Rūbai, kurie nusipelnė antro šanso, gali būti:

  • Perleidžiami kitiems šeimos rato nariams.
  • Paaukojami įvairioms socialinėms organizacijoms, tokioms kaip „Caritas”, „Pagalba Lietuvos šeimoms”, „Vilniaus krizių centras”, „Druskininkų bendruomenių namai” ir kt.
  • Paaukoti socialinėms iniciatyvoms, tokioms kaip „Happimess”, „Draugas draugui”, „Krizinio nėštumo centras”, neišnešiotų naujagimių asociacijai „Neišnešiotukai”, atliekų kultūra „DĖK’ui butikas” ir kt.
  • Dovanojami ar parduodami patalpinant skelbimus atitinkamų socialinių tinklų grupėse, internetiniuose portaluose (vinted.lt, musumazyliai.lt), savo gyvenamios vietos soc. tinklų grupėje.
  • Parduodami ar atiduodami draugams ir pažįstamiems suorganizavus savo rūbų spintos revizijos vakarėlį.
  • Parduodami gyvuose renginiuose (mamų mugė, uodo turgus, blusturgis).
Toma Šokelė

Tekstilės gaminiai, kurie susidėvėję, gali būti atiduodami:

  • Gyvūnų prieglaudoms.
  • Į drabužių parduotuves, kurios skelbia apie tokią galimybę.
  • Į tekstilės surinkimo taškus, apie kuriuos daugiau informacijos skelbia miestų savivaldybės. Jų internetinėse svetainėse galima rasti ir žemėlapius su pažymėtomis konteinerių vietomis.

Svarbu žinoti, kad drabužių negalima mesti į bendrus buitinių šiukšlių konteinerius. Nebereikalinga tekstilė, kuri dar gali būti dėvima, iš tekstilės konteinerių, kaip nurodo tekstilės surinkėjai, paaukojami organizacijoms. Nebedėvimi, perdirbami, o likusi dalis – sudeginama arba išmetama į sąvartynus.

Natūralūs audiniai, tokie kaip medvilnė, vilna ar linas, gamtoje yra apie 5 metus, o sintetiniam suirti gali prireikti ir 200 metų.

Nebedėvima tekstilė gali būti panaudojama paverčiant ją naujais daiktais: kilimėliais, krepšiais, piniginėmis, šluostėmis buityje. Žinoma, daugiau idėjų galima rasti internetinėse platybėse.

Prieš vežant atiduoti bet kokius rūbus į labdaringas organizacijas, būtina pasiskambinti ir pasiteirauti, ar šiuo metu yra poreikis jūsų atiduodamiems daiktams bei rūbams. Didžioji dalis socialinių iniciatyvų ir visuomeninių organizacijų neturi sandėliavimo patalpų. Tačiau gali būti taip, kad jums padės susisiekti su šeimomis, kurioms jūsų atiduodami daiktai bus reikalingi.

Reikšmingas yra kiekvieno iš mūsų sąmoningas požiūris į vartotojiškumą, greitąją madą, jos tikrąją kainą. Kas mėnesį galime pastebėti vis naujas reklamas, kviečiančias į dar vieną išpardavimą. Prieš įsigyjant naują daiktą, nepamirškime savęs paklausti: ar tikrai man to reikia?

Toma Šokelė

Atlaisvinus spintą, daug smagiau ją tvarkyti. O rasti reikiamą daiktą užtrunka gerokai trumpiau.

Kitą savaitę aptarsime drabužių laikymo ir lankstymo būdus. Tai tik maži atradimai, tačiau reikšmingai lengvinantys kasdienybę.

Daugiau Tomos patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

„Delfi Būstas“ pristato naują rubriką „SUSITVARKYK su Toma“, kurioje tinklaraštininkė, verslininkė, švarių, tvarkingų ir laimingų namų ekspertė Toma Šokelė kiekvieną savaitę dalinsis patarimais kiekvienam iš mūsų padėsiančiais namų tvarkymąsi paversti malonumu!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)