10 VIETA. „CHINA ZUN“, PEKINAS – 528 METRAI. 2018 METAI

108-is pastato aukštus išsidalino biurų patalpos, labai prabangūs apartamentai ir viešbutis. Pakilusiems iki paties viršaus tikrai nebus nuobodu, nes ant stogo įrengtas žaliuojantis stogas. Taip, pusės kilometro aukštyje galėsite pasigrožėti augalais, o ne dažniausiai smoge skendinčios sostinės panorama.

Oficialiai pastatas vadinasi „CITIC Tower“, tačiau ir vietiniams, ir pasauliui pastatas pristatomas „China Zun“ pavadinimu. Projektas toks ambicingas, kad šalia jo esantis Kinijos pasaulio prekybos centro trečiasis dangoraižis, kylantis į 190 metrų aukštį, buvo aplenktas daugiau nei tris kartus.

Niekas negali paneigti, kad būtent dėl šio pastato statybų įsižeidė centrinė miesto valdžia. Po pastato atidarymo išleistas draudimas Pekine statyti pastatus aukštesnius nei 180 metrų. Tad jei aukščiausių pasaulio pastatų sąraše ilgai neišsilaikys, savame mieste jo pirmavimas išliks ilgam.

„China Zun“

9 VIETA. „TIANJIN CTF FINANCE CENTER“, TIANDZINAS – 530 METRAI. 2019 METAI

Antras aukščiausias pastatas Tiandzine, Kinijoje. Jame įsikūrė biurai, viešbutis, prabangūs apartamentai. Labiausiai gluminanti pastato savybė – viso labo 97 aukštai. Visi kiti aukščiausiųjų dešimtuke esantys pastatai jų turi kur kas daugiau nei po šimtą.

„Tianjin CTF Finance Center“

8 VIETA. „GUANGZHOU CTF FINANCE CENTER“, GUANGDŽOU – 530 METRAI . 2016 METAI

Dar vienas tipinis milžiniškos Kinijos ekonominės galios statinys, kuriame rasime prekybos centrus, biurus, prabangius apartamentus ir viešbutį. Vietiniai jį žino kaip vieną iš bokštų dvynių, bet šį gretimai esantį kolegą projektavo visai kitas architektas. „Brolis“ buvo baigtas kur kas ankščiau, yra žemesnis ir visai nepanašus į šį.

Vis tik vienu aspektu šis pastatas išsiskiria. Šių metų rugsėjį Gineso rekordų knyga šį pastatą įtraukė kaip turintį pačius greičiausius pasaulyje liftus. „Hitachi“ specialistai sugebėjo sukurti įrangą, leidžiančią kelti kabinas 75,6 km/h greičiu. Dviem kilometrais per valandą greičiau nei turėjo ankstesnis rekordo savininkas.

„GUANGZHOU CTF FINANCE CENTER“

7 VIETA. „ONE WORLD TRADE CENTER“, NIUJORKAS – 541,3 METRAI. 2014 METAI

Vos septinta vieta dangoraižiui, kuris pakeitė tragiško likimo žymiuosius dvynius, sugriautus teroristinio akto metu, 2001 metais, rugsėjo 11dieną. Kita vertus, šis įstabus pastatas yra aukščiausias ne tik JAV, Šiaurės Amerikoje, bet ir bet kur kitur. Jei tik palyginime neminėsime Azijos.

Statinys turi ir kitą, rečiau naudojamą pavadinimą „Freedom Tower“ (Laisvės bokštas). Pavadinimas yra simboliškas amerikiečiams. Dangoraižio aukštis, išreikštas pėdomis, yra 1776. Būtent 1776 metų liepos 4-ą dieną buvo pasirašyta „Nepriklausomybės deklaracija“. Jungtinių Amerikos Valstijų gimimo liudijimas.

„One World Trade Center“

6 VIETA. „LOTTE WORLD TOWER“, SEULAS – 554,5 METRAI. 2016 METAI

Aukščiausias pastatas Pietų Korėjoje. Atidarymo metu jis buvo antras aukščiausias pasaulyje, dabar tik šeštas. Vos treji metai, bet pasaulio aukščio lenktynėse niekas nemiega.

Netikėtas faktas: pirmieji šio pastato planai buvo pristatyti 1989 metais, prieš trisdešimt metų. Statybos ilgą laiką neprasidėjo, nes korėjiečiams vis kažkas netiko. Projektas keistas net kelis kartus. Ypač viršutinė pastato dalis, kuri vienu metu buvo suprojektuota kaip žymiojo Eifelio bokšto kopija.

Nuo pat dangoraižio atidarymo pastatas naudojamas švęsti svarbiausias šventes. Nuo jo šaudomi oficialūs Naujųjų metų fejerverkai. 2018 metai šalyje surengtos Žiemos olimpiados proga dangoraižis vėl buvo paverstas įspūdingų fejerverkų paleidimo aikštele.

„LOTTE WORLD TOWER“

5 VIETA. „GOLDIN FINANCE 117“, TIANDZINAS – 596,6 METRAI. 2019 METAI

Dar vienas megamonstras iš Tiandzino miesto (Kinija). Pastatas šiuo metu vis dar statomas. Jį pabaigus, turėsime naują aukščiausią dangoraižį su plokščiu stogu. 2020 metais tikimasi sulaukti statybų pabaigos, kuri vis atidedama ir atidedama. Pagal pirminį sumanymą pastatas turėjo atsidaryti dar 2014-ais metais.

Pavadinime esantis skaičius 117 nėra tik grožio elementas, pastato savininkai visiems juo praneša, kad jų dangoraižis turės net 117 aukštų. Žinodami tai, galėsite nebandyti suskaičiuoti jų patys.

„Goldin Finance 117“

4 VIETA. „PING AN FINANCE CENTER“, ŠENDŽENAS – 599 METRAI. 2017 METAI

Dangoraižis priklauso didžiausiai Kinijos draudimo bendrovei „Ping An“. Ne tik priklauso, bet ir tarnauja kaip centrinė įmonės būstinė. Likusioje laisvoje vietoje rasime tradicinius tokių objektų palydovus: prabangius prekybos centrus, viešbučius.

Dangoraižis didžiuojasi šiuo metu pačia aukščiausia pasaulyje apžvalgos aikštele. Jį įsikūrusi 556 metrų aukštyje. Kol kas iš aukščiau pasižvalgyti būnant eiliniu turistu neįmanoma niekur kitur.

„Ping An Finance Center“

3 VIETA. „ABRAJ AL-BAIT CLOCK TOWER“, MEKA – 601 METRAI. 2012 METAI

Jei kada kas klaus, kur pasaulyje didžiausias laikrodis, Kinija nebus tinkamas atsakymas. Šiuo metu jis yra trečiame pagal aukštį pasaulio pastate Saudo Arabijoje. 43 metrų dydžio ciferblatas leidžia įžiūrėti jo rodomą laiką net iki 25 kilometrų atstumu. Galima neabejoti, kad laikrodžių apylinkių gyventojas reikia kur kas mažiau.

Šis pastatas yra dalis valstybinio Saudo Arabijos vyriausybės projekto. Visi septyni komplekso dangoraižiai kainavo net 15 milijardų dolerių (15,2 mlrd. eurų) ir yra vos keli metrai nuo pačios švenčiausios islamo mečetės.

Norintieji pamatyti iš viršaus Didžiąją Mekos mečetę, turi aplankyti šį pastatą. Turistų srautu skųstis savininkai neturėtų, kiekvieno tikro musulmono pareiga bent kartą gyvenime apsilankyti Mekoje.

„Abraj Al-Bait Clock Tower“

2 VIETA. „SHANGHAI TOWER“, ŠANCHAJUS – 632 METRAI. 2015 METAI

Aukščiausias pastatas Kinijoje. Aukščiausias besisukančios formos dangoraižis. Aukščiausias tradicinės konfigūracijos dangoraižis. Dangoraižis, turintis greičiausius liftus (iki šių metų). Viena iš aukščiausių vietų, iš kurių galima pasižvalgyti į žemiau esantį miestą.

Įdomu tai, kad jo stogas užbaigtas parapeto struktūra. Ši įprastai neaukšta dekoratyvinė sienelė šiame dangoraižyje siekia „kuklius“ 49 metrus. Tik tokio specifinio dizaino sprendimu šis dangoraižis gali didžiuotis būdamas aukščiausiu savoje šalyje.

„Shanghai Tower“

1 VIETA. „BURJ KHALIFA“, DUBAJUS – 828 METRAI. 2010 METAI

Projektas nuo pačios pradžios buvo kurtas kaip monumentas, įeisiantis į pasaulio istorija. Traukos objektas, pabrėžiantis, kodėl verta atrasti visiškai naują Dubajaus miestą.

Jau tuomet visus kitus pasaulio pastatus privertęs pasijusti mažuliukais lieka iki šiol nepranoktu. Antroje vietoje esantį pastatą lenkia beveik 200 metrų.

Tokio aukščio dangoraižis daugeliui šalių būtų labai aiškus pretendentas į aukščiausiojo titulą (Lietuvos aukščiausias dangoraižis yra Vilniuje, „Europa“, viso labo tik 148,3 metrai), bet arabų statinys tai perkelia į visai kitą lygį. Nežinia, kada atsiras, kas pajėgs nukonkuruoti šį statinį, ar juo labiau pajėgs jį išstumti iš visų rekordų lentelių.

„Burj Khalifa“

„Burj Khalifa“ neminimas prie gražiausių pastatų, tačiau dizainas išskirtinis. Į apačią smarkiai platėjantis dangoraižis buvo projektuotojams tekusios labai rimtos problemos sprendimo raktas. Statybų aikštelė tiesiogine prasme buvo smėlio dėžė. Smėlis tikrai nėra stabiliausias gruntas aukštam ir siauram dangoraižiui, kokio pasaulis dar niekada nebuvo statęs.

Paremiančios pagrindinę viršūnę atbrailos balansuoja pastatą neleidžiant jam per daug pasvirti, kas grėstų tokio aukščio statiniui visišku subyrėjimu. Jų buvimas projekte netikėtai išėjo į naudą. Statybų metu šių atbrailų buvimas buvo panaudotas kaip aikštelė krovininiams kranams pastatyti.