Šiam stiliui būdingos švarios linijos, šilta mediena ir ryškūs minkštųjų baldų apmušalai (dažniausiai vilnoniai, tekstūra įkvėpta vyriškos aprangos) visiems laikams pakeitė įsivaizdavimą, kaip turėtų atrodyti gyvenamieji būstai. Staiga „mažiau tapo daugiau“, o formos pradėjo atitikti funkciją. Šie aspektai dizainerius įkvepia iki pat šių dienų. Modernumo idėjos piką pasiekė praėjusio amžiaus šeštuoju ir septintuoju dešimtmečiais, todėl interjero kūrėjų ir dekoratorių jis neretai vadinamas tiesiog amžiaus vidurio (angl. mid-century) stiliumi.

Pagrindiniai bruožai

  • Švarios linijos.
  • Funkcija svarbiau už formą.
  • Negausu aksesuarų ir dekoracijų.
  • Minimalus tekstūrų naudojimas.
  • Baldų ir kambarių plano asimetrija.

Šis interjero stilius apima įvairius praėjusio amžiaus vidurį menančius bruožus. Taip įrengti namai dažniausiai yra gana minimalistiniai, neištaigingi ir, rodos, stokoja dekoro detalių. Tačiau iš tikrųjų akį traukiantis akcentas čia sukuriamas dėmesį kreipiant ne į įvairių detalių gausą, bet į jų išskirtinumą: puikiai derantį griežtų geometrinių formų ir abstrakcijos kontrastą, asimetriją. Taip pat modernumas interjere glaudžiai siejasi su tvarka ir kasdieniu patogumu, todėl visada apsvarstomas elementų funkcionalumas, praktiškumas.
Interjero ABC. Vidurio amžiaus modernus interjero stilius (www.delightfull.eu / www.decosense.lt)

Spalvos. Balta – standartinis sprendimas, kuris niekada neleidžia suklysti, bet moderniame vidurio amžiaus interjere taip pat tinkami tamsesnių neutralių tonų atspalviai, derinami su kiek ryškesniais spalviniais potėpiais. Idealiu atveju kambaryje turėtų būti 60 proc. dominuojančios, 30 proc. antrinės ir 10 proc. ryškesnio akcento spalvos. Beje, nerekomenduojama derinti daugiau nei 3 ar 4 spalvų.

Sienos ir grindys. Sienoms dažyti itin tinkama balta spalva, nes taip optiškai sukuriama didesnės erdvės iliuzija. Grindims kloti dažniausiai naudojamas medis, įvairios plytelės, tačiau galimas ir vientisos kiliminės dangos sprendimas. Pasirinkta medinė arba plytelių apdaila gali būti tiek paliekama nedengta, tiek dekoruojama neutraliais vienspalviais kilimais.

Medžiagos. Dažniausiai pasirenkamos natūralios medžiagos, pavyzdžiui, šlifuota mediena, oda, vilna, linas. Taip pat gali būti naudojami formuotos faneros bei plastiko elementai, poliruotas metalas. Šis stilius neturi kaimiškų bruožų, todėl jam nebūdingos tokios medžiagos, kaip grubus, neapdorotas medis ar sendintas metalas.

Interjero ABC. Vidurio amžiaus modernus interjero stilius (www.delightfull.eu / www.decosense.lt)

Modernus ir šiuolaikinis interjero dizainas nėra identiškos sąvokos. Modernus dizainas atspindi 1920–1950 metų periodą ir tuo metu sukurtą stilių: jis yra aiškiai apibrėžtas ir nekintantis. Šiuolaikinis interjeras – tai nuolatos besikeičiantis, šiandienos tendencijas pabrėžiantis dizainas.

Baldai. Šio stiliaus baldai yra minimalistiniai, išsiskiriantys tiesiomis, švariomis linijomis, sujungtomis glotniais linkiais. Dažniausiai tai neutralūs vienos ar dviejų spalvų sprendimai: puošnios ornamentikos ir ištaigingų apmušalų atsisakoma. Pagrindinės konstrukcijos paprastai būna medinės, tačiau galimi ir stiklo pluošto arba metalo elementai. Baldai yra atviri (mažiau uždarų spintų ar lentynų), labai dažnai ant kojelių (tiek spintelės ar spintos, tiek miegamojo lovos ar minkštasuoliai). Taip sukuriamas erdvumo, lengvumo įspūdis.

Apšvietimas. Šiuo stiliumi įrengtuose namuose puikiai dera tiek grindiniai, staliniai ar tradiciškai lubų viduryje kabantys šviestuvai, tiek paslėpto apšvietimo lemputės. Besirinkdami tinkamiausius, būtinai žaiskite su kontrastais, asimetrija, kreipkite dėmesį į griežtas geometrines formas (apvalus, kvadratinis ar trikampis lempos gaubtas), linijas (tiesaus arba lenkto kontūro šviestuvo stovas). Labiausiai dera iš apdirbto metalo pagamintos apšvietimo detalės, tačiau galima rinktis ir medines.

Interjero ABC. Vidurio amžiaus modernus interjero stilius (www.essentialhome.eu / www.decosense.lt )

Dekoras. Vidurio amžiaus modernus interjeras apima tiek asimetrinius, abstrakčius elementus, tiek griežtesnes geometrines formas – apskritimus, kvadratus, stačiakampius. Šie bruožai išryškėja renkantis baldus bei meno kūrinius. Dekoro elementų įvairovė bei jų gausa šiam stiliui nebūdinga: kuriamas gana minimalistinis įvaizdis, o dažniausia puošybos detalė – įvairūs, dažniausiai abstraktūs, paveikslai.

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC".