Bendra 32 sandorių vertė Baltijos šalyse siekė 663 mln. eurų. Iš jų Lietuvoje - 315 mln. eurų (14 sandorių), Latvijoje - 160 mln. eurų, o Estijoje - 188 mln. eurų.

Palyginti su 2016 metais, Lietuvoje investicinių sandorių vertė išaugo 15 proc. Daugiausia - apie 80 proc. nuo visų sandorių - ir toliau sudarė mažmeninės prekybos ir biurų projektai.

„Pastaruosius kelerius metus Lietuvos NT rinka buvo labai aktyvi. Ypač 2017 metai buvo svarbūs tokiems miestams kaip Kaunas ar Klaipėda - jų rinka vis labiau pasitiki NT vystytojai ir investuotojai“, - pranešime teigė „Newsec“ analitikas Gintaras Toločka.

Anot pranešimo, vienas didžiausių ir įdomiausių praėjusių metų investicinių NT sandorių - prekybos centro Vilniuje „GO9“ pardavimas, kurį už neskelbiamą sumą įsigijo „Lords LB Asset Management“.

„Lietuvos rinkoje aktyviausi vis dar išlieka vietos investuotojai. Visgi stambūs užsienio instituciniai pirkėjai pernai atliko rimtus paruošiamuosius darbus, todėl šiemet jau galime išvysti stambių sandorių, kurie dar labiau augintų rinką. Kapitalizacijos normos šalyje šiuo metu siekia 6,5-6,75 proc. patraukliausiems biurų ir prekybinės paskirties objektams bei 7,75-8 proc. industrinės paskirties pastatams“, - sako G. Toločka.

Latvijoje 2017 metais investicinių NT sandorių vertė siekė 160 mln. eurų - 52 proc. - mažiau nei 2016 metais, kai sandorių suma siekė 330 mln. eurų.

Pasak pranešimo, kritimą nulėmė naujų projektų trūkumas - beveik visi vystymo darbai 2017 metais buvo susiję su jau egzistuojančių biurų ir komercinių erdvių rekonstrukcija ar užsitęsusių darbų baigimu.

„Newsec“ teigimu, nepaisant bendro sąstingio rinkoje, prekybos centro „Akropolis“ vystytojai Latvijoje praėjusiais metais užsitikrino 106,5 mln. eurų siekiantį bankinį finansavimą. Bendra investicijų į projektą suma sieks 177 mln. eurų ir tai yra didžiausia investicija į naują komercinio NT objektą Baltijos šalyse per pastaruosius kelerius metus.

2017 metais investicinių NT sandorių vertė Estijoje siekė 188 mln. eurų. Beveik pusę šių sandorių - 48 proc. - sudarė sandoriai prekybinio NT sektoriuje.

„Taline šiuo metu statomi du dideli prekybos centrai - „T1“ ir „Porto Franco“, juos numatoma atidaryti atitinkamai 2018 metais ir 2019 metais. Naujų projektų vystymas skatina aktyvumą investicinėje rinkoje - centriniame Talino verslo kvartale įsikūręs „Postimaja“ prekybos centras pernai buvo parduotas už 34,4 mln. eurų“, - sako „Newsec“ analitikas.

Pranešime teigiama, kad aktyvi yra ir Talino viešbučių rinka - Prancūzijos viešbučių grupė „AccorHotels“ netrukus pradės naujo viešbučio miesto centre statybas - į projektą investuojama 12 mln. eurų. Visgi sparčiausiai Taline auga gyvenamojo būsto sektorius - šiuo metu yra įgyvendinama daugiau nei šimtas daugiabučių projektų. 2017 metais buvo užbaigti daugiau nei 2,5 tūkst. butų, o tai yra maždaug 23 proc. daugiau nei 2016 metais. Planuojama, kad šiais metais daugiabučių statybos Taline bus dar intensyvesnės - tą liudija ir 64 proc. daugiau išduotų statybos leidimų skaičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)