„Jei statybos ir toliau vyks tokiais tempais, tai Vilniaus centras greitai virs antruoju Perkūnkiemiu. Labai smarkiai stigs infrastruktūros – darželių, parkavimo vietų, čia nėra jokio sporto centro ir panašiai. Netruks visą senamiestį ir centrą sukaustyti transporto kamščiai. Gerai pėsčiomis nueiti iki kokio restorano, bet kai norėsis po darbo nuvažiuoti iki sporto klubo, ar nuvažiuoti kažkur į užmiestį, tai strigsime spūstyse. Nežinau, ar žmonės norės keltis į tokį „užtankintą“ rajoną.“ – sako banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas, rašoma pranešime spaudai.

NT rinkos neužilgo laukia keletas svarbių iššūkių – pasiekta kilimo viršūnė, pirkėjų trūkumas, bet ir išryškėjusios net kelios skirtingos Lietuvos. Ne tik didieji miestai ir likusi Lietuva, bet atskiro dėmesio verti ir kurortiniai miestai, kur NT rinka išsiskiria didesniu aktyvumu ir ne tokiomis jau mažomis kainomis.

„Visa NT rinka pamažu artėja prie lenkimo taško. Šie metai ir kiti formuos vadinamąsias lubas, o 2019 m. tikėtina laukia šioks toks smukimas. Žiūrint į demografinius rodiklius ir žmonių pajamas matyti, kad 2019 m. jau nebebus tiek daug paklausiausios amžiaus grupės pirkėjų. Dalis būstus jau įsigijo, dalis, dėl didžiulės pajamų nelygybės, matyt jų niekada ir nepirks.“ – teigia Ž. Mauricas.
Pasak ekonomisto, dabar turėtų būti orientuojamasi į vyresnę pirkėjų auditoriją, bet panašu, kad elgiamasi atvirkščiai. Lyg ir paklausesnis turėtų būti didesnis būstas, tačiau statomas mažesnis, todėl šioje vietoje kreivės prasilenkia.

Ekonomistas pastebi, kad Lietuvos rinka gerokai skiriasi nuo kaimyninės Latvijos: „Lietuvoje turime didelį pakilimą, o Latvijoje visiškai nieko. Ten labai daug pesimizmo, priešingai nei pas mus. Tai šiek tiek keista, nes šalys panašios, Latvijos ekonomika šiandien atrodo net šiek tiek geriau. Lūkesčiai, demografija ir pasiūla ko gero pagrindinės tokį skirtumą lemiančios priežastys. Latviai labiau linkę nuomotis, kad ir senesnės statybos butą, nei jį įsigyti.“

Dar viena labai aiški tendencija, tai kad Kaunas netrukus NT srityje taps tikra dešimtmečio žvaigžde. Ž. Maurico teigimu, tai miestas, į kurį ateina investicijos, kuris sėkmingai vystomas turės labai daug konkurencinių pranašumų prieš sostinę.

Daugiau NT rinkos naujienų – kasmetiniame didžiausiame NT profesionalams skirtame renginyje, vyksiančiame 2017 m. lapkričio 15 dieną.

Lietuvos nekilnojamojo turto brokerių forumą organizuoja Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacija, vienijanti 27 agentūras visoje Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)