Tvarkinga elektros instaliacija. Ypatingas dėmesys privalo būti skirtas prietaisams, kurie turi didesnę galią: orkaitės, elektrinės ar indukcinės kaitlentės. Prietaisai turi turėti atskirą elektros lizdą su įžeminimu. Ilgintuvų naudojimas prietaisų pajungimui NEREKOMENDUOJAMAS dėl jūsų pačių saugumo.

Tinkamas prietaisų vėdinimas. Itin aktualu įmontuojamai technikai. Kai ji montuojama balduose, tai neturi būti uždaros nišos, palikite tarpus ventiliacijai.

Socialiniams tinklams beruošdama įrašą šia tema supratau, kad esame padarę nemenką klaidą montuojant buitinę techniką savo namuose. Pertvarka pareikalaus kantrybės bei laiko.

Kad išsiaiškinčiau visus buitinės technikos montavimo niuansus, pasikalbėjau su „Electrolux“ mokymų vadovu Ignu Bernotu.

– Kokie reikalavimai yra keliami šaldytuvo montavimui?

– Kad šaldytuvas suvartotų mažiau elektros energijos, maisto produktus ilgiau išsaugotų šviežius, tereikia užtikrinti tinkamą šaldytuvo vėdinimą. Įmontuojamas šaldytuvas turi turėti:

Vėdinimo angą (groteles) apatinėje grindjuostėje, kurios minimalus plotas 200 kv.cm;
Angą orui išpūsti viršutinėje baldo dalyje, kurios minimalus plotas taip pat rekomenduojamas 200 kv.cm.

Jeigu šaldytuvas bus montuojamas greta prietaisų, kurie skleidžia šilumą, pavyzdžiui orkaitės ar indaplovės, jis suvartos daugiau elektros energijos sąnaudų, gali išryškėti netinkamas prietaiso veikimas.

Virtuvė

– Kaip geriausia montuoti virtuvės buitinę techniką: orkaitę, kaitlentę bei gartraukį?

– Įmontuojamos orkaitės negali būti montuojamos uždarame balde. Turi būti palikti vėdinimo tarpai, per kuriuos cirkuliuotų oras. Ypač tos orkaitės, kurios turi pirolizės, savaiminio išsivalymo, funkciją.

Montuojant kaitlentę, reikėtų pasirūpinti, kad iš abiejų pusių liktų bent po 400 mm laisvos vietos. Kaitlentės nerekomenduojama montuoti prie pat: plautuvės, šaldytuvo, sienos ar lango. Tai itin nepatogu, dujinės kaitlentės atveju – net pavojinga.

Elektrinės kaitlentės gali būti prijungtos prie kelių fazių užtikrinant visapusišką galingumą, tačiau jeigu riboja sąlygos, galima jungti ir su standartiniu „kištuku“ – apribojant kaitlentės galią.

Po elektrinėmis kaitlentėmis galima montuoti tik orkaites ir tik tokiu atveju, jeigu stalviršio aukštis ne mažesnis nei 28 mm. Jei stalviršis plonesnis nei 12 mm, galima montuoti stalčius ar spintelę. Tarp jų ir kaitlentės turėtų būti ne mažesnis nei 60 mm tarpas.

Montuojant gartraukį, svarbu palikti tinkamus atstumus tarp gartraukio ir elektrinės kaitlentės atstumas turėtų būti ne mažesnis nei 500 mm, o dujinės kaitlentės – bent 650 mm.

– Mūsų namų atvejis. Po indukcine kaitlente yra įmontuota indaplovė. Jau ruošiant įrašą, matau, kad pažeidžiame sąlygą. Mūsų stalviršis gana storas. Tarp indaplovės ir kaitlentės lieka kelių centimetrų tarpas. Indaplovė indus džiovina automatiškai atsidarydama. Ką mums tokiu atveju daryti? Ar būtina perkelti indaplovę, ar vis tik yra tam tikros sąlygos, kurios leistų ir toliau šiuos du įrenginius naudoti tokiu išdėstymu?

– Čia turiu blogų žinių. Deja, bet montuoti bet kokią kaitlentę virš indaplovės – negalima. Pagrindinis dalykas – garai. Ypač dabar, kai visos mūsų indaplovės turi automatinį durelių atidarymą (dėl greitesnio ir geresnio indų išdžiovinimo) ir veikiant abiem prietaisams vienu metu, gali įvykti nemalonių atsitikimų. Na, o jei bandysime izoliuoti ar kitaip atskirti indaplovę ir kaitlentę, nebeliks privalomo vėdinimo. Kaitlentės virš indaplovės montuoti NEGALIMA.

– Kokie reikalavimai yra keliami skalbimo mašinos bei džiovyklės montavimui?

– Montuojant skalbyklę ir džiovyklę, pagrindinė taisyklė, kad skalbyklė bei džiovyklė turėtų atskirus elektros lizdus su įžeminimu.

Toma Šokelė

Skalbyklei jungiant vandens išleidimo žarną, ji turėtų būti ne žemiau nei 60cm ir ne aukščiau kaip 1m aukštyje. Taip pat vandens išleidimo žarną galima padaryti ilgesnę daugiausiai iki 4m. Skalbyklei papildomo vėdinimo nereikia, jei yra poreikis, ją galima pilnai uždaryti į spintą.

Tuo tarpu norint pilnai į spintą uždaryti džiovyklę, reikėtų pasirūpinti jos vėdinimu. Jei nėra galimybės, džiovinimo metu rekomenduojama bent minimaliai pradaryti spintos ar nišos dureles, kad būtų bent minimalus vėdinimas.

Jei norima montuoti vieną ant kitos, svarbu, kad džiovyklė būtų statoma ant skalbyklės, o ne atvirkščiai. Skalbimo mašinos ant džiovyklės negalima statyti dėl vibracijos ir pačios skalbyklės svorio. Taip pat, svarbu gerai sureguliuoti skalbyklės ir džiovyklės kojeles, kad tiek skalbyklė, tiek džiovyklė stovėtų stabiliai skalbimo ir džiovinimo metu.

Norint džiovyklę uždėti ant skalbyklės, būtinas papildomas priedas – rėmelis. Jis padeda sutvirtinti džiovyklę ant skalbyklės. Taip pat palengvina rūbų lankstymą, rėmelis turi ištraukiamą lentynėlę. Vienintelė rekomandacija – skalbyklė ant kurios statysis džiovyklė negali būti siauresnė nei 54cm.

Buitinio prietaiso prijungimas nurodytas vartotojo instrukcijoje. Todėl prieš pradedant montuoti ar naudoti bet kokį buitinį prietaisą reikėtų ją perskaityti. Jungiant didesnio galingumo prietaisus, rekomenduojama kreiptis į specialistus.

Ar jūsų namuose buitinė technika sumontuota tinkamai?

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

#SUSITVARKYK, ir viskas bus gerai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)