Šiame straipsnyje apžvelkime kai kuriuos įspūdingiausius architektūros kūrinius.

Įspūdinga architektūra

Pasaulyje yra daugybė vietų, kurios gniaužia kvapą savo įspūdinga ir didinga architektūra. Apžvelkime kai kuriuos dizainus, kurie, mūsų nuomone, yra patys dailiausi ir yra verti atsidurti jūsų lankytinų objektų sąraše.

Anglija

Didžiojoje Britanijoje galima išvysti nemažai geriausios pasaulio architektūros pavyzdžių. Dauguma jų yra šalies sostinėje Londone. Ant Ladgeito kalvos stūkso Šv. Pauliaus katedra. Pastatyta aukščiausiame Londono taške, ji yra matoma iš bet kurios miesto vietos. Šv. Pauliaus katedra garsėja tuo, kad pastato viršuje turi neįprastos formos kupolą. Jo skersmuo siekia 112 m ir yra vienas didžiausių visoje Jungtinėje Karalystėje. Šios anglikonų katedros architektas ją projektavo devynis metus, kol galiausiai prasidėjo jos statybos. Tačiau ir pačios statybos buvo ilgos – katedra buvo statoma net 35 metus.

Šv. Pauliaus katedra

Dar vienas akį traukiantis Londono pastatas yra dangoraižis, neoficialiai vadinamas Agurkėliu (angl. The Gherkin). Savo pavadinimą jis pelnė dėl neįprasto dizaino ir formos, primenančios trumpavaisį agurką. Šis dangoraižis buvo pastatytas 2004 metais ir turi 41 aukštą. Tai vienas geriausiai žinomų Londono pastatų.

Niujorkas

Jei dar nesilankėte Niujorke, kažkada gyvenime būtinai pasistenkite aplankyti šį visame pasaulyje pripažintą didmiestį. Jis yra įdomus ne tik bet kuriam architektui ar žmogui, besidominčiam didingais pastatais – tai apskritai yra fantastiškas miestas. Kitaip negu dauguma šalių, Niujorkas yra pastatytas pagal tinklelio sistemą, reiškiančią, kad visi pastatai yra išdėstyti blokais. Taigi keliautojams labai lengva orientuotis milžiniškame didmiestyje.

Vienas garsiausių Niujorko pastatų yra „Empire State Building“ dangoraižis – būtent jis yra labiausiai pastebimas šio miesto horizonto linijoje. Šis pastatas figūruoja daugybėje filmų ir televizijos programų. Tiek jo viduje, tiek išorėje vyrauja „art deco“ stilius. Šio dangoraižio aukštis siekia maždaug 375 m, jame yra net 102 aukštai.

Empire State Building

Barselona

Nors Barselona yra mažesnė, joje galima išvysti daug nuostabios, keistos ir unikalios architektūros pastatų. Daug architektų iš viso pasaulio važiuoja į Barseloną pasimėgauti kvapą gniaužiančiais dizainais. Priežastis, kodėl Barselona yra tapusi išskirtiniu miestu architektūros srityje, yra virtinė ryškių, spalvingų, bet harmoningų objektų. Išskirtiniai pastatai yra regimi iš tolo, bet vis tiek dailiai įsiterpia tarp senų ir naujų statinių. Barselona labiausiai garsėja architekto Antoni Gaudi kūriniais – šie nepakartojami pastatai, įskaitant Šv. Šeimos („Sagrada Familia“) baziliką, labiausiai vilioja turistus aplankyti šį miestą. Lankantis Barselonoje, labai rekomenduojame ekskursijas po miestą atviru autobusu – tai puikus būdas apžiūrėti šio miesto architektūrą.

Sangrada Familia

Indija

Indijos sostinėje Delyje stūkso vieni unikaliausių pasaulio pastatų. Vienas iš mūsų favoritų yra garsioji Lotoso šventykla. Ji yra pelniusi virtinę architektūros apdovanojimų už pastato koncepciją ir dizainą. Šios šventyklos paskirtis – suvienyti skirtingų tikėjimų žmones ir pabrėžti gamtos grožį.
Kaip galite matyti iš nuotraukų, pagrindinę Lotoso šventyklos struktūrą sudaro 27 susiskleidę balto marmuro žiedlapiai. Šventyklą taip pat supa maždaug 10 ha teritorija, kurioje tyvuliuoja devyni tvenkiniai. Kadangi ši šventykla nėra skirta vienai konkrečiai religijai, joje nepamatysime statulų, paveikslų ar altorių. Šventyklos viduje leidžiama melstis bet kurio tikėjimo atstovams.

Lotoso Šventykla

Kvala Lumpūras

Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre stūksto „Petronas“ bokštai dvyniai, kurių aukštis siekia 451,9 m. 1998 – 2004 metais jiems priklausė aukščiausių pasaulio statinių rekordas. Šiuos bokštus suprojektavo argentiniečių architektas Cesaras Pelli, nusprendęs suteikti jiems šiuolaikišką išvaizdą.

Kai šie bokštai buvo suprojektuoti, statytojai atliko virtinę bandymų bei simuliacijų, kad įsitikintų, jog dangoraižių struktūra yra patikima. Po vėjo ir kitų struktūros bandymų buvo duotas leidimas statyboms, kurios truko septynis metus. Dangoraižiai turi po 88 aukštus, iš kurių atsiveria vaizdas į visą miestą.

Kvala Lumpūras

Australija

Dar vienas gerai žinomas miestas – Sidnėjus – garsėja Operos rūmais, kurie taip pat daugumai žmonių yra pažįstami iš filmų, programų ir nuotraukų. Šis ikoniškas pastatas yra tapęs vienu labiausiai pripažintų XX a. architektūros kūrinių pasaulyje. Pradėti projektuoti danų architekto Jorno Utzono, o užbaigti australų architektų komandos, vadovaujamos Peterio Hallo, Sidnėjaus operos rūmai oficialiai buvo atidaryti 1973 metais. Operos rūmus su burių formos stogu sudaro trys grupės tarpusavyje susietų pastatų.

Sidnėjaus rūmai

Visiems išskirtinio dizaino pastatams yra reikalinga nuolatinė priežiūra, kad jų būklė leistų turistams juos lankyti. Jūsų mieste taip pat veikiausiai yra vertingų architektūros pavyzdžių – tik nepatingėkite pasidomėti. Jei vis dėlto norėsite išvykti kur nors toliau, rekomenduojame aplankyti čia paminėtus didmiesčius, nes juose rasite ne tik minimus pastatus, bet ir daugiau architektūros siurprizų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)