Pasakodamas, kaip kilo tokia idėja, Paulius juokauja, kad įvedus į „Google“ paieškos langelį raktinius žodžius „smėlio dėžė“ pavyksta rasti tik paprastą kvadratą, sukaltą iš kelių lentučių. O ir kaina gali nustebinti – internetinėse parduotuvėse pavyksta aptikti variantų, kurių kainos svyruoja nuo 50 iki kelių šimtų eurų.

„Mes esame gydytojai, auginame du sūnus, todėl staliaus darbai labai nutolę nuo profesijos. Visą laiką traukė medis ir natūralumas, o ne plastmasiniai daiktai. Išsikėlus gyventi į nuosavus namus, po truputį ėmiau čiupinėti medį – nuo paprastų žaislų sūnums iki gėlių vazonų žmonai, lentynų garažui“, – pasakoja pašnekovas.

Kaip jis teigia, dirbant ortopedu traumatologu kasdien rankose tenka laikyti įrankius, kurie labai panašūs į tuos, su kuriais dirba stalius.

„Ūgtelėjus mažajam atsirado poreikis smėlio dėžei, o ir vyresnysis brolis mielai žaidžia kartu. Šias atostogas su šeima suplanavome taip – kelionė aplink mūsų namus“, – sako Paulius.

Kadangi standartinės kvadrato formos dėžės nesinorėjo, visa šeima ėmėsi darbų. Pašnekovas sako, jog padaryti smėlio dėžę-laivą truko apie savaitę, neskubant ir mėgaujantis praleidžiamu laiku su šeima.

Smėlio dėžė-laivas

Svarbiausia – saugumas

Paulius tvirtina, jog meistraujant didžiausias dėmesys buvo skirtas saugumui. Realaus plano, konkretaus brėžinio nebuvo, visas darbas atliktas remiantis „Google“ rasta nuotrauka, brėžinius ir paskaičiavimus Paulius padarė pats. Smėlio dėžės planas užtruko maždaug dieną.

„Turėjau namuose atlikusios medienos nuo statybų, dar likusių lentų nuo išardytos terasos, tad pirkti reikėjo tik nedidelį kiekį. Didžiausią laiko dalį užėmė medienos paruošimas, ją reikėjo išpjauti, nuobliuoti ir impregnuoti. Tai – daugiausiai laiko atimanti ir nuobodžiausia dalis. Paskui pati laivo gamyba – tai tas procesas, kuris teikia malonumą“, – tikina lietuvis.

Anot jo, nereikia būti profesonaliu staliumi, kad pagaminti kažką gražaus savo vaikams. Užtenka truputį pasidomėti, pasiskaityti, turėti kelis elementariausius įrankius ir gerą palaikymą šalia, o toliau viskas klojasi savaime.

„Mano rastos smėlio dėžės kaina ne Lietuvoje, dar ir truputėlį mažesnės, iš plonesnių lentučių pagamintos, buvo apie 2000 eurų. Tai pakankamai dideli pinigai Lietuvos rinkai.
Mano naudota mediena buvo pušis ir maumedis, tad paskaičiavus, jei perkant jau paruoštą medieną, vien jos kaina gali siekti 500-700 eurų. Priklausomai nuo medienos paruošimo ir pasirinkimo. Aišku, atliekant visus darbus pačiam, medienos savikaina gali nesiekti ir 100 eurų“, – patirtimi dalijasi Paulius.

Metalinės konstrukcijos, impregnantai, dažai ir kitos smulkmenos smėlio dėžės gamybai kainavo apie 250 eurų. Paskaičiavus, savikaina išeina ne tokia ir didelė, o labai intensyviai dirbant, pagaminti tokią smėlio dėžę-laivą užtektų ir dviejų dienų.

Pasak pašnekovo, pats gamybos procesas taip pat nėra toks sudėtingas, koks iš pradžių gali pasirodyti. Pirmiausia padaromas karkasas, o tada ant jo lipdoma visa apdaila. Labai svarbu paskaičiuoti medienos storį ir konstrukcijos tvirtumą – čia taupyti nepatartina.

Smėlio dėžė-laivas

„Mūsų laivo ilgis gavosi 4 m, plotis 2 m, aukščiausia vieta siekia beveik 3 m. Karkasui naudojau pušį, kurios storis 10x10 cm. Tikslinga parinkti tinkamą smėlį pačiai smėlio dėžei, kuris turi atitinkamus kriterijus, ne vien tik rūpumas, kad pavyktų lipdyti figūrėles, bet pats smėlis turi būti saugus. Juk žaidžiant smėlio dėžėje, dalis smėlio patenka į burną, todėl nederėtų pasirinkti smėlio iš patvorio – šiam dalykui taupyti nevalia“, – rekomenduoja Paulius.

Svarbi ne tik kaina

Vis dėlto, jis taip pat sako, jog pirkti sufasuotą smėlį po 15 kg. iš prekybos tinklų, kuriuose maišelis kainuoja apie 6 eurų, yra pakankamai brangu. Ypač turint omeny, kad šiai smėlio dėžei reikėjo virš 500 kg. smėlio.

Anot pašnekovo, paieškojus internete galima rasti smėlio karjerą, kuris pardavineja smėlį paruoštą vaikų smėlio dėžėms, tinkamos frakcijos, išvalytą, išplautą, nukirmintą (be kenkėjų). Jo kaina čia nedidelė ir nekainuoja net dvidešimties eurų už 500 kg., tačiau prisikasti ir atsivežti reikia pačiam.

„Neskaičiuojant sugaišto laiko, smėlio dėžės savikaina nesiekia net ir 300 eurų, tačiau tai pramoga ir tėvams gaminant, ir vaikams žaidžiant. Tokių akimirkų pinigais įvertinti neįmanoma. Mano paskaičiavimais, su tinkama priežiūra, tinkamu medienos paruošimu ši smėlio dėžė turėtų sulaukti ir anūkų“, – aiškina lietuvis.

Skaičiuojant iš materialinės pusės – pigiau nusipirkti kvadratinę smėlio dėžę ir užsidėti sau pliusą, jog ji yra, tačiau pasak Pauliaus, netingint šiek tiek padirbėti ir šiek tiek daugiau investuoti, galima ne tik padaryti smėlio dėžę-laivą vaikams, bet ir turėti puikias atostogas kartu su šeima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)