Tokias svajones prisiminę rinkodaros specialistas Simonas Naudžius bei inžinierius Vaidas Bernotas pirmieji Lietuvoje pradėjo statyti namelius medžiuose. Pastaraisiais metais prie komandos prisijungė architektė Ieva Žvinakevičiūtė, kuri stažavosi vieno garsiausių namelių medžiuose architekto Andreas Wenning studijoje, rašoma pranešime spaudai.

Per kelerius metus įrengta 13 įvairių dydžių ir stilių namelių. S. Naudžius pastebėjo, kad nameliai dažniausiai prisimenami šiltuoju metų laiku, tačiau jų projektavimas ir vizijos suderinimas užtrunka, todėl ragina svajojančius apie tokį statinį savo medyje į projektuotojus kreiptis gerokai anksčiau.

Moderniausias komandos statytas namelis

Tai padariusio Mindaugo Varno namelio projektas jau suderintas, pasirinktas modernesnis skandinaviškas stilius. Vos labiau atšilus jo sklype turėtų prasidėti darbai.

„Varčiau kažkokius žurnalus ir pastebėjau, kad skandinavai stato labai gražius namelius miškuose, medžiuose. Be to žinojau, kad vaikams trūksta kokybiškos žaidimų erdvės. Tik nelabai turėjau laiko pats kažką tokio meistrauti, todėl pradėjau ieškoti informacijos internete. Atradau puslapį namasmedyje.lt, peržiūrėjau pavyzdžius ir man patiko“, – prisimena savo pažintį su namelių medžiuose statytojais M. Varnas.

Vyrui suprojektuotas namelis bus statomas vaizdingoje vietoje, ant šlaito prie upės. Jame bus erdvė nakvoti vaikams, tačiau pašnekovas svarsto, kad ir suaugusieji greičiausiai ateis čia išgerti kavos – platforma išlaikys 4 suaugusius žmones.

Į sklypą atvykusi architektė Ieva Žvinakevičiūtė numatytą namelio vietą paslinko kiek į šoną – nes svarbus ne tik vaizdas, tačiau ir medžiai, ant kurių laikysis namelio platforma. M. Varno būsimas namelis pavadintas „modernus“ – jis iš tiesų atrodo kaip kelis kartus sumažintas šiuolaikinis gyvenamasis namas.

„Projektas negimė lengvai, nes gavęs pirmąjį projektą architektei pasakiau, kad noriu kiek šiuolaikiškesnio vaizdo. Manau, kad namelis medyje – nebūtinai toks „namelis ant vištos kojelės“. Architektė atsižvelgė į mano viziją ir projektą pakeitė. Tačiau projektavimas užtruko ilgai dar ir dėl to, kad tai nebuvo prioritetinis darbas man, tai pamiršdavau, tai prisimindavau. Taip ir trukome apie du mėnesius“, – sakė M. Varnas.

Nameliai medžiuose

Vaikystės patirtis paskatino namelį užsisakyti iš profesionalų

Kaunietis Karolis Ramanauskas prisipažįsta, kad namelis medyje buvo jo vaikystės neįgyvendinta svajonė, tad tokią erdvę norėjo sukurti bent jau savo vaikams.

„Mūsų kaimelyje auga nemažai vaikų ir jų amžiaus skirtumas yra iki 1,5 metų. Todėl manau, kad tame namelyje galės susirinkti kokie 6 vaikai, bus pats tas“, – svarstė K. Ramanauskas.

Vis tik vyro vaikai – trejų metų berniukas ir vos trijų mėnesių mergaitė, kol kas dar negali įvertinti namelio privalumų.

„Žinoma, kiekvieną dieną lipam, atidarom duris, uždarom, bet manau, sūnus iki kokių 5-erių metų supras tikrąjį namelio medyje žavesį“, – tikisi K. Ramanauskas.

Šio namelio statybos užtruko kiek ilgiau – praktiškai visą rudenį. K. Ramanauskas, diskutuodamas su architekte, sujungė kelias pirmąsias vizijas į vieną, detalės buvo tobulinamos ir gludinamos, kol galiausiai namelis atrodė būtent toks, apie kokį šeima svajojo.

„Patys būdami vaikai ne vieną namelį buvom statę...Bet, prisipažinsiu, buvo visokių pasekmių: ir kažkas nulūžo, atsikabino, kažkuris nukrito žemyn... Dar gerai, kad ne iš tiek aukštai, kokiame aukštyje dabar yra mūsų namelis. Patiems meistrauti įdomiau, bet prisiminus tą riziką, nusprendėme verčiau namelį patikėti profesionalams“, – sako K. Ramanauskas.

Namelis įrengtas kalno papėdėje, su daug langų, pro kuriuos matyti visas kiemas. Platforma pritvirtinta prie dvikamienio ąžuolo. K. Ramanauskas sako, kad šeima su statytojais susisiekė rudenį ir džiaugiasi, kad neatidėliojo šios idėjos.

„Tuo metu turėjom galimybių, ir darėm. Paskui santaupos būtų išleistos kažkur kitur. Pavasariop būtų šovusi mintis išvažiuoti į kokią kelionę ir viskas būtų nusikėlę dar keliems metams. O dabar – turėjom tikslą ir nieko nelaukę pradėjom. Džiaugiamės, namelis atitiko mūsų lūkesčius, viskas labai gerai“, – sakė K. Ramanauskas.

Namelio statybas pavyko koordinuoti nuotoliniu būdu

Prancūzas Remy Salters su žmona Lietuvoje augina tris vaikus.

„Mūsų vaikų amžius – nuo 4 iki 7 metų. Pagalvojome, kad namelis medyje – puiki vieta, kur jie visi galėtų žaisti, skaityti knygas ir praleisti vakarą. Tik nesu iš tų žmonių, kurie galėtų savo rankomis pastatyti namą – kad ir namelį medyje. Todėl ieškojau internete ir radau „Namas medyje“ komandą“, – prisimena R. Salters.

Jo sodybos kieme augo beržai ir ąžuolai – vis tik nuspręsta statyti namelį tarp dviejų beržų kamienų. Pašnekovas prisimena, kad darbai vyko dviem etapais: pirmiausia „Namas medyje“ konstruktorius Vaidas Bernotas tarp medžių pastatė platformą.

Nameliai medžiuose

„Tik tada vyko projektavimas, nes statytojai jau žinojo tikslią erdvę. Gavome du projektus iš kurių pasirinkome vieną. Namelis buvo pastatytas statytojų patalpose ir atvežtas jau paruoštas – tada užkeltas ant platformos“, – prisimena R. Salters.

Šiame namelyje apskritai nėra langų – viena jo siena yra „ažūrinė“ – kitaip tariant, dengta lentų raštu, tačiau aklinai neuždaryta. R. Salters svarsto, kad vaikai norėdami galėtų namelyje nakvoti, tačiau pagrindinė paskirtis buvo žaidimams.

„Su balkonais to namelio dydis – gal 6 ar 7 kvadratiniai metrai. Jį turime jau nuo praėjusios gegužės. Kaip reagavo vaikai? Na, iš pradžių, žinoma, jie buvo labai laimingi. Sūnūs – 4 ir 5 metų. Nujaučiu, kad namelis jiems gali atsibosti, tačiau manau, kad paaugę iš naujo jį atras. O vyresnė dukra namelyje praleido visą vasarą apsikrovusi knygomis“, – šypsosi prancūzas.

Pašnekovas džiaugiasi, kad „Namas medyje“ komanda atsižvelgia į nusistatytą kainos ribą ir jos neperžengia (kas taip dažna statybų srityje), bei kad darbus sėkmingai pavyko koordinuoti nuotoliniu būdu.
„Dėl darbų atlikimo– viskas vyko labai sklandžiai. Aš dirbu Vilniuje, o sodyba yra pakankamai toli – prie Druskininkų. Aš negalėjau ten pats važiuoti kaskart, kad prižiūrėčiau, įleisčiau į sodybą. Tačiau komandos nariai puikiai tvarkėsi savarankiškai: patys nuvažiavo ir suprato mano instrukcijas. Statybų procesas man buvo labai patogus“, – džiaugėsi R. Salters.

Profesionalo taisyklės: namai medžiuose svarbu, bet šeima – svarbiau

Architektė Ieva Žvinakevičiūtė šiuo metu baigia architektūros studijas, turi arcitektūros inžinierės diplomą. Mergina du mėnesius stažavosi pas vieną garsiausių Vokietijos namelių medžiuose architektą Andreas Wenning, jo studijoje „Baumraum“.

„Mažos, paslaptingos, pasakiškos erdvės visada mane žavėjo. Ir netikėtai radau man idealiai tinkančią stažuotę. Stažavausi pas vieną garsiausių turbūt ne tik Europos, bet ir pasaulio namelių medžiuose architektų“, – džiaugiasi I. Žvinakevičiūtė.

Architektas du mėnesius Ievą mokė ne tik projektuoti, tačiau ir statyti namelius: ji kartu vykdavo į būsimo statinio vietą, gręždavo ir kaldavo.

„Mane sužavėjo tai, kad jis jaučia aistrą architektūrai, bet su saiku – tai reta architektūros pasaulyje. A. Wenning šiuo metu stato tik namelius medžiuose, bet sutinka statyti ne visus projektus – tik tuos, kurie yra jam įdomūs ir statybos vieta yra arčiau namų. Nes jis labai vertina laiką su šeima – tai mane išties sužavėjo. Jis labai moka pasverti savo laiką, nėra išprotėjęs, negyvena vien architektūros pasaulyje“, – prisiminė mergina.

Ar suprojektuoti namelį medyje lengviau, nei gyvenamąjį namą?

„Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad taip, tačiau tuomet atsiranda iššūkių: tą mažą erdvę tu turi kuo geriau, efektyviau išnaudoti: kiekvieną kampelį, viskas turi virsti naudingu plotu. Namelis medyje yra ne tik namas, tačiau ir mažas meno kūrinys, kuris turi įsilieti į gamtą“, – sakė namelių medžiuose architektė.

Vokiečiai į namelių medžiuose paskirtį žvelgia kitaip

Lietuvoje nameliai medyje vis dar užsakomi kaip vaikų žaidimų nameliai. Na, o Vokietijoje, prisimena Ieva, jie dažniausiai skirti suaugusiųjų laisvalaikiui.

„Lietuvoje žmonės pamažu atranda tą patirtį – pavyzdžiui, projektavome namelį močiutei, kuri norėjo daugiau pabūti gamtoje, prie ežero. Juk smagu yra pasėdėti susisupus į pledą, aplink šnarant lapams“, – viziją piešė pašnekovė.

Nors tai, kad statinys yra medyje, niekaip neapriboja jo stilistikos – konstruktorių ir architektų rankose gali gimti ir pasakų namelis, ir modernus mini statinys – pasak architektės sunkiausia kartais yra išsiaiškinti, išklausti, ko klientas nori.

„Kiekvienas projektas yra savotiškas iššūkis, darbas su žmogumi ir jo poreikiais. Yra žmonių, kurie duoda daugiau laisvės architektui. Yra žmonių, kurie turi labai konkrečią savo idėją. Bet tau nesako, nes laukia, kol tu ją atspėsi“, – juokėsi I. Žvinakevičiūtė.

„Nuo pat mažens man norėjosi sukurti žmonėms kažką, kad jiems būtų smagiau. Ir atradau štai šį būdą – architektūrą. Aš jaučiuosi gerai, kai žmonės yra laimingi matydami, ką aš sukūriau“, – sako architektė.

Komandos vadovas Simonas Naudžius ką tik grįžo iš įspūdingos kelionės, Sietlo, Jungtinėse Amerikos valstijose. Ten įsikūrusi visame pasaulyje garsi namelių medžiuose architektų bendrovė „Nelson treehouse“ ir netgi namelių medžiuose parkas.

S. Naudžius tokį parką jis svajoja atidaryti ir Lietuvoje. Parkas turėtų ir socialinę misiją – jis visuomet būtų atviras socialinės rizikos šeimų vaikams arba vaikų namų globotiniams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)