Charizmatiška keturių asmenų šeima su studijos „Idas“ dizainerių komanda sukūrė sau namus, kuriuose niekada nebus liūdna ir nejauku.

„Kūrybos procesas prasidėjo dar daugiabučio statybos etape. Užsakovai nerado sau tinkamo dydžio būsto, todėl įsigijo du vieną virš kito esančius mažesnius butus ir sujungė laiptine“, – pasakoja „Idas“ vadovė Vaida Kandratavičiūtė. Dėl tokio sprendimo teko glaudžiai bendradarbiauti su statybų vykdytojais, inžinieriais, rangovais.

Charizmatiškas interjeras

Pagrindinė užduotis buvo funkcionaliai išdėstyti dviejų sujungtų butų patalpas, kad būtų išsaugota kuo daugiau erdvės. Pirmajame aukšte atsidūrė visos bendrosios patalpos: virtuvė, svetainė, valgomasis, darbo kambarys, tualetas su dušine bei sandėliukas po laiptais. Antrajame buto aukšte įrengtos asmeninės erdvės, kaip antai miegamieji, drabužinė ir vonia. Visas išdėstymas sukuria iliuziją apie nediduką šeimos namą, paslėptą miesto džiunglėse.

Paklausta, su kokiais iššūkiais teko susidurti rengiant šį projektą, autorė atsakė: „Bene didžiausias iššūkis buvo ilgas projekto terminas. Reikėjo nepasiduoti norui koreguoti dar prieš metus pradėto projekto, išlaukti, kol statybos procesas pasibaigs. Nedaryti kardinalių pakeitimų, nepamesti pirminės interjero idėjos apie žmonių charizmą atspindinčius namus.“ Pamažu išsiaiškinusios gyventojų pomėgius ir paprastai daug dėmesio nesulaukiančius įpročius, dizainerės atrado gyvybingumu stebinantį gyventojų stilių.

Užsakovų lūkesčiai, specifiniai poreikiai formavosi ir kito jaukinantis erdves, priimant dizainerių pasiūlymus ir drauge diskutuojant apie geriausius sprendimus. Kiekviena būsto zona tapo išskirtine, nes pagrindinė taisyklė buvo atmesti baimes, kategoriškumus ir stereotipus. Šis interjero kūrimo receptas leido į namus įsileisti netradicines spalvas, medžiagas, faktūras ir linijas.

Bendrojoje erdvėje telpa viskas, ko reikia džiaugsmingam šeimos gyvenimui. Iš beržo faneros pagamintos durys, šviesios parketlentės, virtuvės baldai bei dekoro detalės – tai šiuolaikiškas ir netradicinis gamtos, šilumos ir ramybės intarpas šalia miestą ir judesį simbolizuojančių betono lubų. Abu komponentai kuria dviejų, vienas šalia kito egzistuojančių pasaulių sintezę. Jiems talkina ryškus, tačiau neįkyrus grafiko Lorenzo De Grandis sienos piešinys. Žavingas ir jaunatviškas, jis atspindi laimę, džiaugsmą, linksmybes ir teigiamą požiūrį į egzistenciją. Sienos piešinyje galima įžiūrėti daug dalykų: skrendančius paukščius, tekančią saulę, galima net pajausti muzikos tėkmę... Šį jausmą dar labiau sustiprina šalia esanti muzikos klausymosi įranga bei pavaizduoti šokantys vilkai.

Charizmatiškas interjeras

Interjere nepastebime jokių nereikalingų detalių: „nematomos“ durys, subtilūs šviestuvai, lakoniškų formų baldų rankenėlės, ramios ir gan griežtos baldų linijos. Tai sudaro pagrindą interjero akcentui – ryškioms spalvoms, jungiančioms visus kambarius. Svetainėje besipuikuojantys bendrovės „Bouroullec Ligne Roset“ baldai iš Facett kolekcijos – ne tik sienos piešinio tąsa, bet ir komforto, kokybės ir akcento svarbos įrodymas. Norėdami juos išbandyti, užsakovai turėjo keliauti net į Rygą.

Ryškios, intelektualumą ir drąsą simbolizuojančios spalvos išnyksta tik vonios kambaryje. Jame siekiama išgauti maksimalų natūralumo jausmą: kad būdamas patalpoje pasijustum gamtos vaiku, jos dalimi. Naudojama fanera, marmuro akmens imitacijos plytelės, lengvų formų santechnikos įranga. Neatsiejama dalimi tampa didelė, laisvai pastatoma vonia, skirta vandens malonumams.

Paskutinis interjero potėpis – pačios užsakovės išrinkti dekoro elementai: „Paveikslai yra klientės išjausti, jie stulbinančiai dera tarpusavyje. Manau, tai gana svarbi darnių namų visumos baigiamoji detalė, nes ji atspindi šeimininkų pasaulėžiūrą“, – pabaigia pasakojimą dizainerė Vaida.