Žaluma balkone turi būti parinkta, atsižvelgus į tiesioginės saulės kiekį

Vasarą norisi kuo plačiau atverti langus ir kuo daugiau laiko praleisti gryname ore. Tačiau, jei kartais iš namų nesinori kelti kojos, o savo kiemo neturima, poilsiui puikiai tinka ir balkonas. Tik reikia jį pritaikyti ir paversti malonia atsipalaidavimo oaze, o ne sandėliuku. Dizainerės balkono įrengimą pataria pirmiausia pradėti nuo augalų. Sukurti balkone sodą, nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Svarbiausia atkreipti kiek tiesioginės saulės spindulių patenka į balkoną, nes nuo to priklauso, kuriuos augalus tikslinga sodinti.

Balkono interjeras

Neatsižvelgus į tai, gali tekti nusivilti sodininkyste balkone. Pasak interjero dizaino ir architektūros specialistų, kai kurie vienmečiai žydintys augalai labiau mėgsta saulę, kiti saulėkaitoje nugeibsta ir nebūna gajūs.

„Šiais laikais, žmonės nori turėti sodelį savo namuose, todėl balkonas yra tam tinkama vieta. Pastebima, kad balkone vis dažniau auginamos salotos, braškės, pomidoriukai, paprikos, prieskoninės žolelės. Balkonuose vaizdingai atrodo ilgamečiai augalai, tokie kaip smilgos, dekoratyvinės pušaitės, vijokliai. Tačiau, jeigu balkonas atviras, jiems peržiemoti tampa nemenku iššūkiu, todėl įsigijant augaus rekomenduojama pasikonsultuoti, ar konkrečių augalų šaknims žiemą negresia nušalti. Gėlininkai ne tik patars kaip prižiūrėti augalus, bet ir parinks tinkamiausius variantus“, – sako V. Kandratavičiūtė.

K. Balaišytė priduria, kad žaluma balkone ne tik sukuria jaukią aplinką mėgautis kavos puodeliu šioje erdvėje, gyvesnis tampa ir vaizdas pro namų langą, jaučiamės arčiau gamtos.

Balkono interjeras

Apšvietimas neturi paversti balkono „akvariumu“

Balkono apšvietimas taip pat padidina jaukumą ne tik balkone, bet ir namuose. Jeigu balkonas nedidelis, specialaus apšvietimo įrenginėti nebūtina – jaukumo ir žaismingumo suteiks žibintai, degančios žvakės, lauko girliandos. Svarbiausia, nepersistengti su apšvietimu, kad balkonas netaptų skaisčiai šviečiančiu ir kaimynams puikiai matomu „akvariumu“. Norint poilsiu balkone mėgautis ir žvarbesniais rytais ar vakarais, verta apsvarstyti, ar nevertėtų įsigyti šviestuvų su šildymo funkcija. Elegantiško dizaino šviestuvai – šildytuvai gali būti naudojami net žiemą.
Tiesa, jeigu kalbama apie individualaus namo terasos ar balkono apšvietimą, jis turėtų būti glaudžiai susijęs su bendros namo architektūros apšvietimu.

Balkono interjeras

Kilimas balkone? Kodėl gi ne!

Interjero ambasadorės pataria balkonų, ypač mažų, neapkrauti daiktais. Geriau šią erdvę išnaudoti pastatant nedidelius krėslus, staliuką ir suteikti jai žalumos. Balkone tinka lauko sąlygoms atsparūs pinti ar lengvų metalo konstrukcijų baldai. Baldai iš vytelių, ratano arba medžio puikiai derės augalų oazėje. Norint dar labiau pagyvinti balkono interjerą, siūloma nebijoti eksperimentuoti interjero detalėmis. Pledas, natūralaus lino staltiesės ir įvairaus rašto pagalvėlės, taps ne tik išskirtinėmis detalėmis, bet ir suteiks patogumo.

Balkono interjeras

„Grindis siūlome dengti plytelėmis, dekoratyvinėmis lentomis ar dailylentėmis. Patvariausias sprendimas būtų grindys iš plastiko ir medžio kompozito. Jos yra tvirtos, tarnauja ilgai, nebijo nei sniego, nei lietaus, nekeičia spalvos. Kilimai mūsų šalyje gana neįprasta detalė lauke. Visgi, įvertinus individualią situaciją, verta šį pirkinį apsvarstyti – specialaus, lauko sąlygoms tinkančio, kilimo pasrinkimas suteiktų patogumo, jaukumo ir grožio“, – tikina V. Kandratavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)