Nesusipratimas virto ginču

Vyras pasakojo, kad jau kurį laiką iš VMI gauna pranešimus, jog turi būti atlikta turto pajamų deklaracija už parduotą „Volvo“ automobilį. Skaitytojas neslepia, kad toks prašymas nustebino, mat automobilis vis dar priklauso jam ir stovi jo kieme. Tiesa, vyras pasakojo, kad dar 2021 metais su darboviete sudarė panaudos sutartį, kuria remiantis, techniniame pase buvo įrašyta, jog transporto priemonės valdytoja yra įmonė, tačiau savininkas – Saulius.

Pradėjęs aiškintis bei norėdamas įrodyti, kad automobilis parduotas nebuvo, vyras VMI pateikė įvairius dokumentus – tiek automobilio techninio paso kopiją, kurioje nurodyta, kad savininkas, kaip ir buvo, taip ir tebėra jis, tiek ir „Regitros“ išduotą išrašą, kad įregistruotas automobilio savininkas yra tas pats asmuo. Tokios pažymos kopiją vyras pateikė ir „Delfi“ redakcijai.

Vis dėlto, nepaisant pateiktų dokumentų, anot skaitytojo, VMI nurodė, kad informacija, jog automobilis nebuvo parduotas – netiki, todėl vyrui ir toliau pateikiami prašymai nurodyti kam ir už kokią sumą buvo parduotas automobilis bei deklaruoti pajamas ir, jei reikia, sumokėti 15 proc. pelno mokestį, nes automobilis buvo išlaikytas trumpiau nei 3 metus.

Į pateiktus dokumentus atsižvelgia

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Inga Gedminienė teigė, kad tiksliau situaciją galėtų pakomentuoti tik turint gyventojo sutikima, tačiau bendrąja praktika, gyventojų pajamų mokesčio deklaracijų teisingumas tikrinamas pagal trečiųjų šalių mokesčių administratoriui pateiktus duomenis.

„Jei VĮ „Regitra“ pateikia duomenis apie mokesčių mokėtojo parduotą automobilį, jie matomi pažymos kortelėje, taip pat preliminarioje deklaracijoje. Jei galimai „Regitra“ pateikti duomenys yra netikslūs, tai yra, jei automobilis nebuvo parduotas, gyventojas gali kreiptis į „Regitrą“ dėl VMI pateiktų duomenų patikslinimo. Taip pat mokesčių mokėtojas gali patikslinti deklaraciją pateikdamas papildomus dokumentus – automobilio panaudos sutartį, pažymą iš „Regitros“ apie jam nuosavybės teise priklausantį automobilį“, – komentavo I. Gedminienė.

Tiesa, VMI atstovė pabrėžė, kad, kad Valstybinė mokesčių inspekcija visada atsižvelgia į gyventojų pateiktus papildomų dokumentų duomenis, o deklaracijos tokiais atvejais vertinamos iš naujo.

„Atkreipiame dėmesį ir į tai, kad mokėtinas gyventojų pajamų mokestis gyventojams gali susidaryti ir dėl kitų deklaruotų apmokestinamųjų pajamų, pavyzdžiui, dėl nekilnojamojo turto perleidimo sandorių, dėl nuomos pajamų iš gyventojų, dėl vertybinių popierių perleidimo.

Gyventojams, prieš pateikiant pajamų mokesčio deklaraciją, visada rekomenduojame pasitikrinti, ar joje pateikta visa ir teisinga informacija. Tą padaryti galima atsidarius deklaravimo pirmąjį langą ir pasirinkus pažymos kortelę – Peržiūrėti 2022 metų pažymos kortelę“, – nuorodė I. Gedminienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)