Kompleksas pastatų, turinčių atskiras temas

Danijos kapitalo bankas „Danske“ Lietuvoje daugiausiai įsikūręs Vilniuje, Saltoniškių gatvėje. Čia driekiasi jau visas darbuotojų miestelis, paties banko vadinamas „Danske Campus“ miesteliu, kurį sudaro trys pastatai. „Danske“ banko NT projektų vadovas Giedrius Lazickas sako, kad visus pastatus šiame komplekse bankas nuomojasi.

„Šiame komplekse turime tris pastatus, kuriuos nuomojame. Visi yra daugiau nei 12 tūkst. kvadratinių metrų. Kiekvienas pastatas turi savo temą. Pirmasis – vandens tema, kuriame interjeras pritaikytas vandenyno tematikai. Kitas pastatas yra slėnio tematikos, jo interjeras atskleidžia, kaip atrodo slėnis, tai galima pajusti visuose aukštuose, ir paskutinis pastatas yra pievos tematikos, kur galima pajusti pievos nuotaiką“, – akcentuoja pašnekovas.

Idėjos sukurti skirtingos tematikos pastatų miestelį kilo komandai, kuri dirbo su pastatų interjeru.

„Temas ir idėjas iš pradžių išvystė statytojai, mes palaikėme jas ir kartu su architektais, kūrusiais interjerą, apgalvojome, kaip tai galima išpildyti. Tiesiog kartu su architektais ėjome per pastatus ir generavome, kaip tematiką išpildyti per spalvas, medžiagas, kilimus, interjero dekorą, augalus ir pan.“, – prisimena G. Lazickas.

Danske banko miestelis (Laimono Ciūnio nuotr.)

Pašnekovas tęsia, kad kuriant pastatuose esančių patalpų funkcijas buvo atsižvelgiama ne tik į tai, ko reikia darbuotojams, bet ir galvojama, kokių dar pramogų, užsiėmimų pastatuose nėra, kad žmogus čia jaustųsi kaip namuose.

Tuo tarpu „Danske“ banko administracijos vadovas Lietuvoje Vilius Lukauskas tikina, kad banko komanda aktyviai teikė pasiūlymus, idėjas, ką būtų galima įrengti kiekviename slėnio pastate, o tai kažkuriame iš jų įgyvendinti nepavyko, buvo planuojama išpildyti kitame.

„Kalbant apie visus miestelio pastatus, kiekvienas iš jų kažkuo papildo vienas kitą. Ir negalėjome iškart darbuotojams įrengti tokias patalpas, kokių jie nori, bet kiekviename pastate atsižvelgiame į architektūrinius sprendimus, ką galime daryti ir ko ne. Pavyzdžiui, statant pirmuosius pastatus prioritetas buvo teikiamas erdvei ir didelei valgyklai. <...> Ten kur buvo darbuotojų poreikiai, mes į juos atsižvelgėme, tačiau taip pat ir žiūrėjimo, kas rinkoje yra naujo, kad pritrauktume potencialius darbuotojus naujovėmis. Todėl atsirado tokios erdvės kaip pogulio kambarėliai, tylios zonos, biblioteka, žaidimų kambariai. Pirmojo pastato akcentas buvo sporto klubas, konferencijų salės, o kai žiūrėjome, ko mums reikia kituose pastatuose, matėme, kad mums reikia didesnių salių ir kitų patalpų“, – aiškina V. Lukauskas.

Pašnekovas įsitikinęs, kad susibūrimams, pramogoms skirtos patalpos prasmės neprarado. Jis įsitikinęs, kad keičiantis pandeminei situacijai ir atveriant daugiau galimybių turintiems galimybių pasus, bus galima atgaivinti tam tikras tradicijas.

Pasižymi tvarumu

„Danske” miestelio pastatų kompleksą išvystė NT bendrovė „Galio group“. Pasak bendrovės NT projektų direktoriaus Aurimo Martinkėno, idėja dar 2016 metais plėtoti tokį komercinį projektą kilo norint Lietuvos rinkai pasiūlyti šį tą naujo ir tvaraus.

„Iki 2016 metų ši teritorija buvo buvusios „Vilniaus duonos“ gamybos teritorija, kurioje buvo eilė senų pramoninių pastatų, juose glaudėsi įvairios mažos įmonės. Žiūrėdami į Vilniaus žemėlapį matėme, kad centrinis Vilniaus miesto rajonas yra visai šalia ir Saltoniškių gatvė yra organiška verslo dalis. Supratome, kad turime išnaudoti šitos teritorijos potencialą“, – pasakoja pašnekovas. Anot jo, bendrovė nusprendė, kad šis verslo centro rajonas bus tvarus ir draugiškas aplinkai.

Kokie sprendimai daro šį projektą tvariu? Pastatų projektai buvo kuriami remiantis BREEM sertifikato reikalavimais. Pavyzdžiui, pastatų fasadai yra balti, nes būdu jie atspindi saulės šviesą, vidus neprišyla ir nereikia intensyviai naudoti kondicionavimo sistemų. Tai reiškia, kad sutaupoma ir elektros energijos. Pastatas yra elegantiškas tvarus. Taip pat ant pastatų stogų yra saulės elektrinės, kaupiamas lietaus vanduo, kuris panaudojamas pastatų sanitariniuose mazguose.

Bendrovė šioje teritorijoje išvystė 4 pastatus, o pernai 3 iš jų parduoti Švedijos investicijų bendrovei „Eastnine“.

Na, o dabar pasižvalgykite, kaip dirba „Danske“ banko kolektyvas laidoje „Keturios sienos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)