Pateikiame 8 įdomiausių tiltų, kertančių sienas, sąrašą.

1. Eresundo tiltas, Danija ir Švedija

Kombinuotas geležinkelio ir kelių tiltas jungia Kopenhagą (Danija) su Malme (Švedija). Jis kerta Eresundo sąsiaurį tarp šių dviejų šalių. Tiltas yra net 7 845 metrų ilgio. Tai ilgiausias kombinuotas kelių ir geležinkelių tiltas Europoje, einantis nuo Švedijos pakrantės iki dirbtinės Peberholmo salos sąsiaurio viduryje. Nuo salos tiltas pereina į 4 km ilgio Drogdeno tunelį, kuris baigiasi Danijos pakrantėje. Tiltas atidarytas 2000 metais.

Eresundo tiltas, Danija ir Švedija

2. Ambasadoriaus tiltas, JAV ir Kanada

Sujungęs Detroitą (Mičiganas) su Vindzoru (Ontarijas), Ambasadoriaus tiltas yra intensyviausia tarptautinė sienos kirtimo vieta Šiaurės Amerikoje. Manoma, kad apie 27 proc. visos prekybos tarp šių dviejų tautų eina per šį tiltą. Kabantysis tiltas tęsiasi virš 2300 metrų. Ambasadoriaus tiltas yra vienas iš daugelio kitų tiltų, kertančių JAV ir Kanados sieną. Įspūdingasis tiltas buvo pastatytas per dvejus metus ir atidarytas 1929 metais.

Ambasadoriaus tiltas, JAV ir Kanada

3. Trijų šalių tiltas, Prancūzija ir Vokietija (ir beveik Šveicarija)

Netoli Prancūzijos, Vokietijos ir Šveicarijos valstybių susikirtimo taško esantis Trijų šalių tiltas kerta Reiną tarp Prancūzijos ir Vokietijos, ir yra visai netoli Šveicarijos miesto Bazelio. Šis arkinis tiltas yra skirtas išimtinai pėstiesiems ir dviratininkams, kurio bendras ilgis yra 248 metrai. Tiltas atidarytas 2007 metais.

Trijų šalių tiltas, Prancūzija ir Vokietija (ir beveik Šveicarija)

4. Naujasis Europos tiltas, Rumunija ir Bulgarija

Kombinuotas kelių ir geležinkelių tiltas kerta per Dunojų ir jungia Vidiną (Bulgarija) su Kalafatu (Rumunija). Atidarytas 2013 m., tai yra antrasis tiltas, kertantis Dunojų per šią sieną. Tiltas yra 1971 metrų ilgio. Tiltas šioje vietoje jau buvo numatytas dar 1909 metais. Tačiau dėl įvairių kliūčių, įgyvendinti šią svajonę užtruko daugiau kaip 100 metų. Pirmasis tiltas jungiantis Bulgariją ir Rumuniją per Dunojų pastatytas dar 1954 metais ir vadinamas Dunojaus arba Draugystės tiltu.

Naujasis Europos tiltas, Rumunija ir Bulgarija

5. Viktorijos krioklio tiltas, Zimbabvė ir Zambija

Šis kvapą gniaužiantis geležinkelio ir pėsčiųjų parabolinės arkos tiltas yra netoli nuostabaus Viktorijos krioklio. Jis sujungia Viktorijos krioklį Zimbabvėje su Livingstone Zambijoje. Jo ilgis siekia 198 metrus, o virš Zambezės upės iškilęs net 128 metrus. Šiam 1905 metais atidarytam tiltui sukonstruoti prireikė vos 14 mėnesių.

Viktorijos krioklio tiltas, Zimbabvė ir Zambija

6. Negrįžtamumo tiltas, Šiaurės ir Pietų Korėjos

Tiltai ne tik jungia valstybes, bet ir jas skiria. Puikus pavyzdys yra šis tiltas jungtinėje saugumo erdvėje, kertantis demilitarizuotą zoną tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos.

Korėjos karo pabaigoje 1953 m. jis buvo naudojamas kalinių mainams. Pavadinimas kilo iš karo belaisviams, prieš jiems kertant tiltą, pateikto ultimatumo: jie galėjo likti šalyje, kurioje anksčiau buvo laikomi nelaisvėje, arba galėjo grįžti į gimtinę, bet kai jie peržengdavo liniją, kelio atgal nebuvo.

Šiam tikslui jis paskutinį kartą buvo naudojamas 1968 m., kai buvo paleista Šiaurės Korėjos užgrobto JAV karo laivo „USS Pueblo“ įgula. Tiltas nebuvo naudojamas nuo 1976 m., kai du Jungtinių Valstijų kareiviai išėjo nupjauti tuopos medžio jungtinėje saugumo zonoje, kuri užstojo vaizdą tarp kontrolės punktų šalia tilto, ir buvo nužudyti kirviais besiverčiančių Šiaurės Korėjos kareivių.

Negrįžtamumo tiltas, Šiaurės ir Pietų Korėjos

Po šio įvykio Šiaurės Korėjos gyventojai pastatė naują tiltą. Iki šiol jis vis dar yra iš abiejų pusių apsuptas kontrolės postų. Šis tiltas buvo vaizduojamas filme „Pasitik mirtį kitą dieną“ apie Džeimsą Bondą.

7. Draugystės tiltas, Tadžikistanas ir Afganistanas

Draugystės tiltas per Panj upę atidarytas 2007 m. Nustebsite sužinoję, kad jį finansavo JAV. Tiltas jungia Tadžikistano Panji Poyon ir Afganistano Sherkhan Bandar miestus. Jis yra 672 metrų ilgio ir yra sijinio tilto pavyzdys. Atidarymo ceremonijoje dalyvavo Tadžikistano prezidentas Emomali Rahmonas ir Afganistano prezidentas Hamido Karzai.

Draugystės tiltas, Tadžikistanas ir Afganistanas

8. Gvadianos tarptautinis tiltas, Ispanija ir Portugalija

Tarptautinis Gvadianos tiltas ir įprastas maršrutas keliautojams iš Pietų Ispanijos į Portugaliją. 666 metrų ilgio tiltas jungia Portugalijos A22 greitkelį su Ispanijos A-49 greitkeliu. Tai trečias ilgiausias tiltas Portugalijoje ir vienas ilgiausių Ispanijoje. Tiltas atidarytas 1991 metais.

Gvadianos tarptautinis tiltas, Ispanija ir Portugalija