Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininkas Jūris Targonskas sako, jog kuo anksčiau apie gaisrą pranešama, tuo greičiau galima užgesinti ugnį, jai dar neišplitus. Dūmų detektorius pirmiausia sukelia garsinį signalą, kurį išgirdę gyventojai gali nedelsdami kviesti gaisrininkus.

J. Targonskas taip pat primena, kad dūmų signalizatoriai turi būti įrengti visuose gyvenamuosiuose būstuose. Jų nereikia įrengti tik tada, jei gyvenamosiose patalpose jau yra įrengta stacionari gaisro aptikimo ir signalizavimo sistema.

„Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba vykdo akciją „Gyvenkime saugiai“, kurios metu lanko gyventojus, kuriems pateikia informaciją apie signalizatorių naudą. Iš tiesų, gyventojams turėtų būti svarbus jų ir artimųjų saugumas. Tiesa, administracinių nusižengimų kodekse yra numatyta bauda, pirmą kartą – 5 eurai, tačiau, kol vykdoma akcija, gyventojai bus konsultuojami, jiems bus padedama teisingai įsirengti dūmų signalizatorius, tad akcijos metu baudos nebus taikomos“, – sako J. Targonskas.

Prekybos vietose, kuriose prekiaujama dūmų detektoriais, galima nesunkiai pasimesti, kokį pirkti – kainos svyruoja nuo 5 iki 50 ar net daugiau eurų. Specialistas tvirtina, jog iš esmės nesvarbu, kokį pasirinksite, svarbiausia, jog jis atliktų savo funkciją.

„Signalizatorius turi būti sertifikuotas pagal Europos standartą EN 14604:2005/AC:2008 ir paženklintas CE ženklu. Tai užtikrins, kad įsigijote kokybišką prietaisą. Signalizatoriai gali būti su keičiamais maitinimo elementais, arba su integruota baterija, kurios nereikia keisti visą prietaiso tarnavimo laikotarpį (pvz., 10 metų). Signalizatoriai su keičiamais maitinimo elementais yra pigesni, tačiau reikalauja daugiau priežiūros (kas metus būtina keisti maitinimo elementus)“, – teigia J. Targonskas.

Privalomus dūmų detektorius reikia įrengti kiekvienoje patalpoje, kurioje žmonės miega ir koridoriuose arba bendrosiose erdvėse prieš miegamuosius. Nerekomenduojama autonominių dūmų signalizatorių įrengti virtuvėje, ar tose vietose, kur gali išsiskirti garai.

„Dūmų signalizatorius neperduoda signalo gelbėjimo tarnybai. O kilus gaisrui, gyventojas turi skambinti skubios pagalbos telefonu 112. Dūmų signalizatorius yra skirtas, kad atkreiptų žmogaus dėmesį į susidariusią situaciją. Beje, jis geba pažadinti ir miegantį, kad žmogus laiku galėtų evakuotis iš degančio būsto“, – aiškina J. Targonskas.

Visai neseniai Valstybinei priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai gyventojai pranešė, kad pas juos lankėsi asmenys, prisistatantys VPGT darbuotojais ir siūlantys už pinigus sumontuoti dūmų signalizatorius. Todėl žmonėms primygtinai siūloma nepasitikėti bet kokio plauko asmenimis, nes gyventojus lankantys valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai vilki tarnybinę uniformą ir signalizatorių neparduoda.

„Jie tik konsultuoja įvairiais priešgaisrinės saugos klausimais, teikia praktinius patarimus saugios aplinkos ir saugaus būsto klausimais, paaiškina, kaip ir kur įsirengti autonominius dūmų signalizatorius“, – tarnybos pareigas vardija ekspertas.

Dūmų detektorius

Pardavimų skaičius didžiausias per visą laikotarpį

Internetinė parduotuvė Pigu.lt tvirtina, kad nuo metų pradžios dūmų detektorius įsigijo 4000 gyventojų, o tai yra net 25 kartus daugiau nei praėjusiais metais.

„Gyventojai itin rūpinasi savo saugumu ir intensyviai perka dūmų detektorius. Per šiuos metus detektorių nupirkta 25 kartus daugiau nei per visus 2017 metus. Matome, kad kiekvieną mėnesį skaičius dvigubėja, tad balandžio mėnesį, tikėtina, jų bus nupirkta daugiausiai“, – sako Indrė Beganskaitė, Pigu.lt komunikacijos vadovė.

Anot jos, stipraus dūmų detektorių kainų pokyčio nėra, netgi atvirkščiai – dalis atpigo. Patys pigiausi detektoriai buvo išpirkti itin greitai – maždaug per mėnesį nuo vasario iki kovo vidurio. Šiuo metu dalis brangesnių modelių atpinga.

„Didžioji dalis populiariausių modelių jau yra išparduoti. Pats populiariausias buvo optinis dūmų detektorius „Xpert“, kurio kaina siekė 5 eurus. Taip pat labai populiarus yra „Sentek“ dūmų detektorius, kurio kaina siekia 7,70 eurų. Iš kiek brangesnių modelių populiariausi yra mini dūmų detektoriai, kurių kaina siekia apie 17 eurų. Jie yra nedideli, įvairių atspalvių, tokių kaip rožinė, melsva, smėlio ir netgi auksinė. Pagrindinis jų privalumas – nereikia keisti elemento. Įmontuota ličio baterija veikia 10 metų“, – sako I. Beganskaitė.

Pasak jos, dūmų detektorių kaina priklauso nuo dūmų detektoriaus funkcijų. Paprasčiausi butams, namams, biurams, sandėliams tinkantys dūmų detektoriai skleidžia garsinį ir LED šviesos signalą pavojaus atveju, užfiksavus dūmus. Dažniausiai pigesni autonominiai dūmų detektoriai naudoja elementų energiją.

„Taip pat galimas kombinuotas energijos šaltinis: dūmų jutiklį jungiant prie elektros tinklo ir naudojant elementus, kurie gelbsti dingus elektrai. Tokie dūmų jutikliai montuojami statomuose būstuose ar atliekant remontą, renovaciją, kai galima numatyti elektros išvedimo vietą detektoriui. Brangesni dūmų detektoriai turi ličio baterijas, kurios gali tarnauti iki 10 metų. Jie atlieka daugiau funkcijų: leidžia rankiniu būdu reguliuoti prietaiso jautrumą, testuoti ir nutildyti prietaisą, jeigu signalizacija įsijungia per klaidą, pavyzdžiui, dėl intensyvaus maisto ruošimo. Tokie detektoriai taip pat turi mechanizmą, apsaugantį nuo atsitiktinio prietaiso išmontavimo“, – aiškina pašnekovė.

I. Beganskaitė teigia, jog renkantis dūmų daviklį svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kokį pavojų jis gali atpažinti. Paprastesni dūmų davikliai optiniu dūmų koncentracijos detektoriumi nustato, ar ore yra dūmų, susidarančių degant įvairiems objektams. Brangesni davikliai turi ir anglies monoksido (smalkių) atpažinimo funkciją: naudojama elektrocheminė kenksmingų medžiagų aptikimo technologija, kuri leidžia fiksuoti ir mažiausią smalkių koncentraciją patalpoje.

„Kai kurie dūmų ir smalkių detektoriai turi LCD ekranus, leidžiančius matyti net mažiausius aptinkamų kenksmingų medžiagų kiekius. Spalvų LED indikatoriai gali perspėti apie skirtingo lygio pavojų: žalios spalvos indikatorius mirksi kas 30 sekundžių ir rodo, kad prietaisas veikia tinkamai, raudonos spalvos indikatorius signalizuoja apie aptiktą pavojingą anglies monoksido lygį, geltonos spalvos indikatorius perspėja apie galimą prietaiso gedimą ar senkančias baterijas“, – aiškina specialistė.

Anot jos, po privalomų dūmų signalizatorių įvedimo reikalavimo pasiūla padidėjo mažiausiai 10 kartų. Išpardavus vienus modelius, atsiranda kitokie. Gamintojai tikrai rūpinasi, kad gyventojai nepristigų šių prietaisų ir turėtų iš ko rinktis.

Galėtų kompensuoti

Vilija Tūrienė Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ bendrijos pirmininkė mano, jog šis reikalavimas yra aktualesnis kaimo gyventojams: „Sakyčiau, jog rūpestingiems, atidiems šeimininkams detektoriai nėra būtini, iki šiol gyvenome be jų. Tačiau sutikčiau, kad detektoriai yra reikalingi kaimo vietovėse, o ypač varginguose, asocialių šeimų namuose ir butuose, kur yra didesnis gaisrų pavojus.“

Anot jos, geras pasiūlymas būtų detektorius kompensuoti pensininkams ir kitoms socialiai pažeidžiamoms grupėms. Tai nebūtų dideli kaštai valstybei, bet pagreitintų jų įvedimą bei padidintų saugumą.

J. Targonskas sako, kad gyventojai, neturintys galimybių patys įsigyti ir įsirengti dūmų detektorius, gali kreiptis į savivaldybę dėl paramos teisės nustatyta tvarka.

Jurgita Gajauskienė, Vilniaus miesto socialinės paramos centro direktorė sako, jog vilniečiams, patekusiems į sunkią materialinę padėtį, gali būti skiriamos vienkartinės pašalpos. Dėl vienkartinės pašalpos skyrimo asmenys gali kreiptis į Vilniaus miesto socialinės paramos centrą. Tačiau šiuo metu dėl vienkartinės pašalpos tam, kad asmuo galėtų įsigyti dūmų signalizatorių, kreipimųsi nėra gauta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)