Sezoniškumas lėmė išaugusį plėtotojų aktyvumą

Po ramios metų pradžios, II-ąjį šių metų ketvirtį, NT plėtotojai parodė kur kas didesnį aktyvumą. Rinkai buvo pasiūlyta virš 1000 naujų butų dešimtyje naujų ir tęsiamų projektų, t. y. 200 butų daugiau nei buvo parduota. Tai lėmė, kad neparduoto pirminio būsto likutis Vilniuje išaugo 5 proc. ir šiuo metu vėl siekia beveik 4200 laisvų butų.

“Įprasta, kad didžiausias NT plėtotojų aktyvumas yra fiksuojamas antrąjį ir ketvirtąjį metų ketvirčius: pavasarį, kai pradedamos naujos statybos ir metų pabaigoje, kai pirkėjų aktyvumas yra sąlyginai didesnis”, – pranešime spaudai teigia „Eika“ plėtros projektų vadovas Tomas Žiaugra.

Per paskutinius tris mėnesius didžiausias aktyvumas buvo užfiksuotas prabangiame segmente, kur laisvų butų kiekis šoktelėjo beveik dvigubai – nuo 460 iki 840 butų. Tokį pasiūlos augimą lėmė 5 nauji projektai centrinėje miesto dalyje ir Senamiestyje. Tuo tarpu vidutinėje klasėje būsto pasiūla atitinkamai išaugo 3 proc., o ekonominėje klasėje - sumažėjo 12 proc.

Besikeičianti pasiūlos struktūra lėmė, kad bendra vidutinė rinkoje esančių laisvų butų kaina per ketvirtį pakilo net 5 proc. ir šiuo metu siekia 1920 eur/kv.m.

“Laisvų butų kainos didėjimas yra šiek tiek apgaulingas, kadangi beveik visi per II-ąjį ketvirtį rinkai pasiūlyti projektai startavo vidutiniame ir prabangiame segmentuose – tai ir lėmė rinkoje esančių laisvų butų kainos šuolį” – teigia T. Žiaugra.

Atskiruose segmentuose vidutinė kvadratinio metro kaina svyravo skirtingai: ekonominiame – išaugo 1 proc., vidutiniame – sumažėjo 3 proc., prabangiame – sumažėjo 6 proc.

Pirkėjų aktyvumas išlieka stabilus

Per 2018 m. II ketvirtį pirminėje Vilniaus būsto rinkoje buvo parduoti 875 butai, lygiai tiek pat, kiek tuo pačiu laikotarpiu pernai arba 4 proc. daugiau nei per pirmąjį 2018 m. ketvirtį.

“Pastaruoju metu Vilniaus pirminėje rinkoje stebime stabiliausią situaciją nuo krizės laikų – paskutinių penkių ketvirčių pardavimai svyruoja tik 2-3 proc. ribose. Kitą ketvirtį pamatysime, kokią įtaką pardavimams padarys netradiciškai karšta vasara” – pabrėžia T. Žiaugra.

Per II-ąjį šių metų ketvirtį daugiausiai arba apie 47 proc. visų pardavimų sudarė ekonominės klasės būstas, šiek tiek mažiau arba 42 proc. – vidutinės ir vos 11 proc. pardavimų teko prabangiam būsto segmentui.

Daugiausia būsto nupirkta Pilaitėje (158 butai), Naujamiestyje (124 butai) ir Šnipiškėse (107 butai). Didžiausia naujų butų pasiūla šiuo metu yra Naujamiestyje (619 butų), Pilaitėje (599 butai) ir Šnipiškėse (497 butai).

Apibendrinant, panašu, kad pirminio būsto Vilniuje paklausa rado savo stabilų tempą, todėl viskas priklausys nuo to, ar nekilnojamojo turto plėtotojai atidžiai stebi rinką, joje vykstančius procesus ir atitinkamai reaguoja, išlaikydami tvarų pasiūlos ir paklausos santykį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)