Grindų plovimą geriausia atlikti po siurbimo. Tuomet yra pašalinama didžioji dalis smulkių ar stambių dulkių bei kitų sausų nešvarumų. O plaunant grindis pašalinamas likęs purvas, kurį nuo paviršiaus padeda atkelti kokybiška grindų plovimo šluota, vanduo ir, jei reikalinga, papildoma buitinė chemija.

Atrodytų, kad grindų plovimo šluotos pasirinkimas itin paprastas, o grindis plauti mokame kiekvienas, tačiau kaip ir visose gyvenimo srityse, taip ir šioje yra nemažai klausimų: kaip, kodėl ir su kuo grindis prižiūrėti geriausia.

Kai kyla klausimų, reikia ieškoti žmogaus, kuris į juos atsakytų. Todėl pokalbį šia tema tęsiame su UAB „Manjana” administracijos ir kokybės vadove Inga Talačkiene, kuri prie valymo priemonių ir įrankių tiesiogiai prisiliečia jau dvidešimt metų.

– Inga, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis grindų plovimo šluotą?

– Pirmiausia, grindų plovimo šluota, jos kotas turėtų būti tvirtas, ergonomiškas. Patogus laikyti, lengvas, tinkantis grindis plaunančio žmogaus ūgiui. Tam puikiai tinka aliuminio konstrukcijos kotas. Labai gerai, jei reguliuojamo ilgio, tuomet bus tinkamas visiems šeimos nariams. Šluotos laikiklis turėtų būti manevringas, leisti šluotai lengvai judėti, lengvai tilpti po sofa ar spintele, tvirtai laikyti šluostę. O grindų šluotos šluostė, geriausia, kai pagaminta iš kokybiško mikropluošto. Itin svarbu pasirinkti ir tinkamą grindų plovimo šluostę. Jų yra keli tipai:

  • universali, skirta grindis plauti drėgnai. Tinka visų grindų tipui;
  • su abrazyvu, labiausiai tiks plytelėms, vandeniui atspariems paviršiams, kuriuos galima stipriau pašveisti;
  • sauso valymo šluostė, ši bus skirta drėgmės bijančioms grindims, kurias norisi pasaugoti, bet tuo pačiu ir palaikyti švarą;
  • kilpinė šluostė, kuri susideda iš kelių medžiagų, yra skirta itin šlapiam valymui, tuo pačiu ir šveičia, valo, tačiau nebus tinkama medinėms grindims, daugiau plytelėms, terasai, garažui.

Pati grindų plovimo šluotos konstrukcija lieka ta pati, tik prie laikiklio dedama kita šluostė. Todėl verta turėti viena grindų plovimo šluotą ir kelias šluostes skirtingiems paviršiams prižiūrėti.

Šluostės taip turi ir skirtingus tvirtinimosi būdus:

  • klijuojamos prie laikiklio velcro juostele;
  • su kišenėmis, užmaunamos ant laikiklio;
  • prisegamos prie laikiklio.

Vėlgi, visos prisitvirtins tvirtai, tik skirsis sugaištamas laikas šluostės nuėmimui ir uždėjimui atgal. Skiriasi ir šluosčių storiai. Kad ir kokie šluosčių skirtumai bebūtų, svarbiausia, kad kokybiškas mikropluoštas surinktų kuo daugiau ant paviršiaus esančių nešvarumų. Mūsų turimos šluostės, kurias naudoja prekybos centrai, ligoninės, viešbučiai ar restoranai, surenka apie 95 proc. nešvarumų. O, kad mikropluošto audinys būtų kokybiškas, jo siūlo 10 km sveria apie 1 g. Rodosi, nesuvokiami skaičiai, bet iš to gimsta šluostės, kurias savo namuose naudoju jau 20 metų. Norėtųsi jau pakeisti, morališkai atgyveno, tačiau kokybe negaliu skųstis.
Toma Šokelė

– Kaip prižiūrėti grindų plovimo šluostę?

– Jei ji pagaminta iš mikropluošto audinio, jos negalima skalbti naudojant minkštiklių. Mikropluošto audinio siūlai, lyg ežiuko spygliai, kuo jie labiau pasišiaušę, tuo daugiau nešvarumų surenka. O minkštiklis audinį suminkštintų ir tuos “ežiukas” lyg suklijuotų, tuomet taip efektyviai nebesukibtų nešvarumai. Po kiekvieno grindų plovimo šluostę reikėtų praskalauti po tekančiu vandeniu, pakabinti išdžiūti, kad nesusmirstų. Kartą ar du per savaitę, su kitomis šluostėmis išplauti skalbimo mašinoje. Mes rekomenduojame, 90 laipsnių temperatūroje. Tokioje temperatūroje žūva didžioji dalis mikroorganizmų. Žinoma, reikia žiūrėti gamintojo rekomendacijas, kokia maksimali temperatūra yra leidžiama.

– Kaip pasikeitė grindų plovimo įrankių tendencijos per dvidešimt metų?

– Itin daug dėmesio buvo skirta lbuities darbų palengvinimui. Nors mūsų įrankiai puikiai tarnauja namuose, jie kuriami profesionaliam sektoriui, žmogui, kurio darbas grindis plauti 8 valandas. Tuomet itin svarbu, kad žmogus turėtų saugius ir patogius įrankius, lankstytųsi mažiau, darbą atliktų lengviau ir greičiau. Taip pat didelis dėmesys skiriamas tvarumui, kad grindų plovimo įrankiai būtų ilgaamžiški ir tarnautų ilgai.

– O grindų plovimo sistemos, ar yra kažkokios gairės greitam ir kokybiškam grindų plovimui?

– Grindų plovimas aštuoniuke yra labai rekomenduojamas. Taip padidėja grindų plovimo efektyvumas. Ši taisyklė taikoma ir kitiems paviršiams valyti. Kai piešiant paguldytą aštuonetą, tuo pačiu yra surenkami nešvarumai ir švariai nuvalomas paviršius.

Vandens sąnaudas sumažinti ir gerai išplauti grindis padeda drėgnų šluosčių sistema, kai 30-40 kv.m ploto yra išvaloma viena šluoste. Nebereikia naudoti kibiro su vandeniu.

Daugiau apie grindų plovimo sistemas bei įrankių pasirinkimą mūsų pokalbyje su Inga @susitvarkyk Instagram paskyroje. Kaip Inga sako, viskas yra paaiškinama fizika arba chemija. Taip ji mane išmokė tinkamai išgręžti grindų plovimo šluostę.

O štai čia mano grindų plovimo skysčio receptas, jei valiklius mėgstate gaminti patys:

400 ml distiliuoto/virinto šilto vandens;
100 ml baltojo acto;
140 ml 40 proc. bespalvio alkoholio;
3-4 lašai indų ploviklio (be sudėtyje esančių drėkiklių, baliklių, antibakterinių priedų);
5-10 mėgstamo eterinio aliejaus.
Nepamirškite pasirinkti tinkamą talpą apskaičiuotiems ingridientams.

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

#SUSITVARKYK, ir viskas bus gerai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)