DELFI pasidomėjo pigiausiais butų nuomos pasiūlymais Vilniuje.

Nekilnojamojo turto skelbimų portale patį pigiausią variantą pavyko rasti Lazdynų rajone už 70 eurų per mėnesį. Prie nuomos sumos pridedami 30 eurų už komunalines paslaugas.

Skelbiama, kad nuomojamas vienas kambarys iš trijų merginai arba studentei. Bute yra visa buitinė technika, baldai, internetas ir televizija. Tiesa, viename iš kambarių taip pat gyvena ir buto šeimininkė.

Kitas skelbimas siūlo išsinuomoti vieną kambarį sostinės senamiestyje už vos 80 eurų per mėnesį. Rašoma, kad nuomininkas neliks be svarbiausių patogumų – yra vonia, tualetas, virtuvė, šaldytuvas bei viryklė, taip pat internetas ir televizija. Visai šalia yra parduotuvė, viešojo transporto stotelė. Vis dėlto, nėra nurodoma, ar gyventi tektų kartu su buto šeimininku.

Pašilaičių rajone galima aptikti pasiūlymą išsinuomoti vieną kambarį dideliame bute už 87 eurus per mėnesį, taip pat mokant ir trečdalį komunalinių išlaidų. Nurodoma, kad bute yra visi patogumai, tačiau tektų gyventi kartu su dar dviem vaikinais. Kaip privalumai įvardijami puikus susisiekimas bei netoli esančios švietimo įstaigos, parduotuvės.

Lazdynuose irgi nuomojamas vienas kambarys už 90 eurų per mėnesį. Kambario nuomininkui bus leidžiama naudotis visais bute įrengtais patogumais, tačiau tektų susitaikyti su gretimame kambaryje gyvenančia buto šeimininke. Šalia mėnesinio nuomos mokesčio dar reikėtų susimokėti fiksuotą 30 eurų mokestį už komunalines paslaugas.

Vienas kambarys – nepopuliarus sprendimas

Tokių skelbimų, kuriuose nuomojamas vienas kambarys iš kelių, yra nemažai – didelis pasirinkimas įvairiuose Vilniaus rajonuose. Dažnai keliamas reikalavimas, jog nuomininkas būtų vienišas, be žalingų įpročių, kartais pageidaujama, jog kambarį nuomotųsi studentė arba dirbanti mergina.

Vis dėlto, „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada sako, kad panašūs pasiūlymai dėmesio sulaukia mažai.

„Tai nėra rinkos standartas, nes nepopuliaru gyventi su nepažįstamais žmonėmis. Rugpjūtį – rugsėjį studentai daugiau skelbiasi, kad ieško kambariokų. Būna, kad draugai ar giminaičiai kooperuojasi ir kartu ieškosi buto, bet apskritai, tai ir pasiūla šio segmento yra nedidelė“, – aiškina specialistas.

Marius Čiulada

Pageidaujantys išsinuomoti visą butą, už jį turėtų mokėti maždaug nuo 200 eurų neįskaitant komunalinių mokesčių. Kaina priklauso ir nuo kambarių skaičiaus, įrengimo, vietos bei nuo to, ar jis yra senos, ar naujos statybos.

Kainą reguliuoja paklausa

Pasak NT eksperto, buto nuomos kaina tiesiogiai nepriklauso nuo jo dydžio. Skirtingai nei komercinių patalpų nuoma, kurių kaina skaičiuojama pagal kvadratinių metrų skaičių, buto nuomos kaina, nepaisant jo dydžio, skiriasi labai nežymiai.

„Pagrindinis dalykas – kiek miegamųjų kambarių yra nuomojamame bute. Labai dažnai laimi senos statybos butai, kuriuose yra atskira virtuvė ir atskiri kambariai, kitaip nei populiarūs sprendimai naujos statybos butuose, kuriuose būna sujungta svetainė su virtuve. Šis aspektas kainos atžvilgiu yra svarbus“, – teigia M. Čiulada.

M. Čiulada sako, kad pagrindinis kainos reguliuotojas butų nuomoje yra pati rinka. Nors nuomotojas pats nusprendžia, kiek pageidauja gauti už nuomojamą butą, tačiau užsiprašius per daug, gali tekti likti ant ledo. Jeigu nuomininkui suma pasirodys per didelė, jis paprasčiausiai ieškos kito varianto.

Pastaraisiais metais, anot pašnekovo, pastebėtas nuomos kainos nusistovėjimas ir netgi kritimas. Kadangi butų nuomos pasiūla yra išaugusi, nuomininkai turi kur kas daugiau laisvės deryboms.

„Skirtingai nei pardavimų rinkoje, labai aiškiai matyti ir sezoniškumas. Yra laikas, kada geriau ieškoti buto nuomai ir kada ne. Metų pradžioje dažniausiai būna palankiausias metas derėtis su nuomotojais, nes tada nuomos rinka būna sulėtėjusi – šildymo sezonas turi didelę įtaką. Tam, kad neturėtų tuščio buto, kurį reikėtų išlaikyti, nuomotojai daug mieliau renkasi nuleisti kainą, kad tik kažkas jame gyventų“, – pasakoja M. Čiulada.

Senos statybos butai ima viršų

NT įmonės „Vilniaus turtas“ brokeris Markas Kaušinis sako, kad buto nuomos kainai pagrindinis svertas yra buto įrengimas.

„Žmonės, kurie nuomojasi butą, gali paaukoti atstumą, vietą, aukštą, gal net didesnę sumą pinigų tam, kad galėtų jaukiai įsikurti ir ramiai leisti laiką išnuomotoje erdvėje. Butas nuomojamam laikotarpiui tampa jų namais, todėl net ir senos statybos butas, jei jis tvarkingas, neseniai suremontuotas, su funkcionaliu išplanavimu ir jaukiu interjeru visada bus patrauklesnis už naujos statybos butą, kuris nupirktas ir įrengtas nuomai“, – teigia pašnekovas.

Pasak jo, ankstesnė nuostata dėl pigesnio šildymo naujos statybos butuose po truputį keičiasi, nes nuomininkai supranta, kad už šildymą jie permoka tik 3-4 mėnesius per metus, o likusį laiką gyventi naujos statybos bute, kuris yra mažesnis ir pigiau įrengtas nėra geras pasirinkimas, kadangi tokius butus daug žmonių perka kaip investiciją.

„Tokių butų pirkimas ir įrengimas buvo madingas prieš 4-5 metus. Keičiantis šiai tendencijai, investuotojai, kurie perka būstą nuomai dabar, daug daugiau dėmesio skiria vidaus interjero detalėms. Dėl to tokie atnaujinti butai, tiek senos, tiek naujos statybos, turi žymiai didesnę paklausą, nors ir yra brangesni“, – aiškina M. Kaušinis.

Atgyja pamiršti rajonai

NT brokerio teigimu, butų savininkai į nuomos rinkos pasikeitimus reaguoja labai nelanksčiai: „Jeigu žmogus išnuomojo butą prieš du metus už tam tikrą kainą, jis tikisi vėliau iš kitų nuomininkų gauti daugiau arba tiek pat, galvodamas, kad laikui bėgant buto nuoma turi brangti. Deja, nuomos rinka reaguoja ne tik į laiką, bet ir į kitus veiksnius, pvz., konkurenciją, naujų butų pasiūlą, net į tokį mažai pastebimą veiksnį, kaip praeitų metų studentų skaičiaus sumažėjimą.“

Anot pašnekovo, populiariausi nuomos variantai šiuo metu sostinėje yra 1-2 kambarių, senos statybos, gerai įrengti butai miegamuosiuose rajonuose. Jie gali kainuoti nuo 250 iki 350 eurų, naujos statybos butai – nuo 300 iki 450 eurų.

„Rajonai arčiau centro tokie kaip Šnipiškės arba Naujamiestis 20 – 30 proc. brangiau, jei kalbėsime apie prestižinius rajonus, kur sena statyba šiek tiek susilieja su nauja. Kadangi senos statybos butai būna labai gražiai sutvarkyti, skirtumas bus dėl šildymo, parkavimo, tai ten kainos gali prasidėti nuo 500 eurų“, – aiškina M. Kaušinis.

Ekspertas sako, kad pastaruoju metu nuomos rinkoje atgijo ir šiek tiek pamiršti rajonai. Pavyzdžiui, pagerėjus miesto infrastruktūrai ir atsiradus vakariniam aplinkeliui populiaresniu tapo anksčiau pamirštas Perkūnkiemio rajonas.

„Argumentacija paprasta: jei butas jaukus ir patogus, o dirbi centre, miesto pakraštys – ne problema. Konkurencija būsto nuomos rinkoje dabar tikrai yra didesnė, to dėka nuomininkai turi platesnį pasirinkimą. Tad apart vietos ir kainos jie gali rinktis ir geresnę kokybę“, – teigia jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)