1 žingsnis: įsivardinkite sau svarbius kriterijus dar prieš buto paieškas

Dar prieš pradedant paieškas, vertėtų įsivardinti kriterijus, kuriuos turi atitikti naujas butas. Įvertinkite, kokio dydžio butas jums reikalingas, svarbus ne tik kambarių skaičius, bet ir bendras buto plotas. Tai sutrumpins paieškų laiką bei sutaupys nervų.

„Kartais pirkėjai pradeda dairytis buto tiksliai neįvertinę savo poreikių, vertina ir labai didelius, ir mažus butus – tai ištęsia paieškų procesą ir įneša nereikalingos sumaišties. Įvertinkite savo poreikius šiam momentui ir jų laikykitės rinkdamiesi savo butą“, – sako R. Zaloga.

Šiuo metu Vilniuje populiariausi yra 40 – 49 kv. m butai – tokių praėjusiais metais buvo nupirkta 27 proc., dar 22 proc. pirkėjų įsigijo 50 – 59 kv. m butus. Dažniausiai įsigyjami dviejų kambarių butai – 45 proc., dar 28 proc. nupirktų butų buvo trijų kambarių.

2 žingsnis: sukaupkite savų lėšų rezervą

Preliminariai įvertinkite, kokio dydžio paskolą galite gauti iš banko ir kokią įmoką reikėtų skirti šios paskolos grąžinimui kas mėnesį. Šiam tikslui bankai savo tinklalapiuose turi būsto paskolos skaičiuokles. Žinant preliminarią sumą, bus lengviau nusibrėžti, kuris projektas yra prieinamas, o kuriam reikėtų taupyti papildomai. Taip pat teiraukitės, ar plėtotojas siūlo lanksčias pradinio įnašo kaupimo sąlygas.

„Esant poreikiui, pradinį įnašą galima kaupti namo statybų metu. Pavyzdžiui, pasirašius buto rezervacinę sutartį, per ateinančius mėnesius, kol namas dar statomas, pradinį įnašą galima išskaidyti į kelias įmokas. Tai palengvina taupymą, mat nereikia visos sumos turėti iš karto, o ją sukaupti galime per kelis mėnesius“, – sako R. Zaloga.

3 žingsnis: pasirinkite patogiausią miesto vietą

Nuspręskite, kuri miesto vieta jums ir jūsų šeimai būtų patogiausia. Vertinkite ne tik atstumą, bet ir laiką, kurį sugaišite važiuodami kasdien iki savo biuro ir kitų kasdien reikalingų objektų: vaikų ugdymo įstaigų, parduotuvių, automobilių dalijimosi punktų ir kt.

„Jeigu kasdien važiuodamas į darbą automobilyje sugaišite valandą ir dar tiek pat laiko skirsite grįžimui namo, per metus tai gali virsti 3 savaitėmis, praleistomis automobilyje ir transporto spūstyse. Todėl rinkdamiesi naujus namus, atkreipkite dėmesį į kasdienės kelionės į biurą bei vaikų ugdymo įstaigas trukmę. Neabejoju, kad dauguma mūsų sutaupytą laiką norėtume iškeisti į malonesnę ir naudingesnę veiklą“, – sako ekspertas.

Be to, vertinant geriausią vietą gyventi, patariama naudotis ir interaktyviais įrankiais. Pavyzdžiui, triukšmo žemėlapiu, duomenų bazėmis, kiek už šildymą kas mėnesį sumoka vienų ar kitų plėtotojų namai.

Vilniaus miesto triukšmo žemėlapį galite rasti čia: maps.vilnius.lt

Daugiabučių namų šildymo išlaidų registras: savitarna.chc.lt/saskaitos/estates

4 žingsnis: vertinkite plėtotojo patirtį

Rekomenduojame rinktis didžiausius, rinkoje ilgiausiai veikiančius statytojus ir įvertinti, kokius projektus jie siūlo jūsų pasirinktose miesto vietose. Daugiabučių pastatų statyba ir naujų kvartalų plėtra yra sudėtingi projektai, todėl plėtotojų patirtis turėtų būti svarbus kriterijus, renkantis savo naujus namus.

Taip pat verta pasitikrinti, ar plėtotojai turi pastatų administravimo padalinį, nes pirmaisiais metais naujakuriams kyla daugybė klausimų, todėl atsakingi specialistai plėtotojo bendrovėje padeda klausimus išspręsti greičiau.

5 žingsnis: skirkite laiko paieškoms

Išsirinkti kokybišką ir poreikius atitinkantį butą galima per mėnesį, jeigu pirkėjas išsistudijuoja rinką, susirenka informaciją apie dominančius projektus internete ir susitikimuose su plėtotojais. Reikėtų turėti omenyje, kad populiariuose projektuose, pirmieji butai išperkami vos tik pradėjus statybas, todėl atradus patinkantį variantą neverta ilgam atidėti galutinio sprendimo. Taip pat turėkite omenyje, kad net ir išsirinkus norimą būstą, jo gali tekti palaukti pusę metų ar net metus, priklausomai nuo to, kokioje statybų stadijoje yra daugiabutis. Taigi visas procesas iki įkurtuvių gali užtrukti ir pusantrų metų.

„Sėkminguose ir geriausiai pirkėjų poreikius atitinkančiuose projektuose daugiau nei pusė butų yra nuperkami „iš brėžinių“. Pirkėjai, pasirinkę patikimą plėtotoją ir gerą projektą, išsirenka geriausiai jų poreikius atitinkančius variantus ir rezervuoja butus dar iki statybų pabaigos“, – sako R. Zaloga.

6 žingsnis: ko klausti pardavėjo?

Išsirinkus kelis labiausiai patinkančių butų variantus, atkreipkite dėmesį į butų planą, langų orientaciją. Dažniausiai lietuviai renkasi pietų ir vakarinę puses, tačiau miegamajam kambariui tinka ir šiaurinė pusė, o tokį butą galėsite įsigyti pigiau. Taip pat atkreipkite dėmesį į brėžiniuose siūlomas buto vidinių pertvarų pozicijas. Perkant butą dar statomame name, vystytojas suteikia galimybę vidines buto sienas suplanuoti pagal pirkėjo pageidavimus, todėl jei įvertinę siūlomą buto planą pageidausite korekcijų, būtinai teiraukitės plėtotojo tokios galimybės.

Nepamirškite pasiteirauti ir kokios energinės klasės daugiabutis bus, mat dalis plėtotojų vis dar turi statybų leidimų išduotų B energinės klasės namams, todėl ne visi statomi nauji daugiabučiai bus A ar A+ energinės klasės.

Kiti dalykai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį: kvartalo užstatymo tankumas, gyventojams kuriama aplinka: ar yra žaidimų aikštelės, poilsio zonos ir suoleliai senjorams, želdiniai, takai ir kt.

7 žingsnis: rezervacinės sutarties pasirašymas

Išsirinkus norimą būstą, jeigu jis dar statomame name, bus pasirašoma rezervacinė sutartis. Šiuo susitarimu plėtotojas įsipareigos iki nustatyto termino perduoti pirkėjams pastatytą butą. Pirkėjas po rezervacinės sutarties pasirašymo turi sumokėti plėtotojui 15 proc. buto vertės siekiančią pradinę įmoką.

R. Zaloga sako, kad pradinę įmoką galima sukaupti ir pasirinkus „Rent2Buy“ paslaugą (dvejus metus plėtotojui mokant buto nuomos mokestį, jis vėliau įskaitomas kaip sukaupta pradinė įmoka) ar lankstų pradinės įmokos kaupimo planą.

Būsto pirkimas

8 žingsnis: banko kreditas

Artėjant statybų pabaigai reikės pradėti derėtis su bankais dėl būsto paskolos sąlygų. Rekomenduojama pasikalbėti su keliais bankais ir palyginti jų siūlomas būsto paskolų sąlygas. Apsisprendę dėl banko, iš kurio imsite būsto paskolą, tame pačiame banke gausite garantinį raštą dėl paskolos išdavimo. Šio dokumento reikės einant pas notarą, kur pasirašysite buto pirkimo – pardavimo sutartį.

„Dar vienas svarbus dokumentas, kurio reikia nepamiršti yra liudijimas apie visišką atsiskaitymą už įsigytą butą. Šį dokumentą, užbaigus sandorį, paruošia plėtotojas. Labai svarbu atsiimti ir išsaugoti šį liudijimą, nes nusprendus po kelerių ar keliasdešimties metų butą parduoti, be šio liudijimo to padaryti tiesiog negalėsite“, – perspėja R. Zaloga.

Taip pat reikėtų prisiminti ir tai, jog notarinio sandorio sudarymas taip pat kainuos. Valstybės nustatyti mokesčiai notarams, kurie tvirtins NT įsigijimo sutartis, gali siekti iki 0,5 proc. perkamo turto vertės (įskaitant sandorio registravimą Registrų centre). Pavyzdžiui, įsigyjant butą, kurio vertė 120 tūkst. eurų, mokesčiai notarui, įskaitant buto nuosavybės registraciją, sieks apie 600 eurų.

Notarų įkainius galite pasitikrinti čia:

9 žingsnis: buto įrengimas

Nusipirkus butą dar teks spręsti, kas darys jo apdailą – laisvai samdomi meistrai ar plėtotojas. Būtent pastarojo naudai vis dažniausia nusprendžia naujakuriai – jeigu prieš kelerius metus „Hanner“ plėtotuose namuose tik kas dešimtas butas buvo įsigyjamas su pilna apdaila, tai šiemet baigtuose trijuose antrojo „B23“ plėtros etapo namuose visiškai įrengti daugiau nei pusė visų butų.

„Mūsų bendrovė siūlo pilną būsto apdailos paslaugą, kurios kaina prasideda nuo 205 eurų už kvadratinį metrą. Į kainą įskaičiuotos visos medžiagos ir visi darbai, kad naujakurys gautų raktus nuo buto, į kurį lieka atsivežti tik baldus. Įrengiamos lubos, apšvietimas, grindys, nudažomos sienos, išklijuojamos keramikinės ar akmens masės plytelės, suklojamos grindys, įrengiamos rozetės, jungikliai ir šviestuvai, sumontuojamos durys, įrengiama vonia ir tualeto santechnika bei keramika, suklijuojami ir veidrodžiai“, – vardija plėtotojų atstovas. Nusprendus dirbti su laisvai samdomais meistrais, R. Zaloga, pataria remonto biudžetą, darbų terminus (ir sankcijas už jų nesilaikymą) nusimatyti sutartyje, kad jau vykdant darbus nekiltų nesusipratimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)