Tikriausiai, dažnas susiduria su nemalonaus kvapo, sklindančio iš skalbimo mašinos, problema. Jei šlapi skalbiniai nebuvo laiku išimti, nemalonus skalbimo mašinos kvapas galimai įsigeria ir į juos.

Nemalonus skalbimo mašinos kvapas atsiranda tuomet, kai ilgą laiką skalbiama žemoje temperatūroje. Skalbimo priemonė iki galo neištirpsta ir palaipsniui kaupiasi skalbimo mašinos viduje. Lieka drėgmės, o joje ypač mėgsta daugintis bakterijos, kurios ir sukelia nemalonų kvapą.

Lyginant skalbimo miltelius ir skystus skalbiklius, pastarieji linkę greičiau ištirpti ir neatsidėti ant skalbimo mašinos vidinių paviršių. Tuo tarpu, skalbimo milteliai tirpsta prasčiau. Jei dar priemonės naudojama daugiau nei rekomenduoja gamintojas, problemą tik aštriname.

Prevencija nemaloniam kvapui yra tuščios skalbimo mašinos paleidimas aukštoje temperatūroje. Tai padės ištirpdyti skalbimo mašinos viduje likusias skalbimo priemones. Tačiau, jei skalbimo mašina buvo ilgą laiką neprižiūrėta, vien tik ciklo aukštoje temperatūroje nepakaks.

Tokiu atveju prireiks stipresnių valymo priemonių, kurios padės nuo paviršiaus atkelti ir ištirpdyti nešvarumus. Suminkštins durelių sandarinimo gumą.

Asociatyvioji nuotr.

Eksperimentais buitinės technikos vidų valyti atsitiktinėmis valymo priemonėmis, nesiūlyčiau užsiimti. Galima daugiau pakenkti negu padėti. Jei nešvarumų kiekis yra didelis arba stipriai prikibęs prie skalbimo mašinos vidaus, natūralios valymo priemonės gali ir nepasiekti norimo rezultato. Manydami, jog tinkamai pasirūpinome skalbimo mašina, stovėsime vietoje ir tik didinsime nešvarumų kiekį.

Prieš dalindamasi informacija, apie skalbimo mašinos priežiūrą, kreipiausi į Electrolux ekspertus. Būtent šio prekinio ženklo buitinė technika yra mūsų namuose. Nuoširdžiai manau, geriausiai apie buitinių prietaisų priežiūrą gali papasakoti jos gamintojas, kuris apie gaminį žino nuo A iki Ž.

Kodėl reikia valyti skalbimo mašiną?

Nuolat skalbiant žemoje temperatūroje neištirpsta ne tik skalbimo priemonės, bet ir skalbiamuose audiniuose esantys riebalai, baltymai, kosmetikos, nešvarumų, plaukų likučiai. Visa tai kaupiasi skalbimo mašinos viduje. Ilgainiui kaupiasi mikroorganizmai ir bakterijos, kurios ima skleisti nemalonų kvapą.


Kaip dažnai reikėtų valyti skalbimo mašiną?

Kartą per mėnesį reikėtų paleisti tuščią skalbimo mašiną 60 laipsnių ar aukštesnėje temperatūroje. Jei skalbiama itin dažnai ir naudojamas vanduo yra itin kietas, pravers speciali priemonė, kuri padės nuriebalinti, nukalkinti ir palaikyti bendrą skalbimo mašinos higieną. O, generaliniai skalbimo mašinos priežiūrai, kartą per šešis mėnesius panaudoti priemonę, kuri padės pašalinti palaipsniui ant durelių sandariklių, vamzdžių ir būgno susidarančius nešvarumus. Papildomų valymo priemonių naudojimas neleis susidaryti nemaloniems kvapams bei skalbinių dėmėms.

Pasekmės, jei skalbimo mašina nebus reguliariai prižiūrima

Prietaiso nepriežiūra gali privesti prie prietaiso sugedimo. Pavyzdžiui nenukalkinant prietaiso gali sugesti kaitinimo elementas. Ant jo susikaupusios kalkių nuosėdos neleidžia prietaisui efektyviai pasiekti reikiamos temperatūros, tai gali privesti prie perkaitimo ir sugedimo. Nepašalinant riebalų gali atsirasti nemalonus kvapas, užsikišti žarnelė, pratrūkti ir kita. Dėl susidariusių kamščių gali sugesti vandens išleidimo pompavimo pompa. Kieto vandens pasekmės skalbimo mašinai bei skalbimo kokybei. Pavyzdžiui, skalbiant minkštame vandenyje 30 laipsnių temperatūroje pasiekiamas toks pats efektyvumas kaip skalbiant 60 laipsnių temperatūroje. Nenusiskalbia drabužių spalvos ir mažiau pažeidžiamas audinys, patys rūbai yra minkštesni. Kietas vanduo skatina kalkių nuosėdų susidarymą, laikui bėgant ir neprižiūrint prietaiso galimas prietaiso gedimas susijęs su kaitinimo elementu, o drabužis tarnaus gerokai trumpiau ir greitai praras norimą spalvą.

Patalynės dezinfekcija

Ar reikia naudoti nukalkinimo priemones skalbimo metu?

Nerekomenduojama naudoti skirtingiems tikslams skirtų priemonių vienu metu. T.y. jeigu skalbiame, naudojame skalbimo priemones. Jeigu norime pasirūpinti skalbyklės švara, naudojame priemones skirtas būtent tam tikslui pasiekti.

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis skalbimo mašiną?

Į skalbimo mašinos dydį: tiek išmatavimus, tiek skalbimo įkrovą. Variklio tipą (asinchroninis, inverterinis). Inverterinis yra geresnis pasirinkimas: tyliau veikia, yra ilgaamžis, gali veikti tiek mažomis apsukomis tiek didelėmis, vartoja mažiau energijos. Programų aktualumą, garų programas, audinių tipą, vandens minkštinimo funkciją, garderobo spalvingumą. Ateityje planuojamą džiovyklės pirkimą.

Skalbimo mašinos evoliuciją. Ką turime šiandien?
- mašina su vandnens minkštinimo filtru;
- itin mažomis energetinėmis sanaudomis;
- skalbiklio kiekio dozavimu;
- buitinės technikos prijungimas WiFi prie mobiliųjų programėlių;
- skalbyklė džiovyklė su šilumos siurbliu;
- Po kiekvieno skalbimo, skalbimo mašiną reikėtų palikti atvertomis durelėmis, išsausinti sandarinimo gumą. Palikti pravirą, o jei reikia išplauti skalbimo miltelių/skalbiklių stalčių.

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

#SUSITVARKYK, ir viskas bus gerai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)