Spalvų rate žvilgsnį visada pirmiau patrauks būtent šiltos aktyviosios, o ne šaltos, vizualinio atitolinimo savybių turinčios pasyviosios. Taip pat išskiriama ir neutralaus kolorito kategorija: tokie atspalviai nedaro konkretaus poveikio aplinkai ar asmens psichologijai, tačiau jei jos itin dažnai naudojamos, tai sufleruoja apie kuriamą ramybės, harmonijos, švaros ir atsipalaidavimo įspūdį.

Nors ir įvardijamos šios bendrosios poveikio tendencijos, kiekviena spalva skirtingus žmones veikia individualiai, priklausomai nuo jų pomėgių, estetikos suvokimo, amžiaus, kultūros ar net gyvenimiškos patirties. Tačiau, kad ir kokia spalvinė gama būtų pasirinkta interjere, ji visada sulauks vienokio ar kitokio atsako.

Juoda. Simbolizuoja galią, eleganciją, formalumą, paslaptį. Interjere juoda spalva paprastai naudojama negausiai, o dažniausiai pabrėžia įvairius dekoro elementus ar pagrindinius akcentus. Ji puikiai kontrastuoja su kitomis spalvomis. Dauguma interjero dizaino srities specialistų teigia, kad kiekvienuose namuose privalo atsirasti nors šiek tiek juodos, kuri suteiks kambariui laikui nepavaldžios elegancijos ir sukurs optinę gylio iliuziją. Patariama nesirinkti šios spalvos kaip dominuojančios, nes rizikuojama sukurti slegiančią atmosferą.

Spalvų derinimas namuose (www.essentialhome.eu/ decosense.lt nuotr.)

Balta. Simbolizuoja šviesą, dievybes, nekaltumą, tyrumą, tikėjimą, saugumą, švarą. Balta turi savybę optiškai padidinti erdvę. Taip pat ji patalpai suteikia švaros, gaivos, gyvybingumo, aiškumo įspūdį. Įvairių atspalvių balta tinkama bet kokios paskirties erdvėms dekoruoti, taip pat ji puikiai dera su kitomis spalvomis, bendrą koloritą sujungia į vienį. Sniego baltumo atspalvį rekomenduojama rinktis vonios kambario sienų dekorui.

Oranžinė. Simbolizuoja džiaugsmą, energiją, saulės šviesą. Pasiskolinti bruo žai: laimė iš geltonos, energija iš raudonos. Oranžinė stimuliuoja entuziazmą, energiją, susijaudinimą. Ši spalva galbūt nėra tinkamiausia svetainei ar miegamajam, bet, parinkus sporto erdvei, puikiai padės per treniruotę išleisti sukauptas emocijas.

Rasa Tomkienė

Violetinė. Simbolizuoja didingumą, karališkumą, aukštuomenę, galią, prabangą, ambicijas. Pasiskolinti bruožai: stabilumas iš mėlynos ir energija iš raudonos. Tamsiausi violetinės atspalviai, pavyzdžiui, baklažano, yra prabangūs, dramatiški, rafinuoti. Tokia spalvų paletė namuose kuria prabangos bei kūrybiškumo įspūdį, o naudojama kaip antrinė ar akcentų spalva bendram koloritui suteikia sodrumo, kuria optinę gylio iliuziją. Šilti šviesesnės violetinės atspalviai, pavyzdžiui, levandų ar alyvinis, erdvėje formuoja tokį patį atsipalaidavimo pojūtį kaip ir mėlyna, tik neskleidžia šaltumo.

Spalvos namuose: kokias rinktis?

Žalia. Simbolizuoja gamtą, augimą, harmoniją, gaivą, vaisingumą. Tai – labiausiai akis ilsinanti spalva. Mėlynos gaivą ir geltonos žvalumą bei šilumą derinanti žalia puikiai tinka įvairios paskirties kambariams: virtuvėje ji vėsins, o šeimos kambaryje, turėdama šiltos spalvos ypatybių, kurs artumo, komforto jausmą. Žali atspalviai, jeigu pasirenkami kaip dominuojantys, ramina, atpalaiduoja.

Mėlyna. Simbolizuoja dangų, jūrą, rojų, gilumą, stabilumą, pasitikėjimą, lojalumą, išmintį, protą, pasitikėjimą, tikėjimą, tiesą. Mėlyna turi raminančios, atpalaiduojančios spalvos ypatybių. Rekomenduojama miegamiesiems ir vonios kambariams. Pastelinė mėlyna, gražiai atrodanti pavyzdinėse spalvų paletėse, realybėje gali kurti nemalonų šaltumo įspūdį, ypač kambariuose, kuriuose mažai natūralios šviesos. Jeigu dominuojančią spalvą pasirinksite šviesiai mėlyną, derinkite ją su šiltomis baldų, tekstilės ir dekoro elementų spalvomis. Norėdami sukurti atsipalaidavimo jausmą bendravimo erdvėse – svetainėje ar didelėje virtuvėje su valgomuoju – apgalvokite šiltų tonų mėlynus, pavyzdžiui, žiemių (angl. periwinkle), arba šaltus žydrus, turkio atspalvius. Tamsiai mėlyna gali kurti priešingą efektą – sukelti liūdesį, todėl rekomenduojama susilaikyti nuo jos dominavimo.

Spalvų derinimas namuose (www.essentialhome.eu/ decosense.lt nuotr.)

Raudona. Simbolizuoja energiją, jėgą, ugnį, aistrą, troškimą, meilę. Ši iš visų intensyviausia spalva kelia kambario energijos lygį, išskiria adrenaliną. Svetainėje ar valgomajame naudojama raudona suburia žmones, aktyvina tarpusavio bendravimą, miegamajame kuria prabangią ir romantišką atmosferą, prieškambaryje suformuoja staigų ir stiprų pirmą įspūdį. Toks pasirinkimas vizualiai itin aktyvus, todėl spalvą naudokite saikingai.

Geltona. Simbolizuoja saulę, šviesą, laimę, džiaugsmą, intelektą, energiją. Tai tinkamas pasirinkimas virtuvei, valgomajam ir vonios kambariui. Hole bei kitose mažose erdvėse geltona sukurs erdvumo įspūdį, taip pat svetingai pasitiks įeinančiuosius. Nors ši spalva spinduliuoja teigiamą energiją, jos nereikėtų rinktis kaip dominuojančios: tyrimai rodo, kad žmonėms geltonoje erdvėje greičiau subjūra nuotaika, o kūdikiai dažniau verkia. Gausiai naudojama, ši spalva gali sukelti pyktį, nusivylimą.

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC"