Bendrovės Komunikacijos ir interjero skyriaus vadovė Eimantė Nemanė skaičiuoja, jog bute gyvenančio lietuvio virtuvė vidutiniškai užima apie 6 kv. m. Tokiame plote turi tilpti stalas, kėdės ir virtuvės baldų komplektas su visa buitine technika. Interjero dizainerė teigia, jog būtent dėl to, kad praktiškiausia namų erdvė dažniausiai yra ir viena mažiausių, svarbiausias šios zonos įrengimo principas turėtų būti patogumas.

„Geriau kavą gerti iš patogaus puodelio, negu tik gražaus. Lygiai taip pat yra ir su mūsų virtuvėmis. Aš visada sakau, jog nepatogumas erzins gerokai labiau, todėl geriausia strategija – ieškoti dizaino ir funkcionalumo dermės, o ne visą dėmesį skirti grožiui“, – pabrėžia E. Nemanė.

Viskas „po ranka“

Virtuvė įrengiama ne vieneriems metams, todėl interjero dizainerė pataria skirti laiko ir gerai apgalvoti, kur ir kaip viskas tilps. Geriausia atsistojus būsimos virtuvės erdvėje ją „sužaisti“.

Virtuvės interjeras

„Dažniausiai namus remontuojantiems ar įrenginėjantiems pirkėjams patariame – atsistokite virtuvės erdvėje ir pabandykite įsivaizduoti, kur grįžę pasidėsite produktus, kur bus šaldytuvas, kaip nuo jo patogiai pasieksite zoną, kurioje bus ruošiamas maistas, ką reikėtų padaryti, kad nuo jos nenutoltų plautuvė. Patikrinkite, į kurią pusę būtų patogiausia atidaryti spintelių, šaldytuvo dureles. Pabandžius įvertinti šiuos dalykus realioje erdvėje bus žymiai paprasčiau priimti sprendimus“, – teigia interjero dizainerė E. Nemanė.

Virtuvės baldus specialistė pataria statyti vadovaujantis ergonominio trikampio taisykle.

„Pirmasis „kampas“ turi atsirasti tik įėjus į virtuvę. Šioje vietoje turėtų būti patogu pasidėti pasineštus pirkinius ir lengvai pasiekti šaldytuvą – pasitikrinkite, ar turėsite erdvės sudėti daiktams? Antrasis taškas – plautuvė ir darbastalis, kur vyksta pirmoji maisto gaminimo dalis, jo ruošimas. Iš čia patogiai turėtumėte pasiekti šaldytuvą, kur sudėti produktai, bei trečią zoną – kaitlentę ar viryklę“, – pasakoja pašnekovė.

Nors „sala“ virtuvėje, kaip rodo tyrimas, yra dažno lietuvio svajonė, interjero dizainerė perspėja, kad aplink ją iš visų pusių turi būti bent metras erdvės. Jeigu tokio ploto virtuvėje nėra, patariama rinktis „salos“ alternatyvas – pristatomus staliukus ar darbo paviršius ant ratukų. Jie praplečia darbo erdvę virtuvėje, o prireikus mobilų staliuką ar salą galima nustumti į šoną ar išvežti į balkoną.

Virtuvės interjeras

Sienos – irgi daiktams pasidėti

E. Nemanė teigia, jog tinkamai suprojektavus virtuvę ir kūrybingai išnaudojant erdvę, virtuvės naudingą plotą galima padidinti trečdaliu.

„Virtuvėje yra bent dvi erdvės, kurių lietuviai nepanaudoja. Pirmoji iš jų – tarpas tarp spintelės ir lubų. Užsakant virtuvės baldus, patariu rinktis spinteles iki pat lubų – taip atsiras kelios papildomos lentynos sudėti rečiau naudojamus daiktus. Čia itin patogios bus spintelės su į viršų pakeliamomis durelėmis, tik patikrinkite, ar patogiai pasieksite jas nuleisti. Kita neišnaudojama erdvė – tarp stalviršio bei pakabinamų spintelių. Įsigijus įvairių skersinių, magnetinį peilių laikiklį, kabliukų ir pakabinamų indelių, čia galėsite sutalpinti bent vieno stalčiaus turinį – prieskonius, samčius ar stalo įrankius“, – teigia E. Nemanė.

Virtuvės interjeras

Pasak jos, patogumo suteikia ne tik gerai suprojektuoti baldai, tačiau ir tai, kaip jais naudojamasi.

„Yra keli principai, kurie padės esamas spinteles išnaudoti efektyviausiai. Pirmiausia, talpiausi ir patogiausi yra stalčiai – juose itin patogiai pasieksite net giliausiai padėtus daiktus. Jeigu nenorite leisti pinigų stalčių mechanizmams, galite tiesiog įsigyti vielinius stalčiukus su ratukais, pritaikytus spintelėms. Taip pat padės, jeigu visus birius produktus laikysite permatomuose indeliuose – juos sužymėjus, sustačius vieną ant kito, nebereikės kiekvieną kartą iškraustyti viso atsargų turinio, kad atrastumėte užkritusį druskos maišėlį“, – sako specialistė.

Interjero dizainerė pataria nepamiršti ir kitų namuose esančių patalpų, kurias galima išnaudoti rečiau naudojamų daiktų laikymui. Tai sandėliukai ir balkonai, kuriuose galima pastatyti lentynas ir laikyti žiemos atsargas, kepimo formas bei kitus daiktus, neperkraunant virtuvės spintelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)