Kaip aiškina natūralaus medžio grindų pardavėjų „Eco floor“ atstovas, natūralaus medžio grindys nuo daugeliui įprastų laminuotų grindų skiriasi tuo, kad jose nėra jokių kenksmingų medžiagų, galinčių paveikti sveikatą.

„Jeigu laminatas kainuoja 5-6 eurus už kvadratinį metrą, tai natūralios medienos grindys gali kainuoti nuo 40 iki 100 eurų. Priklauso nuo to, iš kokio medžio jos yra pagamintos“, – aiškina konsultantas.

Kaip pasakoja pašnekovas, kartais ateina žmonės ir prašo, jog būtų pasiūlytas koks nors išskirtinis variantas, nepaisant to, kokia kaina bebūtų: „Tobulumui ribų nėra, riboja tik technologinės galimybės. Žaliava galėtų būti neapdorotas ąžuolas, kurį vėliau šlifuojam, trinam, sendinam, daužom, kol išgaunam norimą rezultatą.“

Anot jo, kartais tenka specialiai sendinti ar kaip kitaip apdoroti medieną, nes žmonės nori, kad grindys pritaptų prie viso namų dizaino. Jeigu interjeras atrodo tyčia senesnis, tai ir grindys privalo atrodyti kaip iš praėjusio amžiaus. „Yra žmonės, kurie pastato pilį labia gražią, o nėra senų grindų – iš kur jas gaut? Viskas išpirkta, privatizuota. Paklausia tada mūsų, ar galim padaryt 200 metų senumo grindis. Mes paimam ir padarom“, – šyspsosi pašnekovas.

Grindys

Jis taip pat sako, kad mitas, jog pasirinkus medines grindis, negalima rinktis grindinio šildymo: „Čia yra laminato pardavėjų blefas. Visi, kas perka natūralaus medžio grindis, dedasi ir grindinį šildymą.“

Pasak pašnekovo, lietuviams dar sunku suprasti, kodėl medinės grindys yra geresnės negu laminuotos. Visi įpratę naudoti plastiko produktus, todėl reikia priprasti prie minties apie natūralumą.

Populiarėja bambuko grindys

Lietuvių įmonės „Bambuko grindys“ konsultantė papasakojo, kad dar viena nauja tendencija Lietuvoje – bambuko grindys: „Presuotos bambuko grindys yra žymiai kietesnės, netgi kietesnės negu ąžuolo. Jos yra antialerginės ir antistatinės, daug gerųjų savybių turi, ypač aktualu tiems, kurie mažų vaikų turi arba alergiški yra.“

Anot pašnekovės bambuko grindų niekas negamina Europoje, jos gaminamos ten, kur ir auga bambukas – tai yra ne medis, o žolė, kurią reikia mokėti ekologiškai apdoroti ir tinkamai paruošti grindlentes, kad jos būtų tinkamos naudoti grindų dangai.

„Įmonė pakankamai jauna – tik penktus metus užsiimam šia veikla. Tačiau turim labai nemažai klientų, kurie nori ekologiškų, natūralių grindų, nepasitiki medžio, pavyzdžiui, ąžuolo kietumu – jeigu koks nors daiktas nukrito ar dama su kulniukais praėjo, o bambuko grindims jūs nieko nepadarysit“, – aiškina konsultantė.

Grindys

Jos teigimu, bambuko grindys yra ilgaamžės – jas galima šlifuoti ir nuolat atnaujinti paviršių. Yra keturiolikos milimetrų masyvas ir kietmedžio grindys, kurias po 10-15 metų, pastebėjus nusidėvėjimą, galima nesunkiai atnaujinti nuo grindų seną laką ir padengiant nauju. Kadangi kiekvieną kartą atnaujinant grindis, dirbama tik su paviršiumi, grindų pagrindas išlieka nepaliestas.

Bambuko grindų kaina svyruoja nuo 38 iki 48 eurų už kvadratinį metrą. Anot konsultantės, lyginti bambuko su laminuotomis grindimis net neverta.

„Mes lyginame tik su pirmarūšiu ąžuolu, nes kai kurios savybės panašios, o kai kuriomis bambukinės grindys netgi pranašesnės, nes turi ir akmens masės plytelių savybes, gerą šilumos pralaidumą, ko natūralus medis neturi, jeigu imti patį medžio masyvą. Su dvisluoksnėm arba trisluoksnėm parketlentėm mes nesilyginam, nes mes renkamės ekologiją, o gaminant minėtas parketlentes naudojama daugiau klijų negu gaminant bambuko masyvo grindlentes“, – tvirtina pašnekovė.

Ji teigia, kad besidominčių šiomis grindimis yra labai daug, tačiau kai kuriems tai yra dar šiokia tokia naujiena: „Kiekvienais metais atrandam naujų klientų, buvę klientai ateina ir džiaugiasi geru pasirinkimu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)