Naudotis reikia mokėti iš anksto

Vaistininkė teigė, kad vairuotojų, kurie rūpinasi naujos sudėtis vaistinėlės įsigijimu, vis daugėja. Ji nurodė, kad dažniausiai vairuotojai teiraujasi ne tik pačios vaistinėlės, tačiau ir domisi jos kaina bei tuo, kuo naujos sudėties vaistinėlė pasikeitė nuo turėtų anksčiau.

„Pagrindinis skirtumas – vaistinėlėje atsiranda du turniketai. Turniketo naudojimas primena anksčiau buvusią timpą, tik kad turniketas ženkliai geriau sulaiko kraujavimą. Turniketą reikėtų naudoti tuo atveju, jei yra matomas stiprus kraujavimas iš galūnės – rankos ar kojos. Tai pastebėjus, pirmiausia, reikėtų panaudoti vaistinėlėje esančius tvarsčius ir juos uždėjus ant žaizdos rankomis bandyti užspausti žaizdą taip sulaikant kraujavimą. Jie per minutę ar dvi matome, kad kraujavimas prasiveržia pro laikomus tvarsčius, tada reikėtų dėti turniketą“, – aiškino vaistininkė.

G. Tautkevičienė aiškino, kad turniketą reikėtų dėti ant galūnės, kurioje yra kraujavimas. Jis turėtų būti uždėtas 2–3 centimetrais aukščiau žaizdos, tačiau ne ant sąnario, o tuomet užtvirtintas lipnia juostele. Kai tai būna padaryta, reikėtų paimti ant turniketo esančią lazdelę ir ją sukti iki kol kraujavimas bus sustabdytas. Vaistininkė atkreipė dėmesį, kad tuomet, kai turniketas uždėtas, gali būti jaučiamas skausmas, tačiau tai yra normalu.

„Jei turniketas nebus tinkamai užsuktas, kraujavimas ir toliau tęsis. Kai turniketas būna tinkamai uždėtas, lazdelę reikėtų įdėti į specialią užklijuojamą kilputę, kad jis neatsisuktų. Kaip tik toje vietoje yra balta ar pilka juostelė, ant kurios turėtų būti parašytas laikas, kada turniketas buvo uždėtas. Jei šalia nėra rašiklio, laiką galima užrašyti net ir krauju, tai labai svarbu, kad atvažiavę gydytojai žinotų, kada turniketas buvo uždėtas. Nuimti turniketą taip pat gali tik gydytojas, o tai dažniausiai įvyksta jau žmogų nugabenus į ligoninę“, – nurodė G. Tautkevičienė.

Vaistininkė teigė, kad esant ypač didelei žaizdai ar tuomet, kai galūnė yra nuplėšta, gali būti, jog vieno turniketo neužteks, todėl tokiais atvejais, siekiant sustabdyti kraujavimą, reikėtų panaudoti ir antrą vaistinėlėje esantį turniketą.

Priemonė apsauganti norinčius padėti

Dar viena naujovė – pirmos pagalbos kaukė. Ji skirta atvejams, kai sužeistas žmogus nebekvėpuoja ir jam būtina atlikti dirbtinį kvėpavimą.

„Šios kaukės skirtos tam, kad patys neužsikrėstume nuo žmogaus, kuriam bandome suteikti pirmąją pagalbą. Vienoje kaukės pusėje yra specialus antgalis, kurį pagalbą teikiantis žmogus turėtų apsižioti. Dirbtinis kvėpavimas daromas atliekant 30 krūtinės ląstos paspaudimų ir du įpūtimus“, – aiškino vaistininkė.

Ji teigė, kad dažnai žmonėms kyla klausimas, ar per šią kaukę tikrai perduodamas nukentėjusiam reikiamas deguonis, todėl nuramino, kad atliekami tyrimai parodė, jog ji yra puikiai pritaikyta šiai funkcijai.

Šaltis mažinantis tinimą ir skausmą

Trečioji naujovė – vienkartiniai šalčio maišeliai, kurie yra pripildyti specialiomis granulėmis bei skysčio paketu, kurį suspaudus maišelis ima šalti.

„Šaltis išsilaiko apie 30 minučių, todėl šiuos šalčio maišelius galima naudoti ne tik tada, kai įvyksta eismo įvykis, tačiau patyrus traumą. Šaltis neleidžia audiniams tinti, todėl pastebėjus, kad, pavyzdžiui, išsinarinus ima tinti koja, uždėjus šalčio maišelį jis padės sumažinti tinimą ir blokuoti skausmą“, – aiškino G. Tautkevičienė.

Vaistininkė taip pat priminė, kad pirmosios pagalbos rinkinyje yra ir specialios antklodės, kurios iš vienos pusės yra auksinės, iš kitos – sidabro spalvos.

„Jos skirtos apgaubti nukentėjusį, tačiau svarbu prisiminti, kad jei norima apsaugoti nuo sušalimo, tuomet prie kūno turi glaustis sidabrinė antklodės dalis. Vis dėlto, jei įvykis įvyksta vasarą ir žmogų norima apsaugoti nuo perkaitimo, tuomet antklodė turi būti dedama atvirkščiai – auksinė dalis glaudžiama prie kūno, o sidabrinė lieka išorėje“, – svarbią informaciją priminė vaistininkė.

Atsinaujinimas kainuos apie 40 eurų

Vairuotojams dažnai teiraujantis ne tik vaistinėlių, bet ir atskirų priemonių kainų, vaistininkė nurodė, kad vienas turniketas kainuoja apie 16 eurų, tačiau reikia turėti mintyje, kad jie turi būti du, todėl atskirai perkant, tai kainuotų 32 eurus. Dvi gaivinimo kaukės kainuoja apie 1 eurą, o šalčio maišeliai kainuoja iki 2 eurų, todėl viską sudėjus, vaistinėlės papildymas kainuotų 36–40 eurų. Vaistininkė atkreipė dėmesį, kad būtent tiek kainuoja ir visa nauja vaistinėlė.

„Paprasčiau atsinaujinti visą vaistinėlę, nes senosios tikrai nereikia išmesti, ją galime sunaudoti ir namuose. Tačiau tiems, kurie nori tiesiog pasipildyti turimą vaistinėlę, reikėtų atkreipti dėmesį į pirmosios pagalbos rinkinyje esančią instrukciją. Sulyginus turimos ir naujos vaistinėlių instrukcijas, taps aišku, ko trūksta jau turimoje“, – teigė G. Tautkevičienė.

Svarbu nebijoti padėti

Vaistininkė taip pat patarė, kad situacijose, kai žmogui reikia suteikti skubią pagalbą, aplinkiniams svarbu nepasimesti, jei reikia – skambinti numeriu 112 ir dėl reikiamų imtis veiksmų pasitarti tiesiogiai su greitosios medicinos pagalbos gydytojais. Tiesa, ji atkreipė dėmesį, kad tam, jog pagalba pasitariant būtų kuo efektyvesnė, labai svarbu žinoti, kokių priemonių turima vaistinėlėje.

„Delfi“ primena, kad apie skubią aplinkinių reakciją įvykus nelaimei, anksčiau kalbėjo ir medikai, kurie pabrėžė, kad nestabdant gausaus kraujavimo, žmogus per 5–10 minučių gali visiškai netekti kraujo ir jo išgelbėti, netgi atvykusiems medikams, nebepavyks.

Po liepos 1 dienos – patikrinimai

Tai, ar vairuotojų automobiliuose yra visos reikalingos priemonės, o tarp jų ir gesintuvas, ir tinkamai sukomplektuotas pirmosios medicinos pagalbos rinkinys, tikrina ir policijos pareigūnai, ir techninės apžiūros centrų darbuotojai.

Techninėje apžiūroje tuo atveju, jeigu automobilyje trūksta kažkurios iš šių priemonių, į automobilio apžiūros aktą įrašomas nedidelis trūkumas. Esant reikalui, reikalingas priemones galima nusipirkti ir visose techninių apžiūrų stotyse.

Kaip „Delfi“ aiškino techninių apžiūrų įmonių asociacijos „Transeksta“ komunikacijos vadovas Renaldas Gabartas, techninės apžiūros metu kontrolierius tikrina, ar automobilyje yra vaistinėlė, taip pat, ar jos turinys tinkamas. Jei vaistinėlės nėra, ar jos turinys neatitinka reikalavimų, į techninės apžiūros lapą įrašomas nedidelis trūkumas.

Kaip sakė ekspertas, jeigu vairuotojas prisiima įsipareigojimą pasipildyti vaistinėlę ar ją įsigyti, grįžti į techninę apžiūrą nereikia. Tačiau jei be šio yra ir kitų techninių trūkumų, sugrįžti teks, o tuo pačiu ir parodyti vaistinėlę.

Policijos pareigūnai už tokį prievolių nepaisymą taip pat gali skirti baudą. Pirmą kartą be gesintuvo, vaistinėlės (ar jeigu ši netinkamai sukomplektuota) baudžiami vairuotojai sulaukia įspėjimo žodžiu ar raštu, o prasižengę antrą kartą gali tikėtis nedidelės, 5 eurus siekiančios, baudos. Jei prasižengiama dar kartą, bauda išaugtų iki 10–12 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją