Tačiau namuose turint kietą ar geležingą vandenį, nuleisti vandens nepakaks. Prireiks ir priemonių. Ne pro šalį žinoti ir tualeto kambario valymo eiliškumą. Teisingai lankstant, visą tualeto kambarį galima išvalyti viena šluoste.

Štai geriausias pavyzdys: šluostė, kuri pažymėta ne tik skaičiais, kurie simbolizuoja skirtingus valymo paviršius, bet turi ir visą instrukciją, kokiu eiliškumu valyti tualeto kambarį bei patį unitazą.

Tualeto kambario valymo eiliškumas:

  • Kabinama spintelė ar veidrodis;
  • Rankšluosčių kabykla;
  • Praustuvas;
  • Muilo dalytuvas ar muilinė;
  • Tualetinio popieriaus laikiklis;
  • Unitazas.

Unitazą valyti pradedame nuo vandens nuleidimo mygtuko. Tuomet vandens bakelis, viršutinis unitazo dangtis, apatinis unitazo dangtis, unitazo kraštas ir apačia.

Vandens taupymas

Jei įsirenginėjate naujus namus ar ruošiatės tualeto kambario renovacijai, dvejojate rinktis kabinamą ar pastatomą unitazą, rekomenduoju pirmąjį variantą. Kabinamo unitazo išorinis paviršiaus plotas yra gerokai mažesnis nei pastatomo. Tai reiškia mažiau valymo. Tuo labiau, mažiau įvairiausių paviršiaus išraitymų. Vingiuotas unitazo reljefas apsunkina valymą, nes tarpeliuose itin mėgsta kauptis nešvarumai.

Valymo priemonės ir reikmenys

Unitazo valymą galima išskirti į dvi dalis: generalinį valymą, kai reikia atšveisti prisikaupusias kalkes, rūdis ir kitus nešvarumus; bei periodinį unitazo valymą kartą per savaitę ar dažniau.

Kuomet unitazo šveitimui reikia daugiau pagalbos galima rinktis šias priemones:


Unitazo valiklis druskos rūgšties pagrindu yra stipri rūgštinė priemonė, kuri nuvalys kalkes bei rūdis unitazo puodo viduje. Jos užpylus, būtina laikytis rekomendacijų, palikti ne ilgiau nei nurodo gamintojas. Tuomet išvalyti šepečiu, nuleisti vandenį. SVARBU!! Unitazo valiklio negalima naudoti kitiems paviršiams valyti.

Esu gavusi ne vieną pasidalinimą su sugadintų paviršių nuotraukomis, kai unitazo valiklis buvo panaudotas chromuotiems paviršiams valyti ar unitazo dangčiui. Stipri druskos rūgštis pažeidžia paviršių negrįžtamai. Nepamirškite laikyti gamintojo nurodytų saugumo rekomendacijų.

Unitazo dangčio nešvarumams nuvalyti, kai yra daugiau apnašų ar pageltusių dėmių, padės rūgštinio pH valiklis skirtas sanitarinėms patalpoms valyti. Pašveitimui galima panaudoti plieno vilnos kempinėlę ar kempinėlę balta šiurkštuma, ši nebraižo. O, su plieno vilnos kempinėle būkite atsargūs, stipriai ja trinant galima pažeisti keramikos glazūrą.

Tiek unitazo, tiek sanitarinių patalpų valikliai ir valo, ir dezinfekuoja. Išoriniam unitazo paviršiui taip pat reikia dezinfekcijos, tam tiks dezinfekcinių savybių turintis valiklis iš parduotuvės arba namų sąlygomis pasigamintas universalus valiklis, kuriam reikės:

  • 450 ml šilto vandens;
  • 100 ml acto, 9 proc.;
  • 140 ml bespalvio alkoholio, 40 proc.;
  • 2-4 lašų indų ploviklio arba kastilijos muilo;
  • 5-10 lašų mėgstamo eterinio aliejaus.

Į indą su purkštuku įlašiname indų ploviklio, eterinį aliejų, supilame, vandenį, actą, alkoholį. Suplakame ir naudojame. Sunaudoti per 3-4 savaites.

Tvirto plastiko dėžutė su dangčiu. Turi angą patogesniam paėmimui. Ne tik į virtuvę, bet ir dokumentams, kitiems daiktams laikyti

Periodinei unitazo priežiūrai užtenka ir namų sąlygomis pasigamintų WC BOMBŲ, kurias esu gaminusi anksčiau. Jei bombų gaminti nenorite, sumaišius stiklinę maistinės sodos su 1/4 stiklinės citrinų rūgšties bei 50 lašų eterinio aliejaus, galime pasigaminti unitazo bei praustuvo valymo miltelius, kuriuos reikėtų laikyti uždarame inde ir sunaudoti per mėnesį.

Tokiu atveju neprireiks pirkti valymo priemonių. Tik norint naudoti namų sąlygomis pasigamintus valiklius, unitazą reikės prižiūrėti dažniau bei reguliariai. Kitu atveju natūralios valymo priemonės nepajėgs įveikti nešvarumų.

Unitazo valymo šepetį reguliariai reikėtų nupilti karštu vandeniu, išpurkšti dezinfekuojančiu valikliu. Arba po unitazo valymo, į unitazo puodą papildomai įpylus unitazo valiklio, užmerkti į šį skystį šepetį, palikti 10-15 min.

Prieš unitazo išorės valymą šlapia šluoste, dulkes ir kitus mikrooragizmus geriausia susirinkti sausa mikropluošto šluoste. Nuvalius dulkes sausa šluoste, nešvarumai nesivilks paviršiumi valant šlapiai.

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

#SUSITVARKYK, ir viskas bus gerai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)