Kontrastų kuriami efektai. Nors šviesios spalvos padeda suformuoti taip mažuose kambariuose reikalingą vizualinį erdvumą, tai nereiškia, kad interjero dizaineriai naudoja tik jas. Tamsūs atspalviai, kontrastuojantys su šviesiais, taip pat gali daryti erdvumo įspūdį.

Pavyzdžiui, juodas minkštasuolis ar fotelis, pastatytas ant šviesiai dažytų grindų greta šviesios sienos, kaip vienintelis tamsus elementas baltame fone, atrodys mažesnis nei iš tikrųjų yra, taigi ir pats kambarys taps vizualiai erdvesnis. Svarbiausia vadovautis pagrindine tokių iliuzijas formuojančių kontrastų taisykle, kad tamsiai dengtų objektų nebūtų daug, o ir esami turėtų nedidelius paviršius.

Linijos ir raštai. Optines iliuzijas galima kurti ne tik lygiomis spalvomis. Tam puikiai tinka ir plačiomis, siauromis, vertikaliomis ar horizontaliomis linijomis dekoruotų paviršių žaismas, ne tik kuriantis dinamišką erdvę, bet ir padedantis keisti ilgio ir pločio suvokimą erdvėje. Vizualinę apgaulę taip pat galima formuoti raštais: stambiais motyvais dengtos sienos kurs tokį patį įspūdį kaip ir tamsūs ar šilti atspalviai – sienas „pritrauks“ vieną prie kitos ir sumažins erdvę, o dekoruotos smulkiai vertikalius paviršius atitolins vieną nuo kito ir taip optiškai padidins patalpos plotą.

Interjero ABC. Optinės apgaulės (www.delightfull.eu / www.decosense.lt nuotr.)

Per didelė erdvė. Tamsios, sodrios spalvos kuria mažesnės, siauresnės erdvės įspūdį. Tam tinkamiausi, pavyzdžiui, šilti rudi, raudoni ar oranžiniai atspalviai, bet šiam efektui sukurti galima rinktis ir tamsius šiltų spalvų tonus. Tamsios lubos sumažina kambario aukštį, o taip pat nudažius ir grindis jis dar labiau sumažės, todėl galima justi spaudimą. Žinotina, kad tamsūs objektai atrodo sunkesni.

Interjero ABC. Optinės apgaulės (www.dekorama.lt nuotr.)

Per maža erdvė. Šviesios, blankios, balsvos, pastelinės spalvos sukuria įspūdį, kad kambariai ar objektai yra didesni nei iš tikrųjų. Šiuo atveju gerokai tinkamesni šalti atspalviai, bet galima rinktis ir nuplautus šiltus. Taip nudažytos sienos, grindjuostės bei švelnių atspalvių dekoras paplatina erdvę, kambarys atrodo didesnis. Šviesios sienos, derinamos su šviesiomis lubomis bei grindimis, formuos aukštesnių lubų įspūdį. Tačiau jeigu nuspręsite grindis dažyti balsvomis spalvomis, atkreipkite dėmesį, kad toks koloritas gali nesuteikti vizualinio stabilumo baldams ar kitiems sunkiems interjero elementams.

Interjero ABC. Optinės apgaulės (www.decosense.lt nuotr.)

Per trumpas koridorius. Galinę koridoriaus sieną galima nudažyti šviesiu, vėsiu atspalviu, o erdvę optiškai pailginti horizontaliomis linijomis padengus šonines sienas.

Interjero ABC. Optinės apgaulės (www.jaukumas.lt  nuotr.)

Per ilgas ir per siauras kambarys ar koridorius. Norėdami optiškai sutrumpinti tokią erdvę, trumpas galines sienas dažykite arba sodriomis, šaltomis spalvomis, arba tamsiau nei šonines ilgąsias. Tamsinti plotai tarytum priartės vienas prie kito ir taip tarp jų bus sukurtas vizualiai mažesnis atstumas bei standartiškesnė proporcija. Erdvę paplatinsite šonines ilgąsias sienas, lubas bei grindis padengę šviesiais, blyškiais atspalviais. Taisyklingesnę erdvės formą sukursite ir lubas nudažę sodresne spalva nei sienas.

Per aukštos lubos. Nudažytos tamsiau nei sienos, lubos optiškai atrodys žemiau. Mažose patalpose tokia pačia spalva padengus ir grindis, rizikuojama kambarį vizualiai suslėgti, bet toks sprendimas padės patalpas su neproporcingai per aukštomis lubomis it „uždaryti į kokoną“, o kartu ir sumažinti erdvės aukštį. Dar viena gudrybė – lubų spalva taip pat nudažyti sienų viršų. Reikalavimų, koks turėtų būti šios juostos plotis, nėra, todėl galite tai nuspręsti patys.

Interjero ABC. Optinės apgaulės (Interjero autorė Kristina Lastauskaitė-Pundė)

Vizualiai erdvę platina: neutrali balta, perlų, šviesiai smėlinė, gelsvi atspalviai, šalta šviesiai mėlyna, mėlyna, pilkšvai melsva, šalta žaliai mėlyna, blyškiai žalia.

Vizualiai erdvę mažina: juoda, tamsiai ruda, melsvai žalia, melsvai violetinė, sodri raudona, gelsvai raudona, oranžiniai raudona, šilti rausvi atspalviai.

Vizualiai erdvės proporcijų nekeičia: žalia, rausvai violetinė, violetinė, pilka.

Rasa Tomkienė

Per žemos lubos. Norėdami optiškai paaukštinti kambarį, lubas „pakelsite“ nudažę šviesiau nei sienas arba padengę tokia pačia spalva kaip sienas ir grindis. Luboms pasirinkę šviesą atspindinčius blizgius dažus, sukursite labai tinkančią „begalybės“ iliuziją. Jeigu žvilgantis paviršius nepriimtinas, rinkitės šiek tiek blizgius dažus. Tik atkreipkite dėmesį, kad blizgumas išryškina visus paviršiaus netolygumus, todėl šiuo atveju lubos turėtų būti idealiai lygios. Kambario erdvę paaukštinti taip pat padės ir vertikaliomis linijomis dažytos sienos.

Interjero ABC. Optinės apgaulės (Interjero autorė Kristina Lastauskaitė-Pundė)

Per didelis grindų plotas. Vizualiai plotą sumažinsite grindis pasirinkę tamsesnes nei sienas. Taip bus nubrėžiamos, įrėminamos ir paryškinamos jų ribos.

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC".