Kaimo interjeras skirtingomis formomis visame pasaulyje egzistuoja jau šimtmečius. Jį natūraliai kūrė kasdienis žmonių gyvenimas kaimo apylinkėse, žemdirbystės tradicijos, atitraukusios juos nuo miestų, tenykštės prieinamos medžiagos, rankdarbiai. Vėliau į provinciją pradėjo traukti ir miestiečiai, pavargę nuo miestų šurmulio, išsiilgę paprastumo, gamtos prieglobsčio. Dėl šios priežasties jie nesistengė sukurti pompastiškų namų, priešingai – ieškojo jaukumo.

Kiekviena kultūra turi savo kaimiško stiliaus suvokimą, kuris yra paremtas vietos tradicijomis, naudojamomis medžiagomis, namų dekoro elementais. Pasaulyje labiausiai paplitę Provanso, angliško, toskanietiško, amerikietiško kaimo interjerai.

Kaimo interjero stilius Lietuvoje


Bendroji charakteristika

• Kuriama svetinga, jauki ir patogi gyventi kaimiška aplinka, derinama su „švaresne“, „lengvesne“, neapkrauta šiandienos estetika.

• Gausu senų ar sendintų naujų dekoro elementų.

• Baldai – seni ar nauji sendinti, sunkūs, masyvūs.

• Naudojamos tik natūralios medžiagos su grublėta, nelygia, iš pažiūros neapdorota apdaila.

• Natūralūs vienspalviai arba gėlėmis, langeliais, linijomis dekoruoti audiniai.

Kaimo stilius padeda sukurti itin jaukų ir šiltą būstą. Svarbiausia – kruopščiai atsirinkti visus dekoro elementus.

Kaimo interjero stilius

Pasaulyje pastebima daugybė kaimiškų interjerų, kurių kiekvienas glaudžiai siejasi su konkrečios šalies istorija bei įvairiais kultūriniais aspektais. Vis dėlto nesvarbu, seksite lietuvių, prancūzų, britų ar amerikiečių protėvių pėdomis, – juos vis tiek sies tam tikri bendri bruožai. Esminiai jų – išryškinta praeitis (seni ar sendinti baldai, vintažiniai dekoro elementai, rankdarbiai, natūralių medžiagų naudojimas), paprastumas, patogumas.

Grindys. Kaimiško stiliaus interjero būste tinkamiausios medinės, natūralaus akmens ar terakotos grindys. Jeigu pageidaujate papildomų elementų, grindis dekoruokite kilimėliais ar takeliais, tačiau jie turėtų būti kuo paprastesni, jaukesni.

Kaimo interjero stilius

Lubos ir sienos.
Bene geriausiai atpažįstamas kaimiško stiliaus elementas yra lentomis ar dailylentėmis apkaltos sienos. Tai nesudėtingai įgyvendinamas ir lengviausiai šilumos bei jaukumo įspūdį sukuriantis sprendimas. Jeigu pageidaujate lietuviško kaimo įspūdžio, dailylentes denkite prabangiu tamsiai rudos spalvos laku, o jei prancūziško Provanso – dažykite baltai. Sienas galite dengti ne tik dailylentėmis: tinkamas ir tiesiog šiurkštus tinko sluoksnis ar atidengta plytinė siena. Išskirtinis lubų elementas – masyvios, sendintos medienos sijos.
Kaimo interjero stilius

Medžiagos. Kaimiškame interjere įprasta naudoti natūralias medžiagas, o dažniausiai – medį ir akmenį. Paprastai paliekamas šiurkštus, tekstūrinis jų paviršius. Plastikas, chromas, žibantys metalai ir sintetika šiam stiliui nebūdingi. Taip pat kaimiškas interjeras neįsivaizduojamas be natūralių audinių ir jų gausos. Tinkamiausia medvilninė, lininė ir kanapių pluošto tekstilė. Audiniai gali būti ir vienspalviai, tačiau dažniausiai jie marginami languotais, floristiniais ar kitais subtiliais vintažiniais raštais. Beje, puikiai tokiame interjere derės ir taip dekoruoti minkštųjų baldų apmušalai.
Baldai. Kaimiškame interjere labiausiai dera vintažinio stiliaus baldai, pagaminti iš kietos medienos su geležinėmis, vario ar žalvario detalėmis. Jie gali būti tiek seni, tiek sendinti nauji.

Kaimo interjero stilius

Dažniausiai tokie baldai išsiskiria paprastomis formomis, neturi išskirtinių dekoracijų. Galite palikti natūralią jų spalvą arba perdažyti. Jeigu imsitės atnaujinti baldus, nudažę norima spalva nepamirškite medinių detalių padengti sendinančiu laku ar švitriniu popieriumi suteikti nusidėvėjimo įspūdžio. Svarbiausi kaimiško dizaino baldai – masyvi senovinė skrynia bei atviros spintos, spintelės, bufetai.


Dekoras.
Tokio stiliaus namų dekoro elementus lengviausia rasti sendaikčių turguose, bet, prieš įsigydami ką nors naujo, kruopščiai rinkitės tik iš meninę vertę turinčių daiktų. Savo surinktą senovinių lygintuvų, laikrodžių, skrynelių, puodelių, ąsočių ar lėkščių kolekciją kruopščiai išdėliokite atvirose lentynose. Greta jų savo vietą puikiai ras ir įvairūs rankdarbiai ar kiti amatininkų kūriniai. Dar vienas svarbus kaimiško interjero dekoro elementas – užtiesalai: jais drąsiai denkite ne tik miegamojo lovą, bet ir minkštasuolius, fotelius ar net kėdes.

Kaimo interjero stilius


Atkreipkite dėmesį!
Pagrindiniai kaimo stiliaus akcentai, tebūnie jie lietuviški, itališki ar provansiški, dažniausiai siejami su praeitimi, kuri jau ne visada gali atitikti šiandienos žmogaus poreikius ir estetikos suvokimą. Dėl šios priežasties nebijokite eksperimentuoti: šiuolaikinė kaimiškos autentikos interpretacija – tiesiausias kelias į gražius, jaukius ir patogius namus!

Knygos "Interjero ABC" pristatymas

Lietuviškas kaimo stilius

Autentiškai, bet skoningai įsirengti namus nesudėtinga. Svarbiausia atkreipti dėmesį į bendruosius kaimiško interjero kūrimo principus ir tradicinius lietuviš¬ kus atributus. Idėjų drąsiai semkitės tiek iš baltiškos, pagoniškos ornamentikos, tiek iš prosenelių namuose regėtos kasdienybės. Tradiciniai elementai, raštai, tekintos baldų detalės šiandieną gali būti naudojamos ne įprastai, bet suteikiant joms naują paskirtį, formą.

Kaimo interjero stilius Lietuvoje

Pagrindiniai bruožai

• Senovėje vidaus erdvė būdavo neapkrauta, tik su reikalingiausiais baldais ir būtinaisiais buities rakandais. Ši bruožą galite taikyti ir dabar, kurdami šiuolaikiškesnį tradicinį būstą.

• Esminis akcentas – natūralumas, santykis su gamta. Dėl šios priežasties naudojamos tik natūralios medžiagos, audiniai. Svarbiausios jų: apdailai ir baldams – medis, tekstilės dirbiniams – linas, medvilnė.

• Grindis klokite medines, kambarių lubas dekoruokite sijomis, o sienas – medinėmis lentomis, tapetais arba nudažykite.

• Galite palikti autentišką – dengtą kokliais, sumūrytą iš plytų ar aptinkuotą – krosnį arba ją pakeisti į jaukų židinį.

Baldai – dažniausiai profiliuoti, su ištekintomis detalė¬ mis, riestais išpjaustymais. Naudojama lakuota mediena. Vienas iš išskirtinių baldų lietuviškame būste – knygdėtė su atviromis lentynomis, geriau žinoma kaip etažerė. Valgomojo stalas turėtų būti toks, kad prie jo galėtų susėsti visa šeima ne tik vakarienės, bet ir didesnių švenčių metu. Kėdes galite keisti suolais.

Gausu tekstilinių aksesuarų – dažniausiai iš lino ar medvilnės, natūralių arba dekoruotų išaustais tradiciniais motyvais. Galvodami apie konkrečius dekoro elementus, įsivaizduokite viską, ką galėtumėte rasti senoje močiutės skrynioje: lengvos, šviesai ne itin pralaidžios užuolaidos, vientisi arba skiautinių užtiesalai, siuvinėtos staltiesės, vąšeliu nertos servetėlės, taip pat virtuviniai rankšluosčiai, prijuostės, pagalvių užvalkalai, dekoratyvinės pagalvėlės ant kėdžių.

Kaimo interjero stilius Lietuvoje

Tradicinė lietuviška ornamentika: geometriniai – taškiniai ar linijiniai – ornamentai, pavyzdžiui, iš langelių sudaryti juostiniai raštai arba taip gerai žinoma „eglutė“, stilizuoti visatos kūnų, floristiniai ar animalistiniai puošmenys, žmonių figūrų siluetai. Šie ornamentai, pagoniški ženklai bei įvairūs karpiniai – šiuolaikiškame lietuviško kaimo interjere pritaikomi elementai.

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC.