2018 metų sausio mėnesį didžiausias butų kainų augimas užfiksuotas Panevėžyje ir Šiauliuose, čia kainos atitinkamai ūgtelėjo 0,7 proc. ir 0,6 proc. ir vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai pakilo iki 580 Eur (+4 Eur/m²) ir iki 615 Eur (+3 Eur/m²). Tuo tarpu Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje šių metų sausį užfiksuotas vienodas butų kainų augimas, kuris sudarė 0,1 proc. ir vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai pakilo iki 1.469 Eur (+1 Eur/m²), 1.033 Eur (+2 Eur/m²) ir 1.038 Eur (+1 Eur/m²).

Per metus (2018 metų sausio mėnesį, palyginti su 2017 metų sausio mėnesiu) butų kainos augo visuose šalies didmiesčiuose: Kaune – 4,7 proc., Panevėžyje – 3,7 proc., Šiauliuose – 3,5proc., Vilniuje – 3,2 proc. ir Klaipėdoje – 2,5 proc..

„Žvelgiant į pastarųjų metų atskirų didmiesčių rezultatus, matyti, kad vienuose miestuose butų kainų augimas slopsta, o kituose kainų augimo tempas iš esmės išlieka nepakitęs arba kaip tik fiksuojamas spartesnis jo augimas.

Didžiausi pokyčiai stebimi šalies sostinėje, kur kainų augimo kreivė leidosi sparčiausiai. Per pastaruosius trejus metus didžiausias metinis butų kainų augimas Vilniuje buvo užfiksuotas 2017 metų sausį ir tuomet jis sudarė 7,1 proc.. Nuo to laiko Vilniuje beveik kiekvieną mėnesį fiksuojamas mažėjantis metinis augimo tempas ir per pastaruosius dvylika mėnesių jis sumažėjo 3,9 procentinio punkto iki 3,2 proc. Iš esmės tai nestebina, kadangi pastaruosius penkerius metus būtent Vilniuje buvo stebimas pakankamai spartus butų kainų augimas ir pasiektas esamas kainų lygis bei kiti veiksniai jau neleidžia kainoms augti taip sparčiai kaip anksčiau.

Tuo tarpu Kauno mieste stebima priešinga situacija, kur per pastaruosius kelis metus fiksuojamas didėjantis butų kainų augimo tempas. Jeigu Kaune 2015 metų pabaigoje–2016 metų pradžioje metinis butų kainų augimas nesiekė 1 proc., tai 2017 metų pabaigoje – 2018 metų pradžioje metinis augimas viršijo 4,5 proc. Situaciją Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje galima įvardinti kaip stabilią – kainų augimo tempas per pastaruosius kelis metus, palyginti su Vilniumi ar Kaunu, keitėsi mažiausiai arba neturi aiškios krypties“, – teigia Raimondas Reginis, „Ober-Haus“ Vyresnysis rinkos analitikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)