Norint optimaliai apšviesti savo namus, nebūtina išmanyti visų šios srities peripetijų – tereikia žinoti pagrindinius dalykus ir derinti juos su savo fantazijos laisve. Imkitės šios užduoties su malonumu, nes juk niekas kitas už jus geriau nežinos, kokie sprendimai bus artimiausi jūsų širdžiai ir patogiausi kasdieniam gyvenimui!

Apšvietimo sluoksniai

Dar, rodos, visai neseniai apšvietimas buvo suvokiamas tik kaip šviestuvas, kabantis erdvės viduryje ar stovintis ant rašomojo stalo. Jauku prisiminti, bet šiandieną tokia formulė beveik nebegalioja. Dabartinis apšvietimas yra prabangus, žaismingas, gerai apgalvotas ir besąlygiškai patogus. Svarbiausia suteikti namams teatrališkumo! O tai lengvai padarysite derindami skirtingus apšvietimo sluoksnius: bendrąjį, funkcinį, akcentinį ir dekoratyvųjį.

Bendrasis apšvietimas

Bendrasis apšvietimas – tai pagrindinis ir būtinasis apšvietimas, apimantis visą erdvę ir leidžiantis joje komfortiškai jaustis. Jis gali būti formuojamas tiek pakabinamais, įmontuojamais bei sieniniais šviestuvais, tiek juostiniais, staliniais ar grindiniais. Taip pat jauskite laisvę eksperimentuoti su apšvietimo taškų skaičiumi: išskyrus atvejus, kai jūsų turima erdvė yra labai maža, naudokite daugiau nei vieną apšvietimo šaltinį. Strategiškai tai suplanavę, išvengsite kontrasto tarp per ryškios šviesos vienoje ir nepakankamos kitoje erdvės dalyje.

Bendrasis apšvietimas (www.delightfull.eu /www.decosense.lt nuotr.)

Atminkite, kad bendrasis apšvietimas neprivalo būti ryškus – net šešėlių žaismas, kurį sumodeliuosite su nukreipto šviesos srauto šviestuvais, suteiks reikiamą ir tikrai pakankamą apšvietimą. Taip pat rinkitės matiniais gaubtais kiek pritemdytą bei šviesą nuo lubų, sienų ar kitų paviršių atspindinčią įrangą – taip išvengsite tiesioginio akinimo.

Bendrasis apšvietimas  (www.delight.lt nuotr)

Jeigu konkreti erdvė yra daugiafunkcinė, įrenkite šviesos srauto reguliatorius. Jais galėsite lengvai keisti apšvietimo ryškumą ir sukurti reikalingą patalpos atmosferą.

Bendrojo apšvietimo planavimas taip pat yra glaudžiai susijęs su langų kryptimi į tam tikrą pasaulio šalį, krintančios natūralios šviesos kiekiu ir žmonių veikla konkrečioje patalpoje. Įvertinkite tai!

Bendrasis apšvietimas  (www.delight.lt muotr.)

Funkcinis apšvietimas

Funkcinis apšvietimas – ryškiausias namuose: jis papildo bendrąjį ten, kur kasdien vykdomai detaliai veiklai, pavyzdžiui, gaminti maistui, skaityti knygoms, ruošti namų darbams ar atlikti grožio procedūroms, reikalingas intensyvesnis šviesos srautas. Norėdami pabrėžti vizualinį aiškumą ir apsaugoti akis nuo nuovargio, rinkitės tokius sprendimus, kurie minimalizuotų akinimą, šešėlius.

Tokį apšvietimą lengvai sukursite išsirinkę kryptinius šviesos šaltinius – pakabinamus, bėginius ar į sienas, lubas bei grindis įmontuotus šviestuvus, į baldus integruotas lemputes, stalines lempas ar toršerus.

Funkcinis apšvietimas (www.bijunai-prienamo.lt nuotr.)

Planuodami įvertinkite, kokio tikslumo ir sudėtingumo užduotis norėsite patogiai atlikti. Vėliau atkreipkite dėmesį į optimalaus šviesos intesyvumo rekomendacijas. Funkcinis apšvietimas nėra skirtas visam kambariui apšviesti, tačiau jei vis tik nuspręstumėte jį panaudoti ir kaip bendrąjį – įrenkite reguliatorius: koreguodami šviesos intensyvumą, visoje patalpoje sukursite norimą atmosferą.

Dar vienas funkcinio apšvietimo pavyzdys – naktinis apšvietimas, tamsiu paros metu leidžiantis saugiai ir patogiai judėti namuose. Jam sukurti paprastai naudojami mažo galingumo įmontuojami ar pastatomi LED šviestuvai.

Funkcinis apšvietimas  (www.jaukumas.lt nuotr.)

Akcentinis apšvietimas

Akcentinis apšvietimas – tai dekoratyvūs, stilių ir nuotaiką kuriantys sprendimai, naudojami tam tikriems objektams pabrėžti: architektūriniams erdvės bruožams, sienoms, paveikslams, skulptūroms, spintelių lentynoms ar net kambariniams augalams. Taip pat tokiu būdu lengvai atitrauksite dėmesį nuo kitų, ne tokių patrauklių vietų erdvėje. Taigi, pagalvokite, kuriuos namų dekoro elementus norėtumėte akcentuoti ir kokią atmosferą tai sukurtų.

Akcentinis apšvietimas (www.delightfull.eu/www.decosense.lt nuotr.)

Dažniausiai šiam tikslui naudojami neutralūs, neišsiskiriantys šviesos šaltiniai, nes ne jie, o apšviečiamas objektas turi tapti pagrindiniu akcentu: šviestuvai ant bėgelių, taškinis, juostinis apšvietimas, įmontuojami kintamos krypties ir siauro apšvietimo kampo prožektoriai, į baldus ar sienas integruotos lempos.

Akcentinis apšvietimas (www.delightfull.eu/www.decosense.lt nuotr.)

Akcentinės apšvietimo šviesos intensyvumas turėtų būti maždaug triskart stipresnis nei bendrojo apšvietimo.

Dekoratyvusis apšvietimas

Dekoratyvusis apšvietimas dažnai suprantamas kaip kiek puošnesnis akcentinis. Šio apšvietimo dėmesio centre – pats įdomaus dizaino apšvietimo šaltinis ar jo skleidžiama šviesa. Jeigu norite, kad dekoratyvų įspūdį kurtų pats šviestuvas, rinkitės prabangius sietynus, unikalių formų sieninius šviestuvus ar išskirtinius, tamsiuosius kambario kampus apšviečiančius toršerus, taip pat ekperimentuokite su jų medžiagomis – audiniais, stiklu,plastiku, keramika. Kitu atveju žaiskite su skleidžiamos šviesos srautu: pageidaujamą rezultatą jums suteiks vienspalvės ir spalvą keičiančios RGB LED juostos, neoninės lempos ar pačios šviesos skleidžiami raštai. Kad būtų paprasčiau, įsivaizduokite minkštasuolį, grindyse įrėmintą linijiniais RGB LED juostų profiliais, keičiančiais spalvą, ar tokia pačia dekoratyvia geometrija papuoštas lubas.
Dekoratyvusis apšvietimas  (www.interio.lt nuotr.)

Planuodami šį apšvietimo sluoksnį, drąsiai leiskite reikštis savo kūrybingumui, nes konkrečių taisyklių čia nėra. Atminkite tik viena, kad dažniausiai dekoratyvi šviesa nėra pakankama apšviesti visai erdvei, todėl ją būtinai derinkite su kitais apšvietimo sprendimais, ypač – bendruoju.

Rasa Tomkienė “Interjero ABC” projekto įkūrėja (Asmeninis albumas)

Nėra nustatyta, kiek apšvietimo sluoksnių turėtų būti suformuota vienoje erdvėje – viskas priklauso nuo jūsų norų ir poreikių. Vis dėlto, siekdami sukurti tiek funkcionalius, tiek estetiškai dekoratyvius namus, greičiausiai norėsite derinti kelis ar net juos visus. Taip pat pagalvokite, galbūt vienas sprendimas jūsų namuose galės sukurti keletą apšvietimo sluoksnių!