Rankinis drabužių garintuvas nėra jokia naujiena, tačiau vis dar ne visuose namuose sutinkamas prietaisas. Mano akimis ir patirtimi, garintuvas gerokai prisideda prie namų šeimininkų laimės, kai kalba pasisuka apie drabužių ar užuolaidų lyginimą.

Drabužių garintuvas mūsų namuose atsirado prieš daugiau nei metus. Namų rėžimą pakeitus į išvykimus į darbą, ėmė trūkti papildomo garintuvo. Ruošiantis fotosesijoms ar tam tikriems pristatymams, žūt būt reikėdavo „prabraukti” drabužius. Pabodo vežiotis ir papildomus maišus tempti į trečią aukštą.

Dabar turiu jau du drabužių garintuvus. Vieną darbe, kitą namuose. Kadangi dabar turiu, su kuo palyginti, noriu pasidalinti, kas yra svarbu renkantis garintuvą ir kaip jį prižiūrėti, kad jis tarnautų ilgai.

Lyginimas rankiniu garintuvu

Garų kiekis per minutę. Tai vienas svarbiausių rodiklių, nurodantis garintuvo galingumą. Garų padavimo kiekis nurodomas gramais per minutę. Lyginant garintuvus, esančius rinkoje, svarbu pastebėti šį skaičių, nuo to priklausys, kaip greitai išgarinsite norimą drabužį. Optimalus kiekis 22 gr/min. Mažesnio kiekio nerekomenduoju, didesnis - puiku.

Vandens talpa. Aš sakau, kad kuo didesnė, tuo geriau. Tačiau didelė vandens talpa prideda ir minusų. Garintuvas su didesne vandens talpa bus didesnis ir sunkesnis. Kraunant lagaminą kelionėms, bus jausmas, jog vežate paprastą lygintuvą, prireiks daugiau vietos, o lyginant bus jaučiamas sunkumas rankoje. Svarbu, išsiaiškinti savo poreikius ir žinoti, ar jį perkate tik namams, ar reikalingas į keliones. Žinoma, su didesne vandens talpa išgarinsite daugiau drabužių vienu užpildymu.

Įkaitimo laikas, vienas iš drabužių garintuvo rodmenų, nusakantis per kiek laiko garintuvas yra pasiruošęs darbui. Rinkoje esančių garintuvų įkaitimas skiriasi sekundėmis. Vieni įkaista per 35, kiti 45, treti per 60 sekundžių. Bet iš tiesų, ar tos kelios papildomo laukimo sekundės yra kritinis pasirinkimo dėmuo? Nemanau.

Laido ilgis. Kol mano rankose neatsidūrė naujas drabužių garintuvas, nebuvau pagalvojusi, kaip svarbu, kad drabužių garintuvo laidas būtų ilgas. Pavyzdžiui, „Electrolux“ garintuvo laidas - 3 metrai. Kodėl tai aktualu? Drabužiai dažniausiai garinami juos pakabinus. Elektros jungiklis yra apačioje. Galima naudoti ilgiklį, tačiau jei garinsite pakabintas užuolaidas, visą ilgiklį teks temptis su savimi aukštyn, tai apsunkina darbą, padidina svorį rankoje, ko pasekoje, dingsta noras garinti užuolaidas. Savo namuose turėdavau ieškoti ilgiklio, kuris bent jau pas mus, tikrai ne visada po ranka ir pasirinkti garinimo vietą, šalia kurios būtų rozetė.

Garinimo kryptis. Gyvenime būna skirtingų situacijų, tad tikrai smagu žinoti, kad su mažuoju pagalbininku gali garinti ir vertikaliai, pakabinus ant pakabo, ir horizontaliai, padėjus ant lovos ar lyginimo lentos. Esu išbandžius skirtingus būdus, ir esu maloniai nustebinta gerais lyginimo rezultatais nepriklausomai nuo garinimo krypties.

Karščiui atspari pirštinė. Prie namuose likusio garintuvo papildomos pirštinės nebuvo. Kam ji reikalinga? Kai garinamas drabužis, ypač jo apačia ar rankovė, drabužį norisi paimti ir timptelėti žemyn. Jei tai bus daroma be papildomos rankų apsaugos, garais itin lengva nusideginti pirštus. Žinau, mačiau, jaučiau. Prie mano naujo garintuvo buvo pridėtas maišelis, kuris atlieka dvi funkcijas. Pirma, atlieka pirštinės funkciją ir apsaugo nuo garų, kai norisi prilaikyti. Antra, maišelis, kuriame galima laikyti garintuvą bei jo priedus. Smulkmena, bet svarbi tvarkai palaikyti. Tiesa, mano mažam delnui ne itin lengva su ja suimti drabužį, bet geriau nei cypti nusideginus.

Lygintuvas

Papildomi antgaliai. Dažniausiai prie garintuvų būna pridėti papildomi antgaliai. Pasidomėkite, kiek jų ir kam jie skirti. Daugiau nereiškia geriau. Už daugiau moka ne kas kitas, kaip mes patys. Atgalio užtenka vieno. Su šereliais, jis ir paglosto audinį ir apsaugo nuo garintuvo prisilietimo. Mat garinant eina ne tik garai, bet įkaista ir keramikinis padas. Tai yra gerai, padidina garintuvo funkcionalumą, jei pavyzdžiui norite paryškinti kelnių kantą, jį galėsite padaryti su garintuvu, kuris turi keramikinio pado įkaitinimo funkciją. Prie senojo garintuvo buvo pridėti du antgaliai, vienas su papildoma medžiagėle. Ši, po pirmo naudojimo nuplyšo. Naudos nebuvo daug.

Nuolatinis garas. Kad ilgai garinant nereikėtų laikyti nuspaudus garų paleidimo mygtuko, yra fiksatorius, kuris laiko už mus. Nevargsta ranka ir garinimas malonesnis. Be to užtikrinamas pastovus garo padavimas, o tai efektyvina garinimą.

Drabužių garinimas atlieka kelias funkcijas:

  • Lygina drabužį;
  • Atšviežina audinius. Reikalinga, kai drabužis kartą dėvėtas, ne purvinas, skalbti nereikia, bet antrą kartą nesinori vilkėti. Išgarini ir kaip po maudynių skalbyklėje;
  • Sunaikina iki 99.9 proc. bakterijų.


Nuoširdžiai maniau, kad į garintuvą reikia pilti tik distiliuotą vandenį. Tačiau „Electrolux“ mokymų vadovas Ignas Bernotas man paaiškino:

Kad garintuvas tarnautų ilgai ir veiksmingai, geriausia naudoti distiliuotą arba filtruotą vandenį. Tokiu būdų išvengsime kalkių susidarymo. Tačiau labiau patartina naudoti filtruotą vandenį, nes naudojant tik distiliuotą, - prarandame garų efektyvumą, dėl tam tikrų vandens cheminių savybių susilpnėja garas.

Dar vienas būdas, kaip galime naudoti garų lygintuvą apsaugant, kad nesusidarytų kalkės ir nebūtų prarastas veikimo efektyvumas, sumaišyti distiliuotą vandenį su vandeniu iš čiaupo, santykiu 1:1.

Kalbant apie priežiūrą, rekomenduojama kartą per 3-6 mėn. atlikti prietaiso sistemos išvalymą. Į garintuvo vandens bakelį įpilti paprasto baltojo acto ir vandens (santykiu 1:1). Po išgarinimo pakartoti procedūrą tik su vandeniu, negarinti drabužių, kad neliktų acto pėdsakų.

Praktinis patarimas: naudoti tik BALTĄ actą, obuolių ar kitoks netinka. Viena mano sekėjų panaudojo obuolių ir garintuvas tikrai neliko patenkintas. Visuomet skaitykime gamintojo instrukcijas ir su buitiniais prietaisais per daug nesavivaliaukime.

Iki kito karto,

Toma iš @susitvarkyk

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)