Tikisi atlaisvinti daugiau vietų

Vilniaus miesto savivaldybė dar pirmą sausio savaitę pranešė, kad siekiant užtikrinti daugiau laisvų vietų gyventojams, nuo sausio 9-os ir sausio 16-os dienų Vilniuje įsigalioja automobilių stovėjimo pokyčiai. Tiesa, anot savivaldybės atstovų – naujų gatvių į rinkliavos zonas įtraukimas – tęsinys pokyčių, kuriuos imta įgyvendinti dar 2022-ųjų liepos 1-ąją.

Savivaldybė praneša, kad nuo sausio 9 d. į geltonąją rinkliavos zoną įtraukiamos šios gatvės:

  • Vitebsko g. (44 vietos);
  • Krivūlės g. (35 vietos);
  • Lapų g. (20 vietų);
  • Rasų g. (30 vietų);
  • Linkmenų g. (45 vietos);
  • Kernavės g. 84 (27 vietos);
  • Labanoro g. (16 vietų).

Taip pat nuo sausio 16 dienos geltonąją zoną papildys Manufaktūrų g. (47 vietos) ir Kaukysos g. (12 vietų).

Dar daugiau pokyčių numatyta sausio 16-ąją dieną, kada naujos gatvės bus įtrauktos į žaliąją zoną. Į šią rinkliavos zoną numatyta pridėti šias gatves:

  • Pelesos g. (195 vietos);
  • Žirmūnų g. (32 vietos);
  • Antakalnio g. (50 vietų);
  • Lakūnų g. (95 vietos);
  • S. Žukausko g. (161 vieta);
  • J. Kubiliaus g. (76 vietos);
  • Žygio g. (73 vietos);
  • Minties g. (159 vietos).


Tiesa, savivaldybės atstovai informuoja, kad pereinamuoju laikotarpiu (nuo sausio 9 d. iki sausio 22 d.), vairuotojai pasistatę automobilį šiose vietose ir nesumokėję rinkliavos mokesčio, iš karto nebus baudžiami, o tik įspėjami informaciniu pranešimu, primenančiu, jog vairuotojas parkuojasi mokamoje zonoje ir privalo sumokėti už parkavimą.

Savivaldybės atstovai praneša, kad nuo sausio 23 d. šiose vietose bus vykdoma įprasta automobilių statymo kontrolė. Kontrolieriai tikrins ne tik vietinės rinkliavos apmokėjimą, bet ir tai, ar vairuotojai statydami automobilį nepažeidžia kelių eismo taisyklių. Nustačius pažeidimą, vairuotojams bus paliekami pranešimai apie užfiksuotą pažeidimą.

Paklausus, kiek šiose vietose vairuotojai turės mokėti už automobilių stovėjimą, savivaldybė praneša, kad rinkliavos įkainiai išlieka tokie pat, kaip ir kitose gatvėse priklausančiose šioms zonoms.

Geltonoje zonoje už automobilio stovėjimą reikės mokėti pirmadieniais-šeštadieniais nuo 8 val. iki 20 val. Čia minimali stovėjimo trukmė – 10 minučių, kurios vairuotojams kainuos 10 centų, o už valandą stovėjimo vairuotojai turės sumokėti 60 centų.
Kiek už stovėjimą teks mokėti vairuotojams?

Žaliojoje zonoje už automobilio stovėjimą taip pat reikės mokėti pirmadieniais-šeštadieniais, tačiau čia už stovėjimą mokestis taikomas nuo 8 val. iki 18 val. Minimali stovėjimo trukmė – 20 minučių, už kurias vairuotojai turės sumokėti 10 centų, valanda stovėjimo atsieis 30 centų.

Rinkliavos zonų įkainiai

Būstą besinuomojantiems gyvenimas sunkės

Tiesa, tie, kurie gyvena šalia gatvių, kurios nuo šiol įtraukiamos į rinkliavos zonas, turi atskirai kreiptis į savivaldybę dėl leidimų automobilio stovėjimui. Atsižvelgiant į stovėjimo zonos spalvą ir tai, ar leidimas išduodamas pirmam ar antram automobiliui, nustatyti atitinkami, tačiau mažesni rinkliavos įkainiai mėnesiui arba metams.

„Gyvenantys ir deklaravę gyvenamąją vietą vietine rinkliava apmokestintoje teritorijoje gali užsisakyti ir gauti gyventojo leidimą. Vienu adresu gali būti išduoti ne daugiau kaip du leidimai. Kaina priklauso nuo rinkliavos zonos. Pavyzdžiui, žaliojoje zonoje pirmam automobiliui gyventojo leidimas kainuotų 7,20 Eur metams, o mėlynojoje – 43 Eur metams. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad antrajam automobiliui leidimo kaina yra nustatyta mėnesiui ir jis kainuotų, pvz. žaliojoje zonoje 8,70 Eur mėnesiui arba 104,4 Eur metams, o mėlynojoje 52 Eur mėnesiui arba 624 Eur metams. Leidimus užsisakyti galima SĮ „Susisiekimo paslaugos“ interneto svetainėje arba Klientų aptarnavimo centruose“, – aiškino „Susisiekimo paslaugų“ komunikacijos specialistė Snieguolė Valiaugaitė.

Tiesa, tiems, kad butus nuomojasi ir nėra registruoti konkrečiu adresu, kur pradeda galioti rinkliavos zonos, situacija tampa keblesnė, mat tokiu atveju savivaldybė nesudaro sąlygų leidimui gauti, o tai reiškia, kad už automobilio stovėjimą tokie žmonės turės mokėti įprasta tvarka – valandai numatytais įkainiais.

Tokiu atveju, jei automobilis stovi geltonoje zonoje visą rinkliavos laikotarpį – 12 valandų, vairuotojas per dieną turės sumokėti 7,20 Eur, o jei nenutrūkstamai automobilis stovėtų mėnesį, tad, pavyzdžiui, už šį sausį, kada rinkliava taikoma 27-as mėnesio dienas, vairuotojui tektų sumokėti 194,40 Eur. Žalioje zonoje atitinkamomis sąlygomis, tačiau turint mintyje, kad rinkliava taikoma nuo 8 val. iki 18 val., automobilio stovėjimas sausio mėnesį kainuotų 81 Eur.

„Jeigu nuomininkai neregistruoti konkrečioje gyvenamojoje vietoje, jiems leidimai nebus išduodami. Leidimai išduodami vadovaujantis Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2011 m. liepos 13 d. aktualia sprendimo Nr. 1-127 redakcija automobilių valdytojams, deklaravusiems gyvenamąją vietą gyvenamojoje arba poilsio paskirties iki 2017 m. gruodžio 31 d. įregistruotoje patalpoje, patenkančioje į apmokestintas rinkliavų zonas bei turintiems galiojantį vairuotojo pažymėjimą.

Reikia atkreipti dėmesį, kad išduotas leidimas gali būti panaikintas, jei jie netinkamai naudojami – pateikti klaidingi duomenys, leidimas gautas siekiant jį naudoti kito asmens, kuris neturi teisės gauti atitinkamą leidimą, poreikiams ir panašiai, ar po jų išdavimo pasikeitė sąlygos, kuriomis remiantis leidimas buvo išduotas“, – pabrėžė „Susisiekimo paslaugų“ atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)