Labiausiai pikta, kai šį pavadinimą be jokios atsakomybės naudoja populiarieji portalai ar svetainės, susijusios su interjeru. Yra užsisukęs didelis, bet jau braškantis, ratas ir laikas jį stabdyti, nes ir toliau taip neatsakingai naudojant skandinaviško stiliaus pavadinimą (kuris visada atneša daug peržiūrų ir diskusijų), jis taps tikru keiksmažodžiu.

Tik pastaruoju metu imu suprasti, kaip sudėtinga apibūdinti skandinavišką stilių ir išskirti pagrindinius jo bruožus. Dauguma šį stilių apibūdinantys bruožai tarsi nebetinka ir man norisi paanalizuoti, kodėl taip yra. Taip pat man baisu, kad šis stilius praranda savo esmę ir tikrąsias šaknis. Na, bent jau Lietuvoje, kur skandinaviško stiliaus interjerų yra mažuma.

Praėjusiais metais, man asmeniškai, skandinaviškas stilius pasidarė be galo sudėtingas, nes į jį įsipynė kitų stilių detalių ir tapo nebeaišku, kaip jį vadinti. Supratau, kad šis stilius yra pats atviriausias interpretacijoms. Tarsi norėtųsi naudoti kažkokį vieną pavadinimą, bet kai pradedi analizuoti interjerą, supranti, kad jame yra ir skandinaviško, ir industrinio, ir mid-century ar minimalizmo bruožų, o eklektika yra per drąsus pavadinimas. Dabar skandinaviškuose interjeruose puikiai derinasi net ir klasikiniam stiliui priskiriamos filinginės durelės ar modernios klasikos sofos. Matote, kokia painiava čia pasidariusi?!

Man atrodo, jog Lietuvoje skandinavišku stiliumi galima vadinti labai mažą dalį interjerų ir tuos hibridinius, turinčius įvairių stilių bruožų interjerus, kurie visumoje atrodo lyg ir skandinaviški (nors ten tik baltos sienos, skandinaviško stiliaus kėdės ir vienas šviestuvas), reiktų vadinti šiuolaikiškais, kaip pvz. pavadinau čia. Juose gausu tuo metu parduotuvėse randamų ir tuo metu madingų detalių, baldų ir sprendimų, o būtent tokia ir yra šiuolaikiško stiliaus prasmė. Ar sutinkate?

Kai pradedu dirbti su naujais klientais, visada prašau atsiųsti jiems patinkančių interjerų pavyzdžių. Jau seniai nebepasitikiu žodžiais, nes praktiškai visiems patinka skandinaviškas stilius, tačiau peržvelgus nuotraukas, pasirodo kitaip. Kaip ir minėjau, dažnai tai būna modernūs, šiuolaikiški tuo metu interjerai tik su keliomis skandinaviškomis detalėmis.

Mano manymu, dauguma lietuvių skandinavišką stilių priskiria visiems interjerams, kurių sienos yra baltos. Tai yra klaidingas mąstymas, nes skandinaviškas stilius nesusideda vien tik iš šio dėmens, o ir sienos neretai ten būna pilkos. Baltos sienos gali būti bet kokio stiliaus interjere.

Interjerai, kurie man yra skandinaviški, pasižymi itin gausiu tekstilės gaminių bei paveikslų/plakatų naudojimu. Sofos ir foteliai nuklotos pledais ir pagalvėmis, o grindys - kilimais. Ant sienų kabo didelės paveikslų galerijos (dažnai achromatinių juoda - balta - pilka spalvų). Nebijoma juodos spalvos, o medžio nėra tiek jau daug, kiek mėgsta lietuviai.

Teisingumo dėlei, noriu paminėti, jog mano minimas stilius apima 5 šalis: Švediją, Norvegiją, Daniją, Suomiją ir Islandiją. Kiekviena jų turi savų pakeitimų ir interpretacijų, tačiau yra tam tikrų bendrų dėsningumų. Dažniausiai matau Švedijoje kurtus interjerus ir man atrodo, pastarieji yra artimiausi lietuvių skoniui. Taip pat neatsilieka Norvegija, kuri turi ir savo atskirą nordic stilių. Nepamenu, kada teko matyti Islandijos skandinavišką interjerą. Pastebėjau, jog net patys švedai drąsiai naudoja kitų stilių detales ir skandinaviškas stilius tampa vis laisvesnis.

Taigi, kiekvienoje šalyje, skandinaviškas stilius šiek tiek adaptuojamas pagal ten vyraujančias tendencijas ir tai, ką matome parduotuvėse. Retas, kuris interjere naudoja žymiausių skandinaviško stiliaus dizainerių baldus, kurie nesikeičia metų metus ir pagal kurios galima pažinti tikrąjį, pradinį skandinavišką stilių. Jie gana brangūs ir pretenzingi. Ir aš šioje vietoje vėl esu pasimetusi.

Visur rašoma, jog skandinaviškam stiliui būdingos paprastos, išgrynintos formos, tačiau to meto dizainerių baldai man neatrodo paprasti. Netgi atvirkščiai. Tuo tarpu IKEA (kuri yra skandinaviško stiliaus atstovė) esantys baldai dažnai būna be galo paprasti, kas lyg ir turėtų labiau tikti pagal aprašymą. Beje, jau seniai pastebėjau, jog Švedijoje itin mėgstami IKEA baldai, kurie neretai derinami su prabangesniais, dizaineriškais baldais ir mano, galbūt kvailoje, galvoje susidėliojo trys skandinaviško stiliaus kryptys.

Pirmoji - senoji, kurioje naudojami to meto (~1950m.) sukurti baldai ir šviestuvai, antroji - paprastoji, kurioje puikiai įsipaišo IKEA, o trečioji - modernioji, kurioje gausu ne taip seniai sukurtų skandinaviško stiliaus baldų ir kurioje atsiranda kitų stilių detalių arba vienas kitas senesnio dizaino baldas ar šviestuvas.

Taip pat man peršasi tokios proporcijos ir pavadinimai. Jeigu interjere didžio dalis yra skandinaviška, tačiau įmaišytos kelios kito stiliaus detalės, leisčiau sau tai vadinti skandinavišku stiliumi. Jeigu skandinaviško stiliaus - mažuma, vadinčiau jį šiuolaikišku. Įkeliu kelias nuotraukas, kurių tikrai nevadinčiau skandinaviškais - tai šiuolaikiški interjerai.

Pavyzdžiui, šis interjeras - be galo paplitęs internete, daug kur pristatomas, kaip skandinaviškas. Jį kūrė Indrė Sunklodienė - lietuvė ir ji pati šį interjerą pristato, kaip loftą. Manau tai kur kas teisingiau, nes skandinavišku jį vadinti man atrodo neteisinga. Panašių interjerų Lietuvoje sukuriama didžiulė masė, todėl drįstu teigti, kad skandinaviškų interjerų pas mus nėra daug.

Šiuolaikiškas interjeras

Skandinaviškų interjerų, apie kuriuos kalbu, kaip gerus pavyzdžius, be galo daug šioje svetainėje (anksčiau buvo daugiau, dabar įsimaišo kitų stilių) gravityhome.tumblr.com bei čia: stadshem.se. Abejose svetainėse esančius interjerus, priskirčiau antrai ir trečiai skandinaviško stiliaus krypčiai.

Žinoma, niekas nepuls klausyti mano išvedžiojimų, bet man atrodo esu teisi sakydama, kad skandinaviškas stilius Lietuvoje išsigimęs ir netekęs savo prasmės. Gal bent keli, paskaitę šią mano rašliavą žmonės, susimąstys ir ims atsargiau vertinti tai, ką skelbia įvairūs portalai ir svetainės. Kiekvieną kartą, kai ketinu kokį nors straipsnį priskirti skandinaviškam stiliui, imu su savimi kovoti, nes suprantu, jog tai jau nebėra tas tikrasis skandinaviškas stilius.

Iš tikrųjų tai pirmas kartas, kai ėmiau abejoti pačiu stiliumi ir aš supratau, koks įdomus reiškinys čia įvyko. Panašiai, kaip pasikeitė moterų mąstymas ir vaikus bei šeimą pakeitė karjera ir nepriklausomybė, taip skandinaviškas stilius evoliucionavo ir išsisikaidė į kelias grupes arba prisijungė prie kitų stilių.

Ir kaip man norisi, kad jis Lietuvoje išsigrynintų ir kad atsirastų naujas šiuolaikiško stiliaus pavadinimas! Pradėdama rašyti šį straipsnį, nežinojau, kur tai mane nuves, o priėjau prie visai įdomių įžvalgų :) Man atrodo šia tema būtų galima netgi magsitrinį parašyti, nes straipsnyje paliečiau tik labai mažą dalį šio fenomeno.

Suprantu, kad paskaičius straipsnį galbūt pritrūko tikslesnio įvardinimo, kokie gi skandinaviško stiliaus bruožai, bet man tai kolkas per sudėtinga nebent kalbėtume apie Švedijoje esantį skandinavišką stilių. Pastarojo bruožus paminėjau straipsnyje, o dar yra kitos šalys, prie kurių prisiliečiau dar tiek nedaug!

E-interjeras.lt – tai interjero dizainerės Evelinos Aleliūnienės tinklaraštis apie interjerą, kurio tikslas parodyti idėjas ir sprendimus, susijusius su interjeru bei padėti klientams suprasti mėgiamą šio tinklaraščio autorės stilistiką bei sprendimus.