Eismo sąlygos išlieka sudėtingos

Lietuvos automobilių kelių direkcija informuoja, kad 9 val. sudėtingos eismo sąlygos dėl buvusio ar besitęsiančio snygio ir pustymo išlieka beveik visoje Lietuvoje, ypač Ignalinos, Pakruojo ir Plungės rajonuose.

Valstybinės reikšmės kelių dangos slidžios, su pažliugusio ar puraus sniego provėžomis, kurios daug kur siekia 10–15 cm. Mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai visoje šalyje išlieka provėžoti, slidūs, vietomis padengti prispausto, pažliugusio ar puraus sniego sluoksniu iki 20 cm. Zarasų rajone jie sunkiai pravažiuojami.

AB „Kelių priežiūra“ slidžius kelių ruožus valo ir barsto, tačiau dėl snygio ir pustymo kelių dangos greitai vėl padengiamos nauju sniego sluoksniu, todėl vairuotojų prašoma atsižvelgti į kelių būklę ir meteorologines sąlygas bei rinktis saugų greitį.

Didžiojoje šalies dalyje snygis ir pustymas išlieka, vakaruose vietomis smarkus, Kėdainių rajone lijundra, Anykščių ir Trakų rajonuose dulksna. Oro temperatūra nuo 2 iki 5 laipsnių šalčio.

Vilniaus miesto kelių priežiūra besirūpinančios įmonės „Grinda“ atstovas Egidijus Steponavičius informavo, kad kelininkai darbą pradėjo sekmadienį apie 12 val. ir be pertraukų dirba beveik jau parą.

„Taktika, kurią mes pasirinkome – pirmiausia nustumti sniegą nuo važiuojamosios kelio dalies, kad eismas mieste nesustotų. Snigo tikrai intensyviai, buvo atvejų, kai sunkvežimiui vos pravažiavus po keliolikos minučių vaizdas gatvėje būdavo toks, lyg kelias nebuvo valytas. Sulaukėme tikrai nemažai žinučių ir pranešimų apie tai, kad viena ar kita gatvė buvo sunkiau išvažiuojama.

Apie 5 val. Vilniuje liovėsi snigti, tad tuomet dar kartą nustūmėme sniegą nuo važiuojamosios kelio dalies, o šiuo metu jau galima matyti druskos poveikį – pagrindinės miesto gatvės yra šlapios, kai kurios padengtos pažliugusiu sniegu, kai kurios dar išlieka su provėžomis, tačiau situacija taisosi“, – informavo E. Steponavičius.

„Grindos“ atstovas taip pat atkreipė dėmesį, kad gyventojai yra susikūrę stereotipų apie kelininkų darbą, kad neva jie dirba tik tada kai sninga arba kaip tik – nieko neveikia iki kol snygis nesibaigia. Vis dėlto jis pabrėžė, kad kelininkai darbus pradeda gerokai anksčiau iki pradedant kristi krituliams ir darbus tęsia pakankamai ilgai dar po to, kai krituliai baigiasi.

Klimpo, vėlavo į darbus, stojo vidury gatvės

Vairuotojai taip pat skubėjo pasidalinti savo patirtimis. Vieni pasakojo, kad iš daugiabučių kiemų išvažiuoti buvo itin sunku, sniegą teko kasti, dėl to ne vienas vėlavo ne tik į darbą, tačiau ir nuvežti vaikus į mokyklą ar darželį.

Kai kurie sostinės gyventojai jau nuo pat ryto ragino kaimynus kooperuotis ir vakare surengti talką valant daugiabučių namų kiemus, kad antradienį į darbus važiuoti būtų lengviau.

Tiesa, kai kurie prisipažino, kad vakar dar tebesningant ėmėsi kiemo valymo darbų, todėl pirmadienio ryte su didesnėmis problemomis nesusidūrė.

Vilniečiai pasakojo, kad kiek sudėtingesnė eismo situacija užmiestyje, nors ir čia, matyti, kad keliai buvo valyti.

Su sudėtingomis eismo sąlygomis teko susidurti ir pėstiesiems. Vilniaus gyventojai teigė, kad kai kuriuose rajonuose ryte šaligatviai buvo dar nevalyti, todėl skubant į darbą teko klampoti per pusnis.

„Naujamiesčio pėsčiųjų takai visiškai nevalyti, teko klampot. Geriau tik prie institucijų, kurios pačios nusivaliusios savo įėjimus. Nevalytos kai kurių stotelių prieigos ir perėjos“, – patirtimi dalijosi vilnietė.

Vairuotojai taip pat pastebėjo, kad pirmadienį, veikiausiai, daugiau vilniečių ir gyvenančių aplink miestą susilaikė nuo kelionių jei turi galimybę dirbti namuose, mat automobilių mieste, anot važiavusiųjų, buvo mažiau.

Tiesa, vairuotojai dalijosi, kad ryte neišvengta ir juoką bei apmaudą sukėlusių situacijų. Vienas vairuotojas pasakojo, kaip jam sekėsi važiuoti susiaurintomis sostinės gatvėmis.

„Susiaurintoje Gerosios Vilties gatvėje buvo juokingas vaizdas – sniego valytuvas negalėjo važiuoti, nes kelyje jam buvo per siaura, negalėjo prasilenkti su priešprieša atvažiuojančiais automobiliais, o ir tiems nelabai buvo kur trauktis. Vien dėl to šioje vietoje ėmė formuotis spūstis ir netrukus viskas buvo tiesiog „užsikimšę“. Negana to, kai šonuose priversta sniego, tai ten ir paprastiems automobiliams yra beveik neįmanoma prasilenkt, reikia stabtelt prie įvažiavimų į kiemus“, – pasakojo vilnietis.

Ragina gyventojų iniciatyvas

„Ekonovus“ komunikacijos vadovė Vilma Balčiauskaitė teigė, kad pastarosiomis šaligatvių priežiūra besirūpinantys darbuotojai orų prognozes stebi nuolat, todėl ir šiam žiemos iššūkiui buvo ruošiamasi.

„Ruošėmės šioms sąlygoms, darbai vyko visą sekmadienį, sniegą valėme ir naktį naudodami tiek smulkiąją, tiek stambiąją techniką. Visa tai nepertraukiamai tęsis ir dieną.

Situacija daugelyje vietų yra išties sudėtinga, nes daug kur sniego storis siekia apie 50 cm, kai kur gali siekti net metrą. Be to, darbus apsunkina snygis, kuris tęsėsi naktį, sniego laukiame ir dieną. Nuvalyti šaligatviai yra barstomi, tačiau dėl snygio, neilgai trukus jie ir vėl pasidengia sniego sluoksniu.

Pastebime ir geras gyventojų iniciatyvas, kurias labai raginame – pasirūpinti savo kiemais, susiburti į talką ir nukasti pravažiavimus ar takelius“, – įžvalgomis dalijos V. Balčiauskaitė.


Nusidriekė spūstys

Vilniaus miesto savivaldybės įmonės JUDU atstovai informavo, kad ryte sudėtingiausios eismo sąlygos fiksuotos šiose gatvėse:

  • Antakalnio g. link Olandų žiedo;
  • Ozo g. link Kareivių—Kalvarijų—Ozo g. sankryžos;
  • Olandų g. link Olandų žiedo;
  • Ukmergės g., nuo M. Lietuvio g.—Ukmergės g. sankryžos (į centrą);
  • Geležinio Vilko g. link Geležinio Vilko–Ukmergės g. sankryžos (link centro);
  • Pilaitės pr. link Pilaitės pr. — Laisvės pr. sankryžos (į centrą);
  • Savanorių pr. link Savanorių - Riovonių g. sankryžos (iš centro);
  • Ozo g. link Ozo–Gelvonų g. sankryžos (nuo Šeškinės);
  • Kalvarijų g. link Kareivių—Kalvarijų—Ozo g. sankryžos (į centrą);
  • Kareivių g. link Kareivių–Kalvarijų–Ozo g. sankryžos;
  • Kareivių g. link Kareivių—Verkių g. sankryžos (nuo Žirmūnų g.);
  • Kareivių g. link Kareivių g.–Žirmūnų g. sankryžos (važiuojant nuo O. Milašiaus g.);
  • Šeimyniškių g. link Konstitucijos pr;
  • Gariūnų g. link Gariūnų–Paneriškių g. sankryžos;
  • Geležinio Vilko g. link A. Goštauto g.


Eismo valdymo centro vadovas Aleksej Apanovič teigė, kad rytui baigiantis situacija mieste normalizuojasi.

„Situacija mieste normalizuojasi, eismas lėtesnis dėl slidžios kelio dangos, tačiau didelių spūsčių nėra“, – komentaco A. Apanovič.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)