15
Kitas

Muilo riešutai

Vanduo

Tikriausiai, būtų sunku įsivaizduoti skalbimą be vandens. Nors šiais laikais ir plaukus galima išvalyti sauso šampūno pagalba. Su rūbais situacija kita. Čia mes galvojame apie kvepiančius, be dėmių ir minkštus audinius. O ar žinote koks pas jus iš čiaupo teka vanduo: kietas ar minkštas? Tai įtakoja skalbimo priemonės bei technikos efektyvumą. Kietame vandenyje yra daugiausia kalcio, magnio, netirpių druskų. Išgaravus vandeniui, jos nusėda audiniuose. Jie tampa kieti. Gali likti dėmės. Toks vanduo nėra labai geras ir žmogaus sveikatai.

Jei pastebite apnašas ant čiaupų, virdulyje, išplautų stiklinių indų paviršiaus – vanduo kietas. Galima įsigyti specialų prietaisą ar testą vandens kietumui pamatuoti, o tikslesniam rezultatui gauti, tyrimą reikėtų atlikti laboratorijoje. Situaciją gali pataisyti namuose įrengtas filtras.

Jei artimiausiu metu neplanuojate jo įsigyti, kiekvieno skalbimo metu į skalbyklės būgną įberkite 1⁄4 ar 1⁄2 puodelio sodos. Ji padės neišblukti audinio spalvoms bei neutralizuos nemalonius kvapus.

Svarbu ir vandens šiltumas. Skalbiant 60 laipsnių ir aukštesnėje temperatūroje žūva bakterijos ir erkutės. Drabužių etiketėse, dažniausiai nurodoma rekomenduotina temperatūra – 40 laipsnių. Nors tokia temperatūra ir tausoja audinį, deja, dažnai nėra veiksminga.

15
Kitas

Muilo riešutai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)