Lietuvos policija ragina tokiu atveju jokiomis aplinkybėmis patiems neiti į namus, bet sulaukti policijos, o prireikus – palaukti pareigūnų ekipažo pas kaimynus. Kita vertus, policija atkreipia dėmesį į tai, kad kiekvieno prioritetas turėtų būti maksimalios pastangos išvengti tokių situacijų ir deramai apsisaugoti iki įvykstant galimiems nusikaltimams. Tuo metu bendrovės „Bitė Lietuva“ ekspertų teigimu, šiuolaikinių technologijų dėka, šiandien savo namų saugumą galima užtikrinti tiesiog išmaniuoju telefonu, rašoma pranešime spaudai.

„Pirmas dalykas, kurį reikėtų padaryti aptikus įsilaužimo į savo namus pėdsakus – skambinti policijai. Jeigu su savimi telefono neturite, tuomet kreipkitės į kaimynus, informuokite apie situaciją ir kreipkitės į policiją būdami pas juos. Kol pareigūnai neatvyks, į savo būstą neikite, nes jame dar gali veikti ar slėptis nusikaltėliai. Net jeigu iš namų nesklinda jokie garsai, vidun eiti nepatartina, kad nepanaikintumėte nusikaltėlių paliktų pėdsakų ir nepaliktumėte bereikalingų pėdsakų po savęs“, – įspėja Lietuvos Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

Anot R. Matonio, nors policijos darbuotojai nuolat rūpinasi, kad gyventi šalyje būtų kuo saugiau, kiekvienas tiek miesto, tiek kaimo gyventojas turėtų taip pat rūpintis savo užgyventu turtu.

Geriausia iniciatyva – prevencija

„Kruopščiai analizuodami kiekvieną apiplėšimo, vagystės, sukčiavimo atvejį, ieškome naujų techninių ir organizacinių priemonių, kaip geriau apsaugoti žmones, jų turtą, kaip gerinti viešųjų paslaugų visuomenei kokybę. Tačiau tiek mūsų, tiek kitų šalių patirtis moko, kad žmonių saugumui užtikrinti labai svarbus ir pačių gyventojų nusikaltimų prevencijos priemonių skatinimas, jų švietimas ir savišvieta. Būtina žinoti būsto saugumą didinančias priemones, pagrindinius saugios kaimynystės principus, tai, kaip derėtų elgtis patekus į vieną ar kitą situaciją“, – teigia Policijos departamento atstovas.

Kaip rodo Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas, kuriuo metu buvo apklausti plėšimus vykdę nusikaltėliai, net 86 proc. plėšikų kaip įmanydami stengiasi išvengti susidūrimo su žmonėmis, į kurių turtą kėsinasi. Pasak tyrimo, net 75 proc. apklaustųjų atsisako suplanuotos vagystės, jei gyvenamosiose patalpose išgirsta garsus ar pastebi namo grįžtančius šeimininkus.

Kas bendro tarp išmanaus telefono ir namų apsaugos?

Kaip teigia „Bitės Profas“ Egidijus Adomkaitis, išvengti momento, kai pamatai praviras savo namų duris ar išmuštą langą, šiandien gali padėti išmanioji saugumo paslauga.

„Nors bendra tendencija rodo, kad būstus turintys žmonės rūpinasi signalizacijomis ar kitomis apsaugos priemonėmis, didžioji jų dalis apie pavojų, nebūdami namuose, nesužinos. Galvodami apie tai, pristatėme išmaniąją saugumo paslaugą, kuri būsto savininkui visą saugumo sistemą leidžią matyti ir kontroliuoti išmaniuoju telefonu, o jei kas nors pasikėsina į namus ar įvyksta vandens nuotėkis, iškyla gaisro pavojus, sistema automatiškai informuoja apie tai saugumo tarnybą. Taigi, net būdamas toli nuo namų, žmogus gali telefone stebėti, kaip veikia namuose sumontuoti detektoriai. Manome, kad šio sprendimo dėka didžiosios dalies su namų saugumu susijusių nelaimių pavyks išvengti ar bent sumažinti jų padaromą žalą“, – sako E. Adomkaitis.

12 situacijų, kai namų saugumas priklauso ir nuo mūsų pačių

Žinoma, net ir turint pačią išmaniausią apsaugą bei policijos užnugarį, reikia nepamiršti elementarių, tačiau veiksmingų apsisaugojimo būdų, kurie priklauso nuo mūsų pačių:

1. Neįsileiskite nepažįstamų žmonių į butą. Nepasitikėkite vien asmens prisistatymu, specialaus pažymėjimo rodymu, neatidarykite durų įvairiems „specialistams“. Klauskite apie atvykimo tikslą.

2. Pasidomėkite, kokios yra durų apsaugos naujovės (įvairios spynos ir pan.), kad maksimaliai apsaugotumėte savo namus. Tinkamai sutvirtinkite buto duris, įdėkite patikimas spynas, įtaisykite akutę, durų sklendę.

3. Užrakinkite duris visais užraktais, netgi keletui minučių, kai išnešate šiukšles, ar išeinate į parduotuvę. Nepalikite raktų laiškų dėžutėse, po kilimėliu ar kitose „slaptose“ vietose.

4. Kuriame aukšte begyventumėte, išvažiuodami iš namų sandariai uždarykite langus, balkono duris.

5. Pametę raktus, būtinai pakeiskite spyną.

6. Labai naudingas telefoninis užraktas laiptinėms. Jeigu tokio jūsų name nėra, pasitarkite su kaimynais ir įsirenkite. Tokiu būdu galėsite neįsileisti nepažįstamųjų.

7. Susitarkite su patikimais kaimynais, kad kai jūsų nėra pasaugotų namus, išimtų spaudą iš pašto dėžutės. Už tai būkite pasiruošę pasaugoti jų namus, kai jie bus išėję ar išvykę.

8. Įsirenkite bute ar gyvenamajame name apsauginę signalizaciją arba išmaniąją apsaugos sistemą, tokiu būdu jūsų namai bus saugomi 24 valandas per parą.

9. Jei gyvenate žemutiniuose aukštuose, įsistiklinkite balkonus. Gerai apšvieskite kiemą ir automobilių stovėjimo aikštelę.

10. Apsidrauskite namų turtą draudimo bendrovėje. Saugodami savo turtą, kreipkitės į artimiausią policijos komisariatą ar policijos nuovadą dėl daiktų žymėjimo, kas palengvintų nustatyti rasto daikto priklausomybę ir grąžinti jį teisėtam savininkui.

11. Jei sugrįžę namo pastebėjote, kad bute jau lankėsi vagys (atvertos durys, išdaužtas langas ir t.t.), neikite į butą, nes nusikaltėliai dar gali būti neišėję arba slėptis bute. Nieko nelieskite rankomis, nepalikite bereikalingų savo pėdsakų ir nepanaikinkite nusikaltėlių. Užeikite pas kaimynus ir iškvieskite policiją.

12. Jeigu jus apvogė ar apgavo nedelsiant kreipkitės į policiją. Skubiai pranešus ir tiksliai apibudinus įtariamus asmenis bei jų automobilius, bus galima greičiau sulaikyti nusikaltėlius ir apsaugoti nuo nelaimių kitus žmones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)