Žmonės buvo įkvėpti tokio paryžietiško prašmatnumo ir labai greitai prisijaukino naująsias idėjas. Šis interjero stilius pasiekė populiarumo viršūnę 1925-aisiais Paryžiaus tarptautinėje dekoratyviųjų menų parodoje „Exposition Des Arts Decoratifs et Industriels“, o vėliau sutrumpintai ir liko pavadintas tiesiog art deco. Apie jį – Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC” straipsnyje.

Pagrindiniai bruožai

  • Kerintis, elegantiškas stilius.
  • Itin išryškintas dekoras, kuris akcentuoja kampuotas linijas, geometrines formas, ryškius linkius ir tobulą simetriją.
  • Juoda spalva naudojama tiek pagrindiniams, tiek fono elementams.
  • Vyraujančios apdailos medžiagos – industriniai metalai ir lakuotas medis.
  • Išskirtinis elementas – „sluoksniuotas“ apšvietimas ir jo šaltinių įvairovė.
Art deco – tai drąsus ir prašmatnus stilius: visus sprendimus diktuoja rafinuota elegancija bei prabanga. Nors svarbiausios šio dizaino idėjos ir gali kurti šaltoką teatro ar kino filmo atmosferą, bet šiuolaikinė dizaino interpretacija ir gerai apgalvoti sprendimai netruks jūsų būstą paversti jaukiais, gyventi patogiais namais.
Interjero ABC. Art Deco (www.essentialhome.eu / www.decosense.lt nuotr.)

Spalvos. Juoda ir balta – ikoniškiausios art deco stiliaus spalvos, bet tinkami ir žali, geltoni, mėlyni, violetiniai, blizgaus chromo ar sidabro variantai. Šis dizainas yra gana minimalistinis, todėl, nusprendus derinti ryškius atspalvius, reikėtų pasirinkti tik kelis.

Grindys ir sienos. Geometrinės formos – charakteringiausias šio stiliaus elementas, kuris gali būti pritaikomas ir sienų ar grindų dekorui. Tokią idėją galima įgyvendinti pasirinkus tapetus arba grindų plyteles su kelių kontrastingų spalvų, dažniausiai baltos ir juodos, raštais. Pastarieji turėtų būti sudaryti iš laužtų arba lenktų linijų. Ieškodami neutralesnio sprendimo, niekada nesuklysite pasirinkę standartines medžio grindis, pavyzdžiui, eglute išklotą parketą, kiliminę dangą bei šviesių, žemiškų atspalvių sienas.

Interjero ABC. Art Deco (www.essentialhome.eu / www.decosense.lt nuotr.)

Medžiagos. Tai prabangus dizainas, todėl ir įvairių baldų ar kitų interjero elementų medžiagos naudojamos tik išskirtinės: poliruota egzotinė mediena (juodmedis, tikmedis), marmuras, blizgus metalas (auksas, sidabras, nerūdijantysis plienas, chromas), aukštos kokybės plastikas, veidrodiniai paviršiai, natūrali oda. Užtiesalų, pagalvėlių, užuolaidų audinius taip pat rinkitės prašmatnius – vinilą, šilką, satiną. Tekstilė gali būti ir siuvinėta, pavyzdžiui, aukso ar sidabro spalva.

Baldai. Art deco stiliui tinkamiausi minimalizmo bruožų turintys modernaus dizaino baldai. Būdingos lenktos, apvalainos jų formos ir blizgumas (viršutinis žvilgančio lako sluoksnis, blizgaus nerūdijančiojo plieno ar žalvario detalės). Apskritai šiuo stiliumi įrengtuose namuose turi būti daug žėrinčių ir šviesai lengvai sklisti leidžiančių atspindžių: įkomponuokite patikusias spintas, spinteles ar stalus su veidrodiniais paviršiais arba vienoje erdvėje pakabinkite kelis masyvius veidrodžius. Iakoniškiausiu vadinamas art deco baldas – stiklinis kokteilinis staliukas su blizgaus chromo, medinėmis ar oda aptrauktomis kojomis. Taip pat būdingos masyvios spintos, didžiulės lovos, šezlongai, odinės kėdės.

Interjero ABC. Art Deco (www.essentialhome.eu / www.decosense.lt nuotr.)

Apšvietimas. Suderinti apšvietimo sluoksniai – vienas esminių art deco stiliaus akcentų, kuriančių skirtingas nuotaikas erdvėje. Jo šaltinius išdėliokite skirtingo aukščio horizontalėmis: rinkitės tiek temperamentingai žibančius lubinius ir stalinius šviestuvus, tiek sienines žvakides ir grindinius toršerus. Visais atvejais tinkami blizgančio chromo ar žalvario elementai.

Dekoras. Art deco interjere itin akcentuojamos kampuotos linijos, geometrinės formos, ryškūs linkiai ir tobula simetrija – elementai, primenantys elegantišką teatrinę aplinką. Šie principai turi atsispindėti kiekvienoje interjero dekoro detalėje. Sienas puoškite masyviais paveikslais ar didelėmis nespalvotomis nuotraukomis blizgiai lakuotuose rėmuose. Kilimus, baldų apmušalus ar užklotus rinkitės su geometriniais, ritmiškais motyvais, animalistiniais raštais.

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC".