Anglijoje ir ligi šiol yra gana būdingas šios šalies miestams ir miesteliams. Aišku, Viktorijos eros architektūros atspindžių galima įžvelgti ir tokiuose kraštuose kaip Šiaurės Amerika, Australija bei Naujoji Zelandija.

Viktorijos laikų architektūra

Viktorijos stiliaus architektūrą charakterizuoja kone besaikis dėmesys ornamentikai ir puošnus interjero dizainas. Keletas būdingų šio stiliaus ypatumų, kuriuos pavyksta pamatyti iš išorės, – tai statmenai kylantys stogai, plikos arba kokia nors spalva nudažytos plytų sienos, ornamentuoti frontonai, kraigus vainikuojantys fleronai, pakeliamieji langai ir švieslangiai, aštuonkampiai arba apvalūs bokšteliai ir erdvios, namą juosiančios verandos.

Viktorijos laikų architektūra

Viktorijos stiliaus pastatų viduje paprastai galima išvysti plačius laiptus, interjerui taip pat būdingas sudėtingas išdėstymas, aukštos lubos, įmantriai išpjaustinėtos medžio plokščių apkalos ir ypač dekoratyvūs židiniai.

15
Kitas

„Meno ir amatų sąjūdžio“ įkvėpta architektūra

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)