Jau rudenį virš žemės pradėsiantis kilti „Artery“ verslo centras – ne pirmas D. Libeskindo kūrinys Lietuvoje. Architektas projektavo prieš beveik tris metus atvertą modernaus meno muziejų MO, o 2023 m. sostinės Konstitucijos pr. iškils dvidešimties aukštų verslo centras „Artery“ prie kurio nuo pat projekto vystymo pradžios dirba „Studio Libeskind“ Niujorke ir „Archinova“ Lietuvoje, rašoma pranešime žiniasklaidai.


Nenusileis projektams pasaulio didmiesčiuose

Nors „Studio Libeskind“ su D. Libeskindu priešakyje įgyvendintų projektų sąraše puikuojasi įspūdingi statiniai didžiausiuose pasaulio miestuose, „Artery“ verslo centras Vilniuje neketina jiems nusileisti nei išvaizda, nei technologiniais sprendimais. Studijos Niujorke architektas Michaelis Ashley naująjį statinį Vilniuje gretina su Milane, Italijoje neseniai užbaigtu dangoraižiu, tačiau pastebi, kad kiekvienas projektas yra unikalus.

„Naujasis „PwCdangoraižis Milane, taip pat kaip ir Vilniuje, pakeis šio miesto verslo rajono veidą. Nors dangoraižis Italijoje kiek aukštesnis, juos vienija ta pati paskirtis, išraiškinga forma, stiklo fasadai. Visgi, skirtumai tarp šalių kiekvieną projektą paverčia išskirtiniu. Dirbdami su projektais Lietuvoje privalome atsižvelgti į klimato ypatybes, galimą sniego kiekį, energijos suvartojimą – Italijoje šiems veiksniams reikia skirti kur kas mažiau dėmesio. Be šių techninių detalių kiekvienam projektui unikalumo suteikia ir kultūra, žmonės, patirtys“, – kalba M. Ashley.

„Artery“ verslo centras

Jam antrina dešinioji D. Libeskindo ranka „Studio Libeskind“ partneris Yama Karimas pabrėžiantis, kad projektus iš kitų išskiria ir simbolinė jų reikšmė.

„Mes kuriame naują Vilniaus miesto orientyrą, moderniosios architektūros simbolį, apjungsiantį sostinės centrinį verslo rajoną, priešais esančią Nerį ir senamiestį. Štai kodėl šis projektas labai svarbus visoms su juo dirbančioms komandoms ir jam yra skiriamas ypatingas dėmesys“, – kalba Y. Karimas.


Pakeis Vilniaus centrinio verslo rajono padangę

Studijos „Archinova“, kurią kaip partnerę pasirinko projektą įgyvendinanti bendrovė „Lords LB Asset Management“ kartu su „Studio Libeskind“, architektas ir direktorius Aleksandras Gvildys pastebi, kad būtų sunku rasti Europos sostinę, kurioje nestovėtų pastatai, pabrėžiantys verslo rajonų išskirtinumą ir jų proveržį.

Jo teigimu,„Artery“ yra ne pirmas aukštybinis statinys Vilniaus centriniame verslo rajone, tačiau tai bus kone sudėtingiausios formos bei konstrukcijų 84 metrų bokštas Lietuvoje. Su aukštingumu ir sudėtinga pastato forma yra susijusi ir didžioji dalis nestandartinių architektūrinių, konstrukcinių bei inžinerinių sprendimų, kuriais rūpinasi architektų komandos skirtingose Atlanto pusėse.

„Pavyzdžiui, 20 aukštų pastate nėra nė vieno vienodo aukšto plano. Kad pastato išplanavimas būtų maksimaliai patogus, laikančiosios statinio konstrukcijos turėjo „paklusti“ pastato formai, todėl didžioji dalis laikančiųjų kolonų yra pasviros. Pasvirusi ir evakuacinė laiptinė, kuri iki 20 aukšto kyla atkartodama pasvirusį bokšto fasadą. Šie ir kiti architektūriniai, konstrukciniai sprendimai yra labai sudėtingi ir išskirtiniai, o galimybė perimti pagal naujausias tendencijas projektuojamų dangoraižių praktinę patirtį tiesiai iš Niujorke įsikūrusios Danielio Libeskindo studijos – labai vertinga“, – teigia prie projekto Lietuvoje dirbančiai architektų komandai vadovaujantis A. Gvildys.

Danielis Libeskindas

Jis taip pat pamini, kad birželio pabaigoje buvo užbaigti ir pamatinės plokštės, esančios po aukštybine pastato dalimi, darbai. Šis konstrukcinis elementas perskirstys sudėtingos konfigūracijos bokšto apkrovas į pamatinius polius. A. Gvildžio teigimu, tai yra bene didžiausia tokio tipo konstrukcija Lietuvoje – jai panaudota 1000 tonų plieno ir apie 6500 tonų betono, kuris nepertraukiamai buvo pilamas net dvi paras.

Planuojama, kad D. Libeskindo suprojektuotas dvidešimties aukštų verslo centras „Artery“ sostinės Konstitucijos pr. iškils 2023 m. vasarą. Projektą, į kurį investicijos siekia per 69 mln. Eur, įgyvendina investicijų valdymo bendrovės „Lords LB Asset Management“ valdomas fondas „Lords LB Special Fund I Subfund A“. Projektavimo darbus ir projekto priežiūrą Lietuvoje vykdo studijos „Archinova“ architektai Aleksandras Gvildys, Antanas Gvildys, Donatas Žvirblis, Andrius Sinius, Jovita Saveikė, Agnė Zenkevičiūtė ir Sandra Paškevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)