Užtikrinus, kad žiemą keliais bus pasirūpinta, toliau atliekami baigiamieji vasaros sezono darbai – žiemai ruošiami gėlynai, želdiniai, renkami nukritę lapai.

Lapus rinks ir gruodį

Rudenį „Ecoservice“ daugiausia dėmesio skiria krentančių lapų tvarkymui – iš viso prižiūrima daugiau nei 1200 hektarų Lietuvoje. Nuo gatvių ir šaligatvių lapai valomi specialiomis vakuuminėmis mašinomis, papildomai šiems darbams bendrovė įsigijo vakuuminę šluotą su drėkinimu, tris priekabas su siurbliais lapams rinkti už 50 tūkst. eurų. Surinkti rudeniniai lapai vežami į žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles, kur iš jų gaminamas kompostas. Lapų rinkimo sezonas truks iki gruodžio vidurio.

„Didysis lapų krytis prasideda po pirmųjų šalnų – tuomet per tris dienas nukrenta didžioji dalis lapų, tačiau kai kurie medžiai, pavyzdžiui, ąžuolai, pamažu lapus meta visą žiemą. Intensyviausias lapų rinkimas prasideda spalio pabaigoje arba lapkričio pradžioje – tuomet dirbsime visu pajėgumu, dviem pamainomis. Lapai bus renkami ir savaitgaliais“, – pasakojo Diana Lubė, „Ecoservice“ teritorijų priežiūros verslo direktorė.

Rudeniui ruošiami ir miestų gėlynai – karpomi dekoratyviniai krūmeliai, žiemojimui ruošiamos daugiametės gėlės, dauginami augalai ir sodinami kituose gėlynų plotuose. Vasarinės gėlės keičiamos rudeninėmis – sodinamos našlaitės, viržiai, pagalvota ir apie pavasarį – sodinamos svogūninės gėlės: narcizai, krokai, tulpės, dekoratyviniai česnakai. Iš viso šį rudenį bus pasodinta daugiau nei tona įvairių svogūnėlių. Kitąmet pavasarį gyventojus pasitiks daugiau nei 75 tūkst. įvairiaspalvių žiedų.

Žiemai ruošiasi anksčiau

Užbaigiant šiltojo sezono darbus, šiais metais anksčiau susirūpinta pasiruošimu žiemai – nutraukus druskos tiekimą iš Baltarusijos dėl karo Ukrainoje, bendrovė suskubo ieškoti kitų tiekėjų. Į Lietuvą druską importuoja tik trys šalys – Vokietija, Egiptas ir Marokas, o kaina, anot D. Lubės, maždaug 50 proc. didesnė nei praėjusiais metais.

„Pasirašėme sutartį dėl nenutrūkstamo druskos tiekimo iš Maroko, taip pat kur kas anksčiau užpildėme visus sandėlius, siekdami išvengti galimo tiekimo grandinės trūkinėjimo prasidėjus sezonui. Druską įsigijome didesnės koncentracijos, kad barstyti reikėtų mažesnį jos kiekį – dideli druskos kiekiai kenkia žaliesiems plotams, kitą sezoną dėl druskos poveikio būna prastesnė jų regeneracija. Šiek tiek nerimo kelia dvigubai išaugusi druskos kaina – daugelis savivaldybių nesutiko kompensuoti padidėjusių kelių priežiūros išlaidų dėl pasikeitusios ekonominės situacijos ir šią naštą paliko ant darbus atliekančių bendrovių pečių“, – teigė D. Lubė.

Nepaisant to, kad išaugo finansinė našta, „Ecoservice“ gatves žiemą prižiūrimose teritorijose planuoja tvarkyti įprastu dažnumu. Ateinantį sezoną bendrovė už kelių ir šaligatvių priežiūrą bus atsakinga Vilniaus Lazdynų ir Karoliniškių mikrorajonuose, Širvintose, Marijampolėje, Kazlų Rūdoje, Alytuje, Anykščiuose, Kėdainiuose, Biržuose, Šiauliuose, Pasvalyje, Klaipėdoje ir Šilalėje.

Vasarą – papildomos investicijos

Iššūkių netrūko ir vasarą – intensyvūs lietūs ir sausros paskatino investuoti į naują techniką 350 tūkst. eurų. „Ecoservice“ įsigijo elektrinę vakuuminę valymo mašiną, skirtą šaligatviams Vilniuje valyti, taip pat papildomai investavo į tris prie traktoriaus kabinamus vakuuminius šlavimo siurblius su drėkinimo sistema.

„Vieną reikalingą įrenginį susikonstravo patys įmonės darbuotojai, nes tokių rinkoje įsigyti tiesiog nėra galimybės – ant senų šaligatvių esančioms įsisenėjusios ir jau žole apaugusioms smėlio sankaupoms pašalinti buvo sukonstruotas gracavimo įrenginys. Jis leido atnaujinti šaligatvius, kurie ne vienerius metus buvo neprižiūrimi“, – teigė D. Lubė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją