Islamiškoji architektūra yra daugelio amžių senumo architektūros srovė, kurios principai susiję su islamu. Islamo pastatams būdingos aukštos, skulptūrinės formos, daug ornamentų. Kai kurie islamiškosios architektūros statiniai – vieni įspūdingiausių pasaulyje.

Islamo architektūros istorija

Islamiškąja architektūra vadinamas architektūros stilius, kurią musulmonai sukūrė 7 amžiuje, siekdami fiziškai išreikšti islamo principus; ši tradicija tęsiasi iki dabartinių laikų. Dažniausiai su islamo architektūra siejamas statinys yra mečetė – musulmonų maldos namai. Tiesa, ši architektūra apima ne vien religinės paskirties pastatus, bet ir tvirtoves, rūmus, kapavietes, viešosios paskirties statinius, pvz., mokyklas, mažesnės apimties elementus – fontanus, viešąsias pirtis ir pan.
Ankstyvajai islamiškajai architektūrai darė įtakos romaninė, bizantinė ir persų architektūra. Iš Artimųjų Rytų islamo architektūra išplito po pasaulį, ypač Azijoje, jai taip pat darė įtakos kinų ir mogolų architektūra.

Islamiškoji architektūra. Bruožai

Islamiškoji architektūra kai kuriose Europos dalyse yra versija islamo architektūros, išvystytos Šiaurės Afrikos musulmonų, užkariavusių Iberijos pusiasalį ir daugelį salų vakarinėje Viduržemio jūros dalyje, šią architektūrą jie tobulino per kelis šimtus valdymo metų. Daug tokios architektūros pavyzdžių yra Ispanijoje. 19 amžiaus viduryje Ispanijoje kūrė katalonų architektas Antonio Gaudi, kurio darbams didelės įtakos turėjo islamiškosios architektūros Ispanijoje stilius.

Pagrindiniai islamo architektūros ypatumai

Minaretai

Smailėjantys bokštai su mažais langais, vidiniais įvijais laiptais – minaretai yra unikalaus grožio statiniai. Minaretai penkis kartus per dieną kviečia musulmonus melstis.

Kupolai

Islamo architektūroje kupolai statomi taip, kad tiktų ant trikampės arba keturkampės patalpos. Tokias struktūras dažnai puošia mozaikos iš plytelių.

Islamiškoji architektūra. Bruožai

Mukarnai

Skliautai iš mukarnų (islamo architektūros konstrukcinis ir dekoratyvinis elementas. Susideda iš keliais aukštais išdėstytų trimačių geometrinės formos (dažniausiai prizminių) įdubų) primena korį ar stalaktitus. Mukarnai būna iš akmens, medžio, jie jungia gretimas plokštumas, puošia paskliautes, kolonų kapitelius, frizus.

Arkos

Arkos būna įvairių formų – arklio pasagos (ar rakto skylutės), smailėjančios (gotikos pirmtakai), netgi S raidės formos, arkos iš kelių dalių.

Puošybos detalės

Islamo puošybos elementai: spalvotų plytelių mozaikos su pasikartojančiais motyvais, su geometriniais ar augaliniais motyvais. Įprastai būna įkomponuota ištraukų iš Korano arabų kalba.
Kitas elementas – mašrabijos, arba medžių pinučiai ant langų, kurie kartais saugo privatumą, o kartais tėra puošybos elementas arba skiria patalpas viduje.

Dažnai galima pamatyti ir piešinių ant sienų, skulptūrų, plytelėmis iškaltų sienų, dekoratyvių drožinių.

Islamiškoji architektūra. Bruožai

Lauko puošyba

Islamiškoje architektūroje prie pastatų dažnai užsodinami sodai, įrengiami vidiniai kiemeliai, hipostiliai.

Islamiškoji architektūra. Bruožai

Garsiausi islamiškosios architektūros pavyzdžiai

Uolos kupolo šventykla Jeruzalėje, Izraelyje

Ši 7 a. pastatyta šventykla yra seniausias išlikęs islamiškosios architektūros paminklas. Pirmas bizantinio stiliaus islamiškas pastatas – Uolos kupolo šventykla yra vienas iš ankstyviausių islamiškosios architeltūros pavyzdžių. Auksu apkaltas kupolas stovi ant aštuonkampio pagrindo. Pats pastatas puoštas gėlių motyvų ir geometrinėmis mozaikomis.

Uolos kupolo šventykla Jeruzalėje, Izraelyje

Tadžmahalas Agroje, Indijoje

Vienas iš septynių pasaulio stebuklų, į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Tadžmahalas Indijoje laikomas garsiausiu islamiškosios architektūros pavyzdžiu pasaulyje. Šiame 17 a. statytame mauzoliejuje dera persų, indų ir islamiškosios architektūros elementų, jis – viena iš dažniausiai turistų lankomų vietų. Balto marmuro kupolas akimirksniu atpažįstamas nuotraukose. Iš arčiau matyti mažos puošybos detalės – įstatyti brangieji akmenys ir arabų kaligrafijos rašmenys.

Tadžmahalas Agroje, Indijoje

Alhambra Granadoje, Ispanijoje

Alhambra yra 14 a. statyti rūmai ir tvirtovė Ispanijoje, Andalūzijoje, greta Granados miesto. Šis architektūrinis ansamblis įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Per pastaruosius 700 metų kompleksas neteko dalies struktūrų, tačiau ir tai, kas išliko yra stulbinamo grožio islamiškosios architektūros puošybos pavyzdys – gipso ir medžio raižiniai, spalvotos plytelės, kaligrafijos intarpai, Liūtų kiemą puošiantys mukarnai.

Alhambra Granadoje, Ispanijoje

Heydaro Alijevo centras Baku, Azerbaidžane

Garsus modernizuotos islamiškosios architektūros pavyzdys, pelnęs apdovanojimų. Šį centrą 2013 m. suprojektavo irakiečių ir britų kilmės architektė Zaha Hadid (ji mirė 2016 m.). Statinys naujai interpretuoja tradicinės islamiškosios architektūros elementų derinimą, rezonuoja su šimtmečių senumo tradicija, o tuo pačiu atrodo visiškai šiuolaikiškai.

Heydaro Alijevo centras Baku, Azerbaidžane
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)