Ankstesniais metais jau rugpjūčio pradžioje nebebūdavo laisvų pigesnių butų, o šiais metais paklausa gerokai mažesnė ir vis dar yra iš ko rinktis.

Šiauliuose gyvenimas pigesnis

Linas Juozaitis, „Ober-Haus“ Vakarų Lietuvos regiono vadovas sako, jog šiuo metu nuomojamų butų pasirinkimas Klaipėdoje išties gausus.

Studentai uostamiestyje gali rinktis nuo bendrabučio tipo butų, individualiuose namuose įrengtų kambarių su atskiru įėjimu iki gerai suremontuotų butų centre, kurių nuomos kaina siekia apie 300 eurų.

„Tvarkingą butą galima išsinuomoti už 200–250 eurų, pigesni būtų jau seniai remonto nematę apleisti butai arba nuomojami kambariai individualiuose gyvenamuose namuose“, – analizuoja L. Juozaitis ir pastebi, kad jeigu studentas gali lukterėti 2–3 mėnesius, tai paprastai spalio – lapkričio mėnesiais pasiūla dar padidėja.

Šiauliuose kainos mažesnės nei Klaipėdoje – už 150 eurų įmanoma išsinuomoti gerą, tvarkingą 1–2 kambarių butą, o pridėjus dar 50 eurų per mėnesį, galima kraustytis į naujai suremontuotą 1–2 kambarių butą. Nors būsto pasirinkimas ir kokybė panaši kaip uostamiestyje, kainos čia vidutiniškai 100–150 eurų per mėnesį mažesnės.

Bendrabutis 4 kartus pigesnis

„Tradiciškai pirmiausia studentas gali rinktis gyventi bendrabutyje, arba nuomotis būstą. O sprendimą nulemia finansinės galimybės – buto ir bendrabučio nuomos kainos skiriasi nuo 2 iki 4 kartų“, – pasakoja L. Juozaitis.

Bendrabučio nuoma tiek Klaipėdoje, tiek Šiauliuose panaši ir svyruoja nuo 50 iki 70 eurų žmogui per mėnesį. 1–2 kambarių buto kaina, priklausomai nuo vietos ir įrengimo, svyruoja tarp 100–300 eurų per mėnesį Šiauliuose ir 140–580 eurų Klaipėdoje.

Nors studentai nėra išrankūs nuomininkai, svarbiausias kriterijus – kaina ir vieta, jie paprastai ieško buto kuo arčiau savo mokymosi įstaigos.

Populiariausi sąlyginai nebrangūs 1–2 kambarių butai. Didesni (3-4 kambarių butai) nėra populiarūs, kadangi gyvenimas tokiame bute su 5–7 kambariokais mažai kuo skirsis nuo gyvenimo bendrabutyje. Klaipėdoje studentai randa palyginti nebrangius 1–2 kambarių butus 2 km spinduliu aplink universitetą, o Šiauliuose tikrai galima susirasti ir iki 1 kilometro atstumu nuo universiteto esantį būstą.

„Jei studentas nori nuomotis butą arti universiteto, kuris yra miesto centre, jam teks mokėti 20–40 proc. daugiau nei už tokį patį butą miesto pakraštyje“, – kaip natūraliai dėliojasi rinka aiškina L. Juozaitis.

1–2 kambarių buto nuomos kaina centrinėje miesto dalyje Šiauliuose siekia 120-250 Eur/mėn., Klaipėdoje – 140-480 Eur/mėn.

Studentų prisibijo

Nors šeimininkai ir mato, kad nuomininkų antplūdžio nėra, tačiau į studijuoti atvažiuojančius jaunuolius vis dar žiūri atsargiai.

Į studentus nuomininkus žiūrima atidžiau ir tik ilgesnį laiką neradus pageidaujamų nuomininkų, įsileidžiami ir studentai, pasitaiko atvejų, kai iš jų yra paprašomas didesnis depozitas nei iš kitų nuomininkų.

Dažniausiai studentai išsinuomoja visą būstą ir jame gyvena 2–4 žmonės. Kaina nuo to, kiek asmenų gyvens, nelabai skiriasi, nes nuomojamas visas būstas, mokami komunaliniai mokesčiai, tad šeimininkai nesiūlo atskiros kainodaros.

„Pastebime, kad studentas, kaip nuomininkas, dažniausiai yra buto savininko norimų klientų sąrašo apačioje“, – aiškina ekspertas.

Taip pat pasitaiko atvejų, kai savininkas gali ir nežinoti, kiek tiksliai asmenų gyvena jo bute. Paprastai nuomos sutartis sudaroma su vienu asmeniu, kuris nuomosis būstą, bus atsakingas už mokesčius ir kitus mokėjimus, sutartyje nurodoma, kad nuomininkas nepernuomos savininko buto, bet dažniausiai niekur nėra ribojamas gyventojų skaičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)