Australijos dizaino studijai BVN ir Niujorke veikiančiai įmonei „SHoP Architects“ buvo pavesta suprojektuoti naują būstinę, kurioje galėtų įsikurti programinės įrangos gamintoja „Atlassian“. Remiantis BVN pranešimu spaudai, „Atlassian“ namais turėtų tapti pastatas iš medienos, plieno ir stiklo, praneša CNN.

Tai turėtų būti natūraliai ventiliuojamas maždaug 40 aukštų gigantas, besipuikuojantis plačiomis apželdintomis terasomis.

Hibridinei konstrukcijai įkūnytosios anglies pavyktų panaudoti 50 proc. mažiau, palyginti su tuo kiekiu, kurio prireikia, kai taikomos įprastos technologijos, o baigto daugiaaukščio energijos sąnaudos būtų 50 proc. mažesnės nei įprastų pastatų.

Numatyta įrengti saulės baterijų plokščių ir nuo pat atidarymo dienos naudoti tik 100 proc. atsinaujinančią energiją

„Įmonė „Atlassian“ rimtai galvoja apie ateitį. Šis projektas daugeliu atžvilgių taps pirmuoju ir pasaulyje, ir Australijoje“, – pranešime spaudai nurodė viena iš BVN vadovų Ninotschka Titchkosky.

„Gausime progą įsitikinti, kad kitados efektyviausiais laikyti metodai nebėra tinkami, todėl, tikėtina, teks kilstelėti aplinkos apstatymui lig šiolei taikomus standartus“, – pareiškė ji.

Statant dangoraižį bus taikoma „Mass Timber Construction“ (MTC) (didžiulių medienos plokščių) technologija. Konstrukcinius elementus palaikys išorinis plieno karkasas.

MTC yra laikoma viena iš daugiausiai vilčių teikiančių technologijų, pajėgių pastūmėti statybų pramonę link efektyvių pasaulinės klimato krizės keliamų problemų sprendimų, teigiama BVN pranešime.

Sidnėjaus dangoraižio maketas (SHoP/BVN Architects nuotr.)

Į būsimą pastatą bus įkomponuotas šiuo metu čia stovinčių YHA jaunimo nakvynės namų fasadas.

Pastatas iškils netoli centrinės Sidnėjaus stoties esančiame technologijų įmonių rajone. Jo statyba galėtų būti baigta 2025 metais. Šis projektas – vienas iš platesnės aplinkinės teritorijos atnaujinimo darbų. Tikimasi, kad po renovacijos joje atsiras 25 tūkst. naujų darbo vietų. Vien tik „Atlassian“ pastate galėtų dirbti ne mažiau kaip 4 tūkst. žmonių.

Dėl koronaviruso sukeltos pandemijos viso pasaulio šalyse veikiančių biurų durys varstomos vis rečiau, nes nemažai darbdavių nurodė savo pavaldiniams, jei tiktai galima, darbuotis iš namų. Vis dėlto „Altassian“ vadovai įsitikinę, kad ketinamas statyti pastatas puikiausiai atitiks naują darbo sektoriaus realybę.

„Būsimos erdvės išsiskirs ne tiktai tvarumu, bet ir lankstumu. Jos bus pritaikytos ateities darbo sektoriui, ne šiandienos, o rytdienos pasauliui“, – pranešime nurodė vienas iš „Atlassian“ steigėjų ir vadovų Scottas Farquharas.

„Kad ir kokia mobili būtų darbo jėga, turi būti vieta, kurioje galėtume susirinkti. Dabar jau galime suprojektuoti erdvę, pritaikyta patiems naujausiems darbo metodams“, – pridūrė jis.

Ir S. Farquharas, ir savivaldybės vadovė, Naujojo Pietų Velso premjerė Gladys Berejiklian patikino, kad naujai iškilsiančiame rajone bus sukurta nemažai darbo vietų, o žmonės gaus postūmį atsigauti nuo koronaviruso.

Statybų paraiškos bus pateiktos artimiausiais mėnesiais. Tuo atveju, jeigu projektas bus patvirtintas, jau kitąmet bus pradėta statyba.

Šiuo metu aukščiausio pasaulyje medinio pastato titulas atitenka Norvegijos Briumiundalio mieste stovinčiam 18 aukštų dangoraižiui. 85 metrų aukščio „Mjostarnet“ dangoraižis aukščiausiu mediniu pastatu buvo pripažintas tais metais, kai buvo pastatytas, – 2019-aisiais.

Tolydžio daugėja įrodymų, kad mediena gali tapti tvariąja alternatyva betonui ir plienui, todėl nekeista, kad dar 2020-aisiais bus baigta arba pradėta statyti nemažai medinių daugiaaukščių.

Štai metų pradžioje Austrijoje duris atvėrė „HoHo Vienna“ – mišrios paskirties verslo centras, tiktai pusantro metro žemesnis už „Mjostarnet“, na, o Vankuveryje, Kanadoje, neužilgo turėtų būti baigtas Pritzkerių architektūros premija apdovanoto architekto Shigeru Bano suprojektuotas hibridinis kompleksas, kurio centrinė konstrukcija – iš plieno ir betono, o karkasas – iš medžio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)